fredag 25 juli 2008

Brentoljan - Kraftsamlande rekyl?

Paus i uppgången, men den fortsätter när US$ faller tillbaka!
Den 28 maj skrev jag ett inlägg om Brentoljan och la ut en prognos om en kommande topp runt halvårsskiftet vid $145-150. Med lite tur slog prognosen in och viss draghjälp hade jag av den tillfälliga dollarförsvagningen på 2%!

Ovanstående graf sträcker sig över knappa fem år, och upptrenden får betraktas som kompakt. Priset har rört sig stabilt upp i den logaritmiska grafen och först under 2008 har råvaran genom media betraktats som spekulation, vilket jag inte alls håller med om. Trenden uppåt är linjär och det är först när kanaltaket bryts och vi hade sett kurser runt t.ex. $180 - 200 som jag tvivlat på min övertygelse! Samtidigt förstärks kurssvängningarna av svårigheterna att snabbt hitta nya stora volymer som kan tillgodose det ökade behovet. Exploateringsprocessen tar lång tid, det är dyrbart samtidigt som det råder brist på kompetens. Efterfrågan har därför skapat flaskhalseffekt samtidigt som produktionen viker då källorna sakta men säkert sinar.

Statistikuppgifterna som berör produktion och konsum av oljan, är svårtolkat då råvaran främjar många ändamål, samt om försenade leveranser skall ingå i statistikunderlaget eller ej. Men faktum kvarstår att konsumtionen överstiger produktionen, vilket ger stöd för uppgången. Om det inte blir tvärnit i konjunkturen, kommer oljans kursutveckling bli sansad. Den pågående rekylen har flera orsaker. Störningar i produktionen i Nigeria ser ut att lätta, stormarna i Mexikanska Golfen lyser med sin frånvaro, Irankrisen ser ut att ha lagt sig och nu ser vi en tillfällig dollarförstärkning. Fortsatt lugn på dessa områden kan fälla kursen ytterligare, men enligt grafen har vi support vid $120-122, d.v.s. junibotten att luta oss mot. Brister den har vi två trendlinjer som kan fånga upp rekylen, golvlinjen från januari 2007, som noteras i $110-112 till kommande månadsskifte. Håller inte den får vi istället referera till topplinjen från september 2005 (punktlinjen) som noteras i $105 vid samma avstämningstidpunkt.

En rekyl ner till trakten av $110-112 skulle på grafen ge oss en perfekt korrektion liktydlig till sin storlek med majoriteten av rekylerna under perioden 2004 - 2006. Men det är inte helt säkert att det faller ända hit ner. Om inget överraskande inträffar som stör bilden, typ ny Irankris m.m. som får kursen att skena, bör den förväntade dollaruppgången hålla tillbaka oljepriset någon vecka eller två. Men under inledningen på augusti räknar jag med en reaktion då indikatorerna på grafen ser ut att ha bottnat färdigt.

Det stigande oljepriset har framkallat utförsäljningar hos de större oljebolagens aktier, vilket förvånat många. Amex Oil Index - XOI - har sedan mitten på maj i år fallit tillbaka c:a 24%, se länk;

http://finance.yahoo.com/q/bc?s=%5EXOI&t=2y&l=on&z=l&q=b&c=

Nästa länk kan man följa respektive bolags (13 till antalet) utveckling, vilket förklarar till viss del varför de svenska oljeaktierna haft motsvarande tröga utveckling. Det ger i alla fall ett övertygande intryck av att globalt kapital styr utvecklingen hos dessa.

http://finance.yahoo.com/q/cp?s=%5EXOI

Till sist väcks frågor när man från experthåll i USA hör prognoser om oljepris runt $500-600 om 3 till 5 år. Vilken påverkan får det på våra matkostnader? Gödningen i alla dess former innehåller petroleum liksom all förpackning. Bensin- och dieselpriset lär få en stark prisuppgång liksom flyget, varför det i framtiden inte blir lika självklart att fraktas från A till B utan att behöva se över sina tillgodohavanden. En orädd oljemagnat vid namn T Boone Pickens har påbörjat förberedelserna att sparka på politikerna i USA. Man frågar sig varför dessa förtroendevalda är så kortsiktiga world wide och inte redan nu eller tidigare insett det stora allvaret vi ställs inför.

"How can we reduce our dependence of foreign oil"?


Inga kommentarer: