måndag 22 december 2008

Pearl - Vinsthemtagningar tynger....

Tillbaka till ruta ett igen?
Genombrottet av 4 kronor bekräftades och vi såg en tilltagande volym och på endast två handelsdagar steg aktien kraftfullt upp till 5,50 kronor, eller 48%. Under fredagens handel såg vi en urtoppning på rallyt vid 5,75 kronor, varvid en rekyl tog överhanden. Under måndagens handel fortsatte den branta rekylen ned för att stänga på 4,36 kronor, eller minus knappa 25% på ett börsdygn!

Aktien är extremt volatil och det är inte lätt att analysera dess svängningar och ställa en rimlig prognos med kort tidshorisont. En kraftig uppgång slutar generellt med snabba vinsthemtagningar och tror vi att vi har botten bakom oss, bör rekylen stanna absolut senast vid signalområdet 3,90 – 4 kronor. Detta för att vi skall behålla en positiv syn på aktien under kommande veckor.

Ett alternativ till support är cirkelstödet vid 4,20 kronor, som gäller under morgondagens handel. Jag har därför i dagens 60-minutersgraf infogat två cirklar som utgör stöd och motståndsnivåer. Då kurshistoriken i formationen stämt så bra med avseende på tid och pris och hur toppar och bottnar harmoniserar så estetsikt perfekt, beslöt jag mig för att presentera detta verktyg offentligt. Det skall villigt erkännas att jag inte är någon expert på detta område, men så fort man finner nya metoder måste ju dessa prövas. Och om denna kan betraktas som tillförlitlig, ser vi supporten inför tisdagens handel på stödbågen markerat med röd färg.
På ovansidan accelererar motståndsnivån, dels på den övre cirkelbågen, dels på den röda tänkta medianlinjen. Vi kan därför ganska enkelt följa kommande spelplan för aktien, så länge kursen handlas inom rangen. Ju längre tid aktien håller sig inom det avgränsade området, desto högre kurs! Det är lätt att det blir ett önsketänkande och att det då gärna blir självuppfyllande. Men verkligheten brukar alltid överraska oss, varför vi hoppas att analysen denna gång inte innehåller någon nypa salt....

Ikväll faller brentoljan tillbaka igen och noteras kring $42. Detta pressar tillbaka oljeaktierna i USA samt på Torontobörsen, som är ned med dryga 3%. Det återstår att se om supporten vid $39-40 kan hålla, vilket vi räknar som första alternativ. Brister nivån riktar vi in oss på $35-36. Jag tror vi ser slutfasen på den branta nedgången och att vi under inledningen på januari möjligen kan få bevittna en teknisk återhämtning. Möjligen blir den kortvarig, men oavsett det påverkas Pearls aktiekurs i viss utsträckning p.g.a. detta. Möjligen kan årsskiftet även innebära halt på den långa nedgången och synnerhet på utförsäljningar grundat på skattetekniska orsaker. Det som är svårare att analysera är importflödet från Kanada som aldrig tycks upphöra.

Avslutningsvis upprepar jag tonvikten av att rekylen blir kortvarig och att vi får se en återhämtning kommande dagar. Detta för att undvika att föregående veckas köpsignal var falsk. Den goda nyheten som presenterades marknaden med ny ledning borgar för framtiden, men oj vad snabbt den glöms bort! Börsen lever på färskvara, men tids nog skall det förhoppningsvis bli valuta för våra ansträngningar!

Inga kommentarer: