torsdag 8 januari 2009

Pearl – likviditetsstyrd uppgång…?

Eller skall det äntligen lossna?
Sedan det föregående inlägget skrevs, den 22 december, har mycket hänt. Aktiekursen föll då tillbaka i en rekyl med en prognos om bottenkänning vid cirkelstödet vid 4 kronor. Med facit på hand fattades det några ynka ören då kursen vände klack rakt upp påföljande dag från 4,06 kronor. Under de följande 6 handelsdagarna har aktiekursen därefter stigit med 71 % för att under torsdagens handel stänga på 6,90 kronor. Stannar det här eller finns utsikter för ytterligare uppgångar? Ja, jag tror faktiskt det. Men risk för rekyl finns då aktien på tekniska grunder är överköpt.

I rubriken ovan skriver jag om likviditetsstyrd uppgång, vilket har präglat aktiens beteende senaste vecka. Egentligen har inget nytt framkommit från bolaget mer än att likvid frigjorts från försäljningen av Tanganyika Oil. Det har spekulerats i vilken effekt och inverkan detta skulle få på Pearls kurs då marknaden länge trott på en massiv köpoffensiv runt den 9 januari. Och det är klart att lyfter kursen med 20 % på en enda dag, torde det vara en korrekt bedömning av många. Men är det hållbart över tiden? Möjligen, men det skulle behövas en betydelsefull affärshändelse som stöttar uppgången, annars kommer kursen inom kort att rekylera tillbaka. Men jag tror att nedsidan fr.o.m. nu är begränsad.

Den tekniskt korrekta köpsignalen utlöstes när aktien varaktigt etablerade sig över 4,80 kronor. Intervallet 6 – 6,75 kronor var den nivå vi la ut som prognos till målområde, och där är vi nu. I ovanstående graf, har jag infogat ett antal trendlinjer som har support i ett antal toppar och bottnar. Dessa löper stilrent i en uppåtriktad parallell trend. Den röda cirkelbågen som gav kursen support i bottenformationen, skulle visa sig utgöra ett viktigt stöd under den inledande handeln idag på morgonen, då kursen bottnade på 5,45 kronor. Mycket elegant! Dess lutning upp är brant och kommande dagars handel kan mycket väl innebära att den bryts, vilket i regel brukar mynna ut i en rekyl.

Då kursen skenar på det sätt den gör, blir det en grov gissning att lägga ut en rimlig topp i den pågående trenden. I nedgången ser vi ett antal toppar och bottnar vi kan referera till, nämligen 7,80 resp. 8,30 kronor, som blir viktiga nivåer för bevakning. För att nå upp till någon av dessa, måste kursen självfallet passera den heldragna röda linjen, som under fredagens handel skär i 7 kronor. Den blir mycket betydelsefull!

På nedsidan vid kommande rekyl, vill jag inte se en notering under 5,50 kronor, för att löpa risk att formationen skall slås sönder. Allt däröver godtas samtidigt som vi har support i form av MA200, vilket vi kan översätta till 22 dagars glidande medelvärde på dagsgrafen. Ligger aktiekursen kvar på dagens nivåer en bit in på nästa vecka, kommer den linjen successivt accelerera upp!

Aktien är extremt volatil och därför måste vi vara beredda på kommande bakslag. Även om dessa blir tillfälliga, är jag övertygad om ytterligare nya köp kan göras vid ett senare tillfälle. Men som jag tidigare påtalat, om bolagsledningen kan presentera en reservuppdatering som tilltalar marknaden, tror jag på en passering av 10 kronor! Men det lär inte nå oss förrän en bit in på februari månad.

Kom ihåg att aktien innehåller många ägare, där ett stort antal ligger på långa händer, och ett lika stort antal korthandlar. Att man missat veckans uppgång behöver inte betyda någon katastrof, då nya tilltalande köptillfällen med största säkerhet kommer att infinna sig.
Tillägg: Uppgången i januari påminner i stora drag den i slutet på september 2008, vilket troligen bekräftar vid upprepning, fina förutsättnningar för köp om vi får en snarlik rekyl.

Jag är övertygad om att Pearl blir 2009 års aktie!

Inga kommentarer: