fredag 25 juli 2008

Orkar OMX streta emot?


Villrådiga placerare letar efter köpargument i en vikande trend!
Rapporterna som avser Q2 får i allmänhet betraktas som mycket bra, men prognoserna generellt sett för resterande del av året, har varit något återhållsamma. Volatiliteten i de enskilda aktieslagen skapade tvära kast, ibland något omotiverat, med extrema rörelser som följd. Detta ger då signaler om att osäkerheten kommer att vara bestående en bra tid framöver, och placerarna vill ha kvitto på framtida konjunkturutveckling. Tidigare lugnande besked från USA med bolånekrediter, tenderar att övergå istället i en djupare kris för banksystemet. Med största säkerhet kommer vi snart få nyheter om att flera mindre banker går omkull, samtidigt som fed gör allt i sin makt för att lugna marknaden.

Den branta nedgången under juni och juli månad, fick sin botten vid 802 och vi har under den gångna veckan fått en mindre tvillingtopp vid 886-888. En kort och intenssiv uppgång på 10%. Nivån utgör även botten för rekylerna i februari i år och juli 2006 (tvåårsjubileum?)! Sedan toppen den 13 juli 2007, har OMX-index därmed fallit 40%! Är det över nu, eller kommer utförsäljningarna pågå ytterligare en längre tid till? Jämför vi med nedgångarna under 60-, 70-, 80- och 90-talen, har dessa i stort sett haft denna 40%-iga "medelnedgång" innan nya uppgångar påbörjats. Men dessa har då haft en längre tid på sig (1,5 - 2 år) och då oftast varit konjunkturrelaterade! Men dagens förutsättningar känns än mer komplext, då orosmolnen kryddas med kreditförluster, konjunkturhot samt extrem prisuppgång på olja, (högre inflation och räntor?) varför beteendemönstret finns sannolikt kvar, men med stor kvarvarande osäkerhet ytterligare 6 - 9 månader med mycket stora kurssvängningar. Dagens hotbild känns därför än mer hotfull då ekonomierna kommer att påverka vår framtida vardag, vilket tar år att rätta sig efter.

Jag försökte analysera dagsgrafen med alla dessa indikatorer som spretar åt alla håll, vilket varit svårbedömt, varför jag återigen infogar en veckograf, som visar en mer stilren trend och begriplig analys.
Jag har på klassisk manér lagt in ett antal horisontella linjer samt en ML-linje och en fallande topplinje som utgör vägräcke för den kommande utvecklingen. Området inom dessa fallande linjer kommer bli OMX spelplan en tid framöver. Vi ser tydligt att upprekylen index hade svårt att dra igenom motståndsnivån vid 886-888, som då träffade ML-linjen. Jag betraktar den som mycket stark och har svårt att tro att det finns sådan kraft att den bryts de närmaste veckorna.
Den fallande topplinjen träffades aldrig när nedgången var som mest intensiv, varför jag utgår ifrån att en påhälsning av denna kommer att äga rum längre fram.

Indikatorerna längst ned på grafen, är tillbakapressade och ger intryck av att vi får en sidledes handel kommande veckor. Vid studier av månadsgrafen är bilden mörkare, vilket skvallrar om klen och ryckig utveckling ytterligare några månader. Till sist har jag lagt in MA20 som hade ambitioner att stanna upp på stödnivån vid 960, men när inte den heller höll, har vi därmed klara signaler om en klen och trist börsutveckling. Mitt tips om slagig handel runt 830-886 kvarstår ytterligare 2-3 veckor innan vi får en större reaktion. Jag har mina misstankar om ett genombrott sker nedåt och att index landar på 715 - 720 till månadsskiftet augusti/september.

En bromsande faktor för omedelbar nedgång, kan bli att den amerikaska dollarn tillfälligt stärks. Det finns signaler om ett litet ryck upp till 6,18 kronor. Detta skapar givetvis konsekvenser om fortsatta vinsthemtagningar på guld och olja. Beträffande oljan, återkommer jag med en separat analys senare i afton.

Om vi till sist studerar hela formationen med utgångspunkt från toppen vid 1322 och därefter betraktar spannet 886/1037 som en konsolideringsnivå halva vägen ner, indikeras ett kommande målområde runt 600. Detta om vi får en klassisk stilren A-B-C-sväng nedåt. Blir det istället en femvågssekvens blir prognosen än mörkare, vilket jag idag inte vill räkna på.....

Inga kommentarer: