söndag 4 januari 2009

OMX - spännande inledning på 2009!

Chans till uppgång men var försiktig, gå på tå…
Årets inledande krönika är av lite ovanlig modell. Prognosen bygger främst på de sedvanliga indikatorerna, men har kompletterats med halvcirklar som utgör ett utmärkt hjälpmedel i analysarbetet. Jag har därför valt att infoga flera OMX-grafer för att därmed få lite perspektiv på händelseutvecklingen. Det återstår givetvis att se om analysen tillförlitlighet innehåller så mycket substans att vi kan navigera efter de trender som utvecklats. Och cirklar kan mycket väl utgöra ett bra hjälpmedel utöver de traditionella indikatorerna vi har i verktygslådan.

Dragkampen mellan köpare och säljare kommer att prägla kommande månaders handel på Stockholmsbörsen. Jag räknar med volatil handel då omsättningen de senaste veckorna varit mycket blygsam. Vi kan räkna med att det finns ett stort intresse att driva upp kurserna bara för att säljarna på nytt skall ta över kommandot vid ett senare skede. Dåliga nyheter har den senaste tiden ignorerats, vilket är en signal på viss mättnad, om än tillfälligt. Det kan därför tolkas som att placerarna vill ha upp kurserna kommande veckor. Min tro är att det finns endast en enda anledning, portföljerna skall troligen tömmas på högre nivåer. Mycket kapital sitter på läktarna och ser samtidigt sin chans till snabba vinster, samtidigt som molnen i horisonten förbereder ett kommande oväder. Ännu sker ingen mobilisering av dessa, varför det än så länge inte är någon fara, men de är på väg. Riktiga tunga sådana…

(klicka gärna på nedanstående grafer för bättre upplösning)
OMX månad
Grafen innehåller två röda heldragna ½-cirklar av betydelse. Dels drar vi en från toppen mars 2000 som träffar bottenformationen 2002, samt lågpunkterna 2007. Denna röda linje kommer fortsättningsvis vara en stödlinje av mycket stor betydelse till kommande vår. Dels en ytterligare röd heldragen linje som startar i okt 2002 och träffar de två topparna andra halvåret 2007. Dess förlängning blir därför en mycket viktig motståndslinje. Vi ser att Stochastic(34) vrider sig upp från översålt läge, vilket vi tolkar som en uppgång står för dörren, möjligen 1 - 2 månader.

OMX vecka
Uppförstorar vi grafen närmare, klarnar bilden något. Cirklarna, som har minst 3 referenspunkter i form av träffade toppar och bottnar, ser vi de röda linjerna, men vi kan infoga fler detaljerade vars referensramar endast är 1 – 2 år gamla. Toppen i maj 2006 liksom toppformationen under 2007, genererar båda stilrena bågar i den negativa trenden under hela 2007. Nivåerna som träffas utgör såväl toppar som bottnar, och kommande månader förblir dessa stöd och motståndslinjer. Vi ser att MACD genomfört en cross, vilket indikerar en positiv utveckling under ett antal veckor framöver.

OMX dag
På dagsgrafen får vi en mer detaljerad precision över de nivåer som vi kan anpassa oss efter. Vi kan dessutom lokalisera en gemensam skärningspunkt, där inte mindre än 6 cirklar sammanstrålar, vilket den gröna ringen uppvisar. Vi ser att det är ”tät trafik” i spannet 770 – 800 från mitten på februari och två veckor framöver. Jag kan inte ge någon entydig förklaring varför vi får detta resultat, men det historiska beteendemönstret finns där som ger oss denna bild, varför vi tillsvidare får acceptera nivån som kandidat till målområde. Ju närmare vi når toppen såväl tid som pris, desto mer klarnar bilden. Vi får se vilken av cirklarna som blir den dominerande, som vi senare i vår får navigera efter. Allt beror ju på de omvärldsfaktorer som påverkar placerarnas beteendemönster.

Kortsiktigt kan marknaden betraktas som något överköpt, men det finns utrymme för fortsatt uppställ till 712, där jag räknar med att en kraftsamlande rekyl tar över. Men då indikatorerna uppvisar en bekräftelse på att börsen har mer att ge på ovansidan under andra halvan av januari, räknar jag med att 720-nivån passeras inom kort.

Under de senaste månaderna har jag med enklare verktyg framräknat 788 som kommande topp, och då med hjälp av trendlinjer. Refererar vi till Fibonaccis berömda talserier i nedgången, finner vi fler närliggande alternativ som överensstämmer till tänkt prisobjektiv.

* En är 38% av fallet från nacklinjen vid 1140, ner till 560, som ger oss 780.

* Ett annat exempel är 62% av fallet från 902 ner till 560, vilket då ger oss 772.

* Ett tredje är att räkna på 38% av höjden i bottenformationen, d.v.s. toppkursen den 4 november vid 716 och tvillingbottnarna vid 560-nivån, som då ger oss 775.

Till sist kontrollerar och bevakar vi 30-dagarsregeln, där vi fick en högre botten 30 dagar efter 21 november (23 dec). Nu bevakar vi toppen den 9 december vid 716, där vi helst vill se en passering av 720 kring 12 –14 januari för att få ytterligare bekräftelse på uppgång. Vi har haft många helgdagar som stört bilden, men årsbokslut, kommande räntesänkningar och Obamapaket torde bli de tongivande bidragen till kommande uppgång. Vi har fullmåne söndagen den 11 januari, så möjligen får vi en reaktion i samband med den helgen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Alltid ett sant nöje att läsa!
TACK & god fortsättning!

SparaKlokt sa...

Har börjat att följa din blogg som jag tycker är riktigt bra. Har du några tips på böcker kring TA.

Hausse och Baisse sa...

SparaKlokt...

Kul att du gillar bloggen! Upplägget får betraktas som en hobby som jag ägnat mig åt i många år. Vad det bertäffar litteratur som knyter an på den tekniska analysen, torde det enklaste vara att gå in på www.tendens.se och klicka på bokhandel. Där ser du en knapp "butik", gå in där och välj och vraka.

Jag önskar dig lycka till och mycket nöje i denna fascinerande värld!

mvh
H&B

Anonym sa...

Hej H&B!
Mkt intressant som vanligt att läsa dina analyser och dina tankar om framtiden. Ser fram emot kommande Pearl-inlägg på din blogg. Sannolikt ett mkt intressant börsår vi har framför oss i den aktien.
All-in imorgon? ;-)