fredag 4 juli 2008

OMX översålt - förbereder upprekyl?

Huvud-Skuldra-formationen punkterad och skapar en trist och orolig utveckling flera kvartal framöver!
Den 19 maj såg vi index uppe i 1037 och på sex veckor har det kanat utför med 20%. Många har tvingats kasta in handduken, men ännu återstår det mycket innan vi kan andas ut. Tyvärr! Vi har tidigare varit vana vid att fonder brukar frissera upp kurserna inför viktiga rappordatum, men det gångna halvårsskiftet har definitivt blivit ett undantag.

Dagens inlägg innehåller en veckograf där vi ser att HS-formationen kantrar, vilket är ett tekniskt mycket dåligt tecken. Punkteringen av 875-880-nivån bekräftar inget annat än att den svaghet marknaden uppvisar, kommer att fortgå ytterligare 8 - 10 månader. Indikatorerna ovan upplyser även att en trolig sommarbotten sannolikt infinner sig under den andra halvan av augusti. Jag tror att den kommande bottenformation behöver 6 - 8 veckor på sig för att färdigbildas, innan vi får den efterlängtade "presidentvalsuppgången", som det historiskt alltid varit. Frågan är bara hur djupt ner vi skall innan det bottnar....

Analyserar vi dagsgrafen, är indikatorerna märkbart tillbakapressade, varför jag kallt räknar med en upprekyl till kommande vecka. Så fort köp- eller säljsignaler utlösts, skall index testa dess äkthet. Därför har jag mina misstankar om att index kommer att studsa upp till 875-890 igen, bara för att fonder och andra placerare skall få tillfälle att få ut ett bättre pris på sina innehav inför nästa säljvåg.

Utgångspunkten är att vi får en upprekyl till 875-890, möjligen 890, för att därefter falla tillbaka på nytt. Den underliggande oron omöjliggör större upprekyler då många placerare är vingklippta. Det tar tid för marknaden att återfå förtroendet, varför fokus på räntehöjningar, stigande oljepris, och inte minst, kommande Q2-rapporter kan komma att tynga humöret. Det finns därför skäl att misstänka att nedgången blir utdragen där spannet 800-830 blir strategiskt viktigt. En punktering innebär inget annat än att hela området 700-730 blir nästa viktiga utpost på nedsidan. Jag ser även 750 samt 775 som kan utgöra nivåer som "pausar" i nedgången, men utgångspunkten är ändå att 16 - 20 augusti kandiderar som tidsmässig vändningszon.

Kommande och den förväntade höstuppgången torde i första hand ha kapacitet att stiga till 900-nivån, vilket jag kandiderar som första alternativ. Tillsvidare reserverar jag med alternativa nivåer, då jag vill se bottenformationen färdigbildad innan jag med större säkerhet kan ringa in målområdet senare i höst!

Till sist....

Den 16 augusti är det fullmåne (?), vilket brukar ge utslag på index, och då ganska så markanta! I år har vi fått många tydliga träffar där marknaden vänder klack. Detta uppfattas säkerligen av er läsare som skrock eller med stor portion ironi, men vi såg det tydligt 20 mars (upp 12%), 20 maj (ner 10%) och 18 juni (ner 11%)! Gå in och kontrollera en graf med datumangivelse, det är med stor kuslighet det stämmer, varför det inte kan ignoreras! Man frågar sig hur det kommer sig att marknaden vänder klack och byter riktning då fullmåne råder.... Vilka krafter finns "där uppe" som påverkar vårt beteende? Det finns inga vetenskapliga belägg för detta, men så länge verkligheten ser ut som den gör, måste vi därför acceptera beteendet! Vi kan vara mycket stora i orden, men är mycket små på jorden!

Som sagt, 16 augusti, lägg det datumet på minnet!

Inga kommentarer: