onsdag 24 mars 2010

SSAB - Inför avstamp upp?

Pågående stålprisförhandlingar bör gynna SSAB-aktien.
SSAB A (126) har länge rekommenderats av de större mäklarhusen, men ännu har vi inte fått någon solklar reaktion på aktiekursen. Branschkollegorna inom gruvsektorn, Boliden och Lundin Mining, är de bolag här hemma vi närmast kan göra jämförelse med inom sektorn. Båda har uppvisat en betydligt bättre spänst i sina respektiva aktiers återhämtningar under 2009. SSAB som bolag har även det blivit påverkad av omsättningstapp för 2009, vilket har varit den bidragande orsaken till fördröjningen till uppgång för dess aktie. Kanske har det rätta tillfället slutligen kommit till SSAB? En första indikation var ju att bolagets VD gjort förvärv i det egna bolagets aktie under februari månad, vilket är ett positivt tecken.

Aktiekursen nådde sin All-Time-High den 13 juli 2007 vid 292 kronor och fick vidkännas en kraftig nedgång under hela 16 månader, där vi fick anteckna en botten vid 49,25 kronor den 20 november 2008. Ett fall på hela 83% är mycket känbart om man hängde med hela resan ned. Under 2009 fick vi sedan se en återhämtning som varit ganska återhållsam, och till dags dato har vi sett 134 kronor som högst betalt under inledningen på januari i år.

Under senare tid har vi genom medias försorg fått uppgraderingar av bolagets aktie, vilket tyder på att det börjar hända positiva saker inom stålsektorn. I USA ser vi många stålbolagsaktier som utvecklats bättre än SSAB-aktien, vilket man kan tolka som att SSAB blivit lite bortglömt. Men det kanske blir ändring på det kommande dagar.

I grafen ovan har jag infogat ett antal trendlinjer samt lite kommentarer som kan vara av intresse. Jag noterar att den stora volymen idag - knappt 4 milj aktier - kan vara ett första trevande försök på att något är i görningen. Om vi inom kort får ett genombrott av 127-128 kronor till bra volym, kan detta utgöra en signal som kan ge aktien en god knuff upp till 143 kronor kommande veckor. Bevaka därför de kommande dagarnas utveckling och om den fallande topplinjen bryts. Det bekräftar att kursen skall upp!

4 kommentarer:

Gustav sa...

Tack för en fin analys. Tror också på SSAB framöver, inte bara utifrån den tekniska analysen.

Unknown sa...

Skulle vara intressant att höra vad du har ett säga om finska rautarukki. Också stålbolag som knappt återhämtat sig alls efter nedgång.

Ole.Norman sa...

Mycket bra analys.Angående rautarukki som patrik undrade så går det inte så lysande.Dom tillverkar inte heller samma höga kvalitet som SSAB.Aktien har riktigt bra potential.Frågan är bara när den börjar vandringen uppåt.

Unknown sa...

Fint med lite alternativ!