lördag 13 december 2008

Lupe – inför trendbrott???

Aktien signalerar ny uppgång inom kort?
Det har gått en tid sedan jag skrev om Lundin Petroleum, men det börjar hända spännande saker varför det kan vara klokt för en extra bevakning. Vi har fått en första signal till en färdigbildad bottenformation, varför jag tror det är dags för ett tillfälligt omslag i trenden. Vi ser att den fallande topplinjen brutits och därmed fått den första pusselbiten på plats och att höstnedgången med största säkerhet över.

Aktien har sedan toppen vid 98 kronor den 27 maj, under sommaren och hösten, tagit rygg på oljeprisets fall, och noterade sin lågpunkt den 27 oktober vid 25,60 kronor. Det intressanta är att vi med största säkerhet ser en upprepning av mönstret med en tidigarelagd trendändring av aktien än oljepriset. Aktien toppade nämligen 5 veckor innan brentoljan, och troligtvis upprepas processen i bottenformationen då aktien så här långt (!) bottnat 5 veckor före. Obs att detta endast är en reflektion, men likaså intressant att ta med i beräkningen. (Klicka gärna på lilla grafen för uppförstoring)

På grafen ovan ser vi att den fallande topplinjen fick sitt genombrott vid 36,50 kr den 8 dec. Nivån kommer därför med automatik att agera stöd då aktien under kommande vecka förväntas täppa igen gapet, helt eller delvist. Köpsignalen lyfte aktien upp till 45 kronor, vilket utgör en motståndsnivå eftersom aktien nådde upp hit redan den 10 nov. Den förväntade rekylen kan pågå under de kommande 4-6 handelsdagarna och bör helst stanna upp vid 39 kronor, men jag kan även acceptera 36 kronor, som jag betraktar som sista utpost på nedsidan. Får vi en vändning upp från något av nivåerna innan julhelgen, kan det bli mycket spännande att avläsa en förväntad styrka som i förlängningen kan innebära ett genombrott av 45 kronor! Sker detta till hög volym, vilket jag räknar med, torde vägen vara öppen upp till nästa målområde vid 60-62 kronor! Nivån 45 kronor utgör även navet enligt gångjärnstekniken, då rekylen ner till 28 kronor (-17 kr) vid passering kan adderas med lika många kronor varvid vi då får 62 kronor.

Jag har denna gång valt av bildestetiska skäl att inte infoga MA(20) och (40) men intygar att båda dessa planat ut, vilket styrker tanken på ett inledande försök till uppgång. Dessa har en avvaktande formation sinsemellan, men kan ge en bekräftelse om 5 – 8 handelsdagar. Stochastic(14) befinner sig på överköpta nivåer, varför detta bekräftar en kraftsamlande rekyl till kommande vecka innan uppgången påbörjas.

Ett par fundamentala faktorer talar för Lupe, nämligen det pågående Lunoprojektet som i ett slag kan dubbla bolagets reserver, samt att brentoljan kan inleda en teknisk återhämtning upp till troligtvis $60. Båda dessa kan mycket väl infrias inom de närmaste 4 - 6 veckorna, vilket torde sporra aktiekursen rejält. Att kursen stiger upp till 60-62 kronor, kan låta väl optimistiskt, men det innebär inget annat än att halva nedgången då tagits igen! Vi vet att Lupeaktien är extremt volatil, varför det inte kan betraktas som orealistiskt.

Det bör avslutningsvis nämnas att aktien till kommande vår, mycket väl kan falla kraftigt tillbaka igen. Prognosen är kortsiktig då börsen som helhet kommer bli extremt riskfylld första halvåret av 2009.

Inga kommentarer: