tisdag 16 mars 2010

Ericsson - Stor chans till uppgång!

Det börjar röra på sig för bolaget. Med ny ledning och nya marknadsförhållanden, har aktien vaknat till liv igen och det ser mycket spännande ut. Jag kunde därför inte låta bli att ikväll sätta mig ner och analysera formationen och vad vi kan förvänta oss för utveckling under våren. Jag har därför valt att jämföra Nasdaq Telekom-index med Ericssons utveckling i USA och här hemma. Mina tankar har då mynnat ut i en prognos enligt nedan samt antecknat kommande signalområde som definitivt avgör vårens utveckling. Än en gång vill jag påminna om att det rör sig om en prognos och möjlig utveckling. Vi börjar med Telekom-indexet.

Nastaq Telecom-index(225) har sedan en lång tid legat steget före Erissons utevckling på New York-börsen. Vi ser på kursgrafen ovan att detta breda index under 2009 fram till idag har stigit med 80%. Återhämtningen för sektorn var först relativt kraftig, men har sedan planat ut och uppvisat stora svårigheter att bryta upp igenom 225. Detta kan vara en direkt följd av att placerarna tillsvidare är nöjda med värderingarna i indexets underliggande bolag på bekostnad av andra betydligt starkare och heta branscher som är mer "inne". Men det finns ett litet hopp om när konjunktursignalerna visar tveksamheter, kan Telekomsektorn attrahera placerarnas blickar igen och därigenom i ett senare skede bryta upp igenom dagens starka motståndsnivå. Självfallet är detta ingen självbevarelsedrift, utan vi måste då få ett antal händelser som väcker liv i sektorn. Det kan vara strukturaffärer, ökad orderingång m.m. Jag är dock tveksam till genombrott redan i vår.

Det kan vara intressant att ha detta index i bakhuvudet när vi studerar LM Ericssons utveckling i USA med en schablonmässig analys och ställer det i jämförelse med aktiens utveckling på Stockholmsbörsen.

Ericsson ($11,30) Vid en snabb blick kan man tycka att aktien på New York-börsen ligger efter i sin återhämtning i jämförelse med refernsindexet ovan. Men skenet bedrar eftersom aktien nästan har stigit med 100% från lågpunkten sedan senhösten 2009. Den slutsats vi kan dra är att Ericssons aktie är betydligt mer volatil och har sin förklaring i den historiska vinstutvecklingen som skiftat ganska mycket. Vi ser en fallande topplinje som nyligen brutits och givit oss signaler om en möjlig uppgång upp till trakten av $13-14. Svårigheten att fastställa ett rimligt prisobjektiv faller givetvis på hur USD kommer att utveckla sig. Det är inte helt säkert att vi når upp till den målzonen i vår, men utrymmet finns där och indikatorerna ger oss en optimistisk prognos ifråga. Dock har aktien på kort tid utvecklats mycket starkt, varför en rekyl ner till trakten av $10,50-10,60 (-6%) vore hälsosamt. Dels täcker vi in gapet, dels kan vi få tillbaka indikatorerna till mer hälsosamma nivåer. Lyckas vi få rätt på den punkten, förstärks utsikterna inför ett rally om ett par veckor. Och då jag tror det blir Ericssons tur att lyfta Stockholmsbörsen!

Ericsson (79,40) har här hemma sedan årsskiftet stigit med 20% och detta har väckt viss uppmärksamhet. Aktien har tidigare haft avslagen kursutveckling och inte rönt så stort intresse bland placerarna under senare år p.g.a. rapportbesvikelser och turbulent marknadsutveckling. Men nu har bilden ändrats till bolagets fördel beroende på en ny era i och med generationsskiftet inom mobila system från 3G till 4G. Avtal har börjat tecknas och en STOR Indienorder hägrar. Oddsen bedöms som mycket goda att aktien åter kommer i ropet. På veckografen här ovan, ser vi klart och tydligt att den tioåriga fallande topplinjen har brutits vid 75 kronor. Detta är en mycket intressant signal som kan ge aktien en mycket god take-off inom en inte alltför avlägsen framtid. Dock tycker jag att den är tekniskt överköpt och önskar en rekyl ner till signalområdet igen (75 -76 kr) innan uppgången kommer igång på allvar.

Jag har tidigare tyckt att det varit svårt att analysera aktiens beteendemönster och ställa en rimlig prognos. Oftast har detta varit på detaljnivå med kort tidshorisont. Men när vi blickar på veckografen och studerar trendrörelserna, blir det betydligt enklare. Jag har efter bästa förmåga infogat två färgade rutor som visar konsolideringszoner med efterföljande utbrott som givit oss ett större avtryck på kursgrafen. Det är förbluffande att tidsåtgången bildar ett mönster som blir så identiskt innan marknaden därefter kört kursen endera håll. Mellan dessa "klossar" kan vi se en range - ett spann - mellan 80 och 98 kronor. Detta utrymme förväntar jag mig skall besökas och täppas igen och uppfylls den dagen aktien får en stängningskurs över 81 kronor. Jag förväntar mig att uppgången då blir intenssiv. Bevaka då därför även dagsvolymen som helst bör ligga > 20 milj!

Summerar vi intrycken av graferna samt bolagets situation idag, är utgångsläget mycket utmanande. Jag räknar med att en intressant händelse (Indienordern?) utlöser ett köptryck som kan driva kursen upp till 100-lappen. Ericssonaktien har alltid levt ett eget liv och nu när vi avrundar snart 13 månaders uppgång på Stockholmsbörsen, vore det extra roligt om Ericssonaktien lyfter index till en kommande topp, kanske i mitten på april? Låt oss hoppas det.

1 kommentar:

Plate sa...

Utmärkt som vanligt!

Ett sant nöje att se hur ett proffs resonerar. Håller med om att påfrestningarna på nedsidan nu spelat ut sin rätt och vägen med minst mostånd är upp. Ett fall under 69 kr och bilden blir mörk, men framgent är det upp som gäller!

Hat off.

Mvh
Plate