söndag 28 mars 2010

OMX - fortsatt uppgång!

Likviditetsflödet spär på uppgången!
(OMX 1027) Med stöd av stark omvärld, inte minst från amerikanskt håll, drog OMX-index igenom 1000-nivån den 8 mars och bekräftade därmed fortsatt uppgång. Likviditetsflödet har koncentrerats till ett fåtal bolag såsom H&M, Volvo m.fl. bolag. En annan intressant bidragande faktor är den försvagade euron, som stärkt den svenska kronan med 6% sedan 1 februari. Om den svenska kronan betraktas som säker hamn av utlänningarna, attraherar den ännu mer kapital som i förlängningen kan puscha upp aktiekurserna till ännu högre nivåer. Banksektorn kan kortsiktigt gynnas av detta fenomen. Så länge vi inte får ett globalt debacle på finansmarknaderna, kommer uppgången att fortsätta. Det är tillsvidare huvudspåret!

Månadsgrafen ovan visar oss indikationer på att den långsiktiga bilden blir positivare än jag tidigare varit inne på. I och med detta ändras inställningen från att tidigare haft farhågor om en tangering av 560-nivån eller rent av ett genombrott med fortsatt nedgång till ännu lägre nivåer, varit helt överdrivna. Även om fundamentan ser eländig ut på många håll, kvarstår riskaptiten då räntenivåerna är fortsatt låga. Vi har mycket likviditet i systemet som nu börjar pulserar i riktningen mot säkrare investeringsobjekt, där aktier av någon anledning rankas högt. Hur länge vi får behålla detta fenomen, förblir en omöjlig gissning. Obligationsräntorna kan lite här och var stiga och fastighetsmarknaderna i överlag börjar få det motigt, varför aktiemarknaderna kan temporärt bli tillflyktsort. Knappast ett sunt tecken i sig, men omständigheter vi tillfälligtvis får acceptera.
veckogran har jag valt att lägga ut fibbbonaccinivåer, där fästena blir toppen vid 1322 juli 2007 och lågpunkten vid 560 hösten 2008. Det intressanta är att 38- och 62-relationen syns det tydligt att index har tvekat och att just 1030 blir mycket spännande om dess hållbarhet verkligen förblir intakt eller ej. Den tekniska bilden ger utrymme för ett genombrott inom kort och även om uppgången förväntas bli ryckig (sektorrotationer!) kan 1080-nivån uppnås på relativt kort tid. Redan under den andra veckan av april kan vi mycket väl ha hamnat där uppe. En alternativ topp, vid samma tidpunkt eller vid ett senare tillfälle, kan vi även ringa in 1125-1130 såsom kandiderande område. Se längst ned av den krönika.
Slutligen visar oss dagsgrafen att den infogade cirkelbågen harmoniseras helt perfekt med uppgången fram till genombrottet den 8 mars. Effekten av detta ser vi genom att uppstället var kraftfull på kort tid innehållandes minirekyler. Det är i detta sammanhang mycket fascinerande hur negativt inställd många placerare varit, och blir dessa till antalet tillräckligt många, drar marknaden åt det motsatta hållet. Beteendet inom detta snäva område är mycket spännande att beskåda och det är bara att acceptera omständigheterna att det är kapitalet som bestämmer priset, inte alltid den logiska tanken. Nivån 1010-1015 kan fånga upp en rekyl kommande vecka, varefter marknaden därefter bör köra upp index till 1030-nivån igen och förbereda kommande genombrott.

En i sammanhanget fullt möjlig teori är att på förhand ringa in ett kommande målomnråde, genom att vi tillämpar gångjärnstekniken och då framräknar en kommande topp på matematiska grunder. Utgår vi från februaribotten vid 920-nivån, antager vi att intervallet 1015-1030 utgör navet, vilket i så fall innebär att vi kommit halvvägs, eller 100 punkter för att trendpaus skall råda i den starka trenden. Får vi ett genombrott av 1030-nivån, kan då ett möjligt alternativ vara att index stiger med lika många punkter och att vi då slutligen når 1125-1130.

Om en månad vet vi svaret!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Några nya tankar ang Hurtigrutens framtid?

Glad påsk!

Hausse och Baisse sa...

HRG befinner sig i en kosnolideringsfas där jag i första hand riktar in mig på en liten kort rekyl ner till intervallet 6 - 6,50 NOK.

Jag tror att tiden mellan 15 april och Q1-rapporten 12 maj blir en fin resa upp.

Behåll!

Anonym sa...

Hej och tack för
suveräna analyser! Vad anser du om LM nu ett par veckor efter analysen?


Mvh Andreas A

Hausse och Baisse sa...

Hej!

Vid analystillfället såg jag att aktien var tekniskt överköpt och att jag hoppades på en botten vid 75 kr. Men pullbacken har varit mer utdragen såväl tid som pris.

Nu har vi stämma i veckan som kommer och 2 kr försvinner i form av utdelning. Jag tror att 71-72 kr bli kommande lågpunkt och när vi väl är inne i maj månad tror jag att vi ser en kraftig uppgång på aktien och förväntat genombrott av 80 kr.

Jag har själv ännu inte köpt aktien men överväger att göra det efter stämman.

Anonym sa...

Än så länge måste jag tillstryka att OMX följer din mkt väl! Ser du risk för lite större nedgång efter optionslösen alt. i maj? Mvh: Andreas

Hausse och Baisse sa...

Hej Andreas.

Jag tror på en liten rekyl nu från nästa vecka fram till valborg. Troligen ser vi fortsatta sektorrotationer där verkstadsföretagen gjort sitt och telekom står på tur. OMX kan möjligen dra ett par % till max upp till 1080, sedan ner till 1030??? för att under de två första veckorna i maj "explodera" upp. Målområde sätter jag 1120 - 1150.

Anonym sa...

Tack för svaret samt stort erkännande betr. LM! Mvh A.A

icestar sa...

Hej du hade rätt om Ericsson, jättebra! Lägg gärna in mer!! Läser med intresse!