söndag 6 juli 2008

Tanganyika Oil - framtvingad försäljning?

Den politiska temperaturen stiger i regionen!
Oroligheterna mellan Israel och Iran skapar onekligen huvudbry för många placerare. Blir det ett angrepp från Israels sida mot Iranska kärnkraftsanläggningar? Den hotbilden uppvägs av korridorsnacket om en snabbare avveckling av Tanganyika Oil, då en försäljning av bolaget kanske kan vara på gång redan under sensommaren eller till kommande höst. Kursmässigt har aktien anpassat sig till den operativa verksamheten, då vi sett redovisade produktionsökningar.

Den 14 maj såg vi aktien bryta upp igenom den psykologiskt viktiga nivån 127 - 130 kronor, och med kraft rusade kursen upp till 155 kronor. Därefter, på klassisk manér, föll kursen tillbaka till signalområdet igen, varvid gapet den 24 juni fylldes igen! Den efterföljande uppgången eldades på till mycket hög volym, där vi fick ett nytt ATH vid 163 kronor. En tjurrusning på 28% på endast fem handelsdagar! Bakom den starka uppgången florerades rykten om en tidigareläggning av försäljningen av bolaget.

Efter starka uppgångar på kort tid, är det brukligt att luften tillfälligt går ur aktien, där vi tydligast ser detta först genom att volymen avtar kraftigt. Aktien faller därför tillbaka och närmast ser vi 140 kronor som utgör stöd. Tilltar oroligheterna samtidigt som inga nyheter av värde når ut till marknaden, kan vi inte utesluta en förnyad påhälsning av signalområdet 127 - 130 kronor. Indikatorerna på dagsgrafen uppvisar svaghet, varför det finns skäl att misstänka en kommande rekyl ner dit igen. Notera gärna grafen ovan, att så länge kursen befinner sig över MA20 (mittlinjen i Bollingerbanden) är trenden positiv!

Uppfylls prognosen med en rekyl, kan vi med hjälp av gångjärnstekniken mäta rekylens storlek i antal kronor, genom att addera denna med den föregående toppen 163 kronor, vilket ger ett indikativt målområde runt 200 kronor. Det har tidigare spekulerats om ett bud på bolaget på 250 kronor/aktie, men frågan är om inte den tilltagande oro som stegras i regionen rent av framtvingar en försäljing redan nu? Det återstår att se...

1 kommentar:

Anonym sa...

Dags för en update...?