onsdag 23 juli 2008

Pearl - ännu bredare bottenformation?

Tillbakapressade indikatorer inger hopp om ny uppgång inom kort!
Under inledningen på juli månad, hade jag förhoppningar om ett genombrott av motståndsnivån vid 14 kronor, men med facit på hand tog säljarna omgående kommandot och tryckte ner kursen. Det starka utvecklingen på oljepriset har inte varit till någon hjälp på något vis, vilket jag då hoppades och trodde på, varför Pearlaktien hamnade in i "flocken" som styrs av de stora oljefonderna. Jämför vi Pearls kursutveckling sedan årsskiftet med Amex Oil Index (XOI), har kursutvecklingen närmast fått identiskt utseende. Jag återkommer till XOI längre ned på inlägget.

Dagens krönika innehåller en graf med två indikatorer, Bollinger20 samt Stochastic34. Vi ser tydligt att trenden är nedåt och kursen har hamnat på den första viktiga stödnivån 10,50 kronor. Kommer vi härifrån att få se en vändning upp? eller skall stödnivån brytas? S34 ligger på översålda nivåer och viker ner igen, vilket talar för återigen ett test av 9,50 kronor. Golvlinjen på B20 noteras i 10 kronor, och om ett par tre handelsdagar ser vi den nere på 9,50 kronor.

Den kanadensiska grafen har motsvarande stödnivå vid CAD 1,50 (5,97), vilket motsvarar c:a 9 kronor. Då den svenska kronan över tiden stärkts mot CAD, har därmed utrymmet på nedsidan stretchats ytterligare. Så länge Pearlaktiens kurssättning styrs från Torontobörsen, måste vi mentalt vara förberedda på en notering ända hit ner, men det är inte säkert. Jag lutar mig mer mot att vi får en sidledes kursutveckling fram till rapporten den 14 augusti, och håller sig kursen kvar på dagens nivåer, kommer det stora flertalet indikatorer på såväl dags- som veckografen ge oss köpsignaler.

Till sist har det breda oljeindexet XOI fallit tillbaka från toppnivåerna i maj runt 1660 till kvällens 1295, en nedgång på 22%. Vi ser idag en dollarförstärkning som pressar tillbaka såväl oljan (brenten $127) som guld (ner 3%) men vi närmar oss snabbt intressanta och viktiga stödnivåer. XOI har två år tillbaka byggt upp en solida bottnar runt 1250, vilket kan testas inom de närmaste dagarna. Det återstår då att se vilken inverkan det har på Pearl, men jag räknar kallt med att fondförvaltarna snart byter fot och på allvar går in i oljesektorn igen med uppgångar som följd. När vi väl är där kan det bli riktigt trevligt för oljeaktierna på Stockholms-börsen, och Pearl i synnerhet!

Jag har upplysningsvist i tidigare inlägg påtalat om breddens betydelse av en bottenformation. Om en ny uppgång iscensätts i höst, kommer vi med största sannolikhet få ett mer distinkt rally. Med anledning av kommande reservuppdateringar av de fyra "diamanterna" under Q1 och Q2 2009, kommer marknaden äntligen stimuleras med nyheter som väcker liv i kursen. Av den anledningen ringar jag in en målkurs i höst på 18 - 20 kronor och 36 - 40 kronor om 12 månader.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej du glade H-bo. :-)

Har fått ny inspiration efter en längre rehab och tänkte ge mig in i analysdjungeln igen.

Nu är jag inte speciellt intresserad av att handla med olja (kanske du minns?) men den styr så pass mycket av marknaden för tillfället så den måste analyseras... men för det måste man ju inte handla med den. ;-)

En undran... vad har gjort att XOI startade en nedtrend redan i maj medan Crude fortsatte i sin upptrend?

Svara här eller maila... eller inte svara alls, ditt val.

Ha det gôtt.

Anonym sa...

Hmm... tittade på komponenterna i XOI efter att ha konstaterat den extrema turbulensen i indexet... enbart 13 bolag, och deras riskfyllda verksamhet, som utgör indexet kan vara svar nog.

Men ändå tar gärna emot en kommentar... :-)

H57 sa...

Hallå där,

Intressant blog du har igång här. Gillar din tekniska analys och speciellt gillar jag följa oljedebatten. Har själv en och annan krona i Pearl men märker att TA i den aktien knappt är tillämplig. 2-3 aktörer verkar "importera" aktier från Kanada till Sverige med nedpressade kurser som följd. Inne på Avanzas forum finner jag stöd för detta påstående från en o annan skribent.

Undrar vad du har för åsikt ang "importen". Vad är meningen med den? Varför är 2-3 aktörer måna om att få över Pearls kanadensiska aktier till Stockholmsbörsen? Vad spelar det för roll om flertalet/alla Pearls aktier är i Stockholm hellre än i Kanada?

Dessutom, om det är så att aktieägarna måste vänta tills alla Kanadaaktier förts över hit då kan vi vänta i evigheter på en uppgång. Eller? Jag menar det finns uppemot 40 miljoner Pearlaktier i Stockholm just nu och runt 150 miljoner i Kanada. Med den omsättning som finns i Pearlaktien på sistone hamnar i bästa fall 1 miljon kanadensiska aktier per vecka i Stockholm. Ska vi verkligen behöva vänta i minst 150 veckor eller 3 år innan det lossnar och aktien kan löpa fritt.

Som relativt ny i gamet vore jag tacksam om du kunde bena ut detta åt mig. Är det något du skulle kunna tänka dig ta upp här på bloggen eller på Avanza? Självklart skulle du kunna återkomma till mig direkt också. Oerhört tacksam för all info du kan bistå med i denna fråga.

Ha d i sommarvärmen!!!

Hausse och Baisse sa...

Hej Roxy!
Har varit kass en tid med förkylning, skallbank och feber :-(

XOI innehåller stora oljebolag där vissa ägnar sig åt exploatering. Kolla själv så ser du att BP, Chevron och Exxon finns med, världens största...

http://finance.yahoo.com/q/cp?s=%5EXOI

Jag har ingen given förklaring till varför oljebolagen trillat då oljepriset varit starkt. Möjligen att marknaden tror på spekulationsinslaget. Om oljan vänder upp igen i höst och noteras i t.ex. $150-170 varaktigt, då bör den övertyga om varaktig hög vinstnivå för bolagen.

Det är bara en gissning, men det och utebliven konjunkturkrasch rättar nog till det.

Sitter hemma och hade inte tillgång till din mail...

Hörs!