OMX har fallit tillbaka i en prydlig 5-vågssekvens och det finns skäl att tro att nedgången för den här gången är över. Det är därför fullt naturligt att placerarna accepterat den eländiga situationen med bankkris och ett uppställ står därför för dörren.
Den förväntade uppgången skall nog, sett ur ett större perspektiv, betraktas som en upprekyl som kan pågå några månader, innan nedgången fortsätter till djupare nivåer. Mina kandidater till lågpunkt förblir 775 eller 650 kommande 12-15 månader. Till stöd för detta resonemang har jag granskat vecko- och månadsgrafen över index och jämfört detta med andra större och ledande utländska börs-index.
Nu närmast kan viss tvekan uppstå om OMX har kraft att redan nu forcera 985-nivån för ett rally upp till 1030-1040. Placerarna är mycket vingklippta och fortfarande är det endast det korta kapitalet som flödar in och ut ur marknaden! Vi såg det tydligt maj-juli 2006 och juli-sep 2007, att innan självkänslan hade byggts upp, fordrades det minst två månaders akumulering innan ett större lyft sjösattes! Av den anledningen tror jag därför inte på något genombrott av 1040 i detta läget, eftersom vi endast har harvat på dessa låga nivåer under knappa 5 veckor. Jag betraktar 915-920 som en viktig stödnivå kommande veckor.
Vi får inte glömma att det för större institutioner tar mycket lång tid att gå ur sina positioner och att det finns en inbyggd önskan att driva upp kurserna igen för att åter trycka på säljknappen. Vi kommer tids nog också förstå den pågående sektorrotation, vilka branscher som kommer att attrahera de avyttrade kapitalet. Obligationsmarknaden har varit en målgrupp som svalt betyande belopp, med lägre räntor som följd.
En bankkris som är under uppsegling, som vi nu främst ser i USA, påverkar alltid andra delar av ekonomin. Det är bara en tidsfråga innan vi får det bekräftat. All focus riktas i våra dagar enögt på de kända förluster som redovisats, men få tror/hoppas på konjunkturnedgång. Man kan ju fråga sig om vi inte i ett senare skede ändå kan få spridningseffekter till andra delar av ekonomin, typ riskkapitalbolagen, som har mycket stora krediter. Får vi dessutom lågkonjunktur, kommer portföljbolagen sannolikt få svårigheter att leverera utdelningar som sitt bidrag till banksystemet. Och så rullar bollen vidare nedför backen.....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar