söndag 14 mars 2010

OMX - Upp eller ner?

Ja... det kan man verkligen fundera vidare på....
Frågan man ställer sig är om aktiebörserna gjort sitt, eller om utsikterna för en vidare uppgång finns kvar? De är många bakomvarande faktorer som styr beteendemönstret hos placerarna. Fundamentala nyckeltal som avgör värderegleringen samt avsaknaden av alternativa investeringsobjekt blir de direkt avgörande faktorerna som styr prissättningen. Men är vi i mål nu? Funderingarna är många. Vilket ben skall vi stå på? De positiva faktorerna som dominerar är;

  • Fortsatt lågränteklimat
  • Riklig tillgång på riskkapital
  • IMFs ev räddningspaket (Grekland)
  • Bra rapporter med goda utdelningar hos storbolagen

    De osäkra faktorerna som balanseras emot är;

  • Konjunkturen, upp eller ner?
  • Ränteuppgången inleds när och VARFÖR...?
  • Irans kärnvapenprogram
  • Kinas hot om nedkylning av dess starka tillväxt

    På senare tid har levererad makrostatistk legat i nivå med förväntningarna, vilket skapat ett lugn hos placerarna. De små negativa avvikelser som levererats har resulterat i smårekyler som snabbt varit övergående. Men fortfarande är frågan oviss när konjunkturen ger oss positiva signaler. Ingen vet om den dra vidare upp igen, eller om en tekniskt nedgång närmast står för dörren. När Q1-rapporterna levereras kvarstår kravet om ökad försäljning samt uttalanden om positiva framttidsutsikter för att vi skall fortsätta upp. Lever bolagen inte upp till de högt ställda förväntningarna i april/maj månad, kan det bli ett benbrott på kursgrafen!

    Ett av de allra enklaste sätten att bilda sig en uppfattning om vart börserna är på väg, är med hjälp av den tekniska analysen. Därigenom får vi en tydligare bild över hur de större fondförvaltarna agerar samt att vi dessutom kan skala av all nyhetsflora som lägger krokben för våra tolkningar över marknadsklimatet. Vi kan därigenom få klarare tecken på om den pågående trenden är solid, eller om vi hamnat i ett prekärt läge där vi behöver dra öronen åt oss. Jag ska därför efter bästa förmåga försöka göra en uppföljning av min senaste prognos från 17 januari och se hur den närmaste tiden kan tänkas få för utveckling.

    Jag bifogar två grafer innehållandes viktiga kommentarer att ha i bakhuvudet inför avrundningen av den nu 12 månader långa uppgången. Mitt huvudspår innebär i korthet att vi får en topp nu i april månad varefter en större rekyl tar överhanden som i första hand sträcker sig över sommaren. Var vi sedan får för lågpunkt till hösten, är för tidigt att ställa en prognos om, utan får återkomma till det vid ett senare tillfälle. Allt beror på vilket bränsle som tynger marknaden när kursfallen väl sätter in.

    Den intressanta frågan för dagen är kommande utveckling efter fredagen den 19 mars då stängning av terminer och optionskontrakt sker (Sthlm och USA). Kommande fredag kommer därför att bli extra intressant att bevaka. Den slutsats vi kan dra av den senaste tidens starka marknad, är att många vill ta hem sina snabba vinster varför de aktier som drivits upp högt på kort tid kan komma att under en kortare tid vara under press när vinsthemtagningarnas tas. Vi har dock en mycket intressant reaktionsdag måndagen den 22 mars. Tipset blir därför att nästa fas i uppgången tar vid dagarna kring 22 mars och pågår en bit in i april månad. Så länge riskaptiten finns där och börserna attraherar nytt riskvilligt kapital, hänger vi med så länge trenden är upp.

    Ett antal tunga indexaktier på Large Cap som kan överraska uppåt, är;

  • AstraZeneca
    Ericsson
    H&M
    TeliaSonera
    Banksektorn (SEB, SWE, ND o SHB)

    Samtliga har möjlig potential att stiga 10-15% och utgör sammantaget 57% av OMXS30. Dark Horse bland dessa är Ericsson, som har störst lyftkraft om 80 kronor passeras. Jag återkommer till denna aktie i en separat analys inom kort!

    Att ringa in den perfekta toppen i våruppgången ger utrymme för stora spekulationer. Alla aktier stiger inte samtidigt, utan de olika sektorerna växeldrar. Men om de konjunkturrelaterade bolagen tar ett steg tillbaka, kan vägen var öppen för de uppräknade bolagens aktier att lyfta index till en ny topp. Om resonemanget håller och stämmer, kan vi mycket väl i extremfall nå intervallet 1080-1100. Mitt tips är att målområdet nås i mitten på april månad fram till Valborg.

    4 kommentarer:

    Roxy sa...

    Vilken underbar bild!!! Den säger allt!!

    Garv... :-D

    Unknown sa...

    Tack för en riktigt väl skriven blogg!

    Keep up the good work!

    Mvh MajK

    Anonym sa...

    Kanonbra nivå på den här bloggen!

    Anonym sa...

    Hej. Väldigt intressant bloggg. Hur ofta uppdaterar du TA för OMX? Har du någon närmare bild för "sommar" relylen

    MVH