onsdag 14 januari 2009

OMX – Banker agerar sänken

Är det riskkapitalbolagen och Madoff som stör bilden?
Under den gångna veckan har bankerna, som har en dominerande andel i OMX-index, tyngt dess vikt högst påtagligt. Placerarna skräms även över kommande årsbokslut samt den pågående Madoff-utredningen. En utredning som kommer att gå till historien där hisnande 400 miljarder kronor försvunnit ur portföljerna hos placerare i USA och Europa. Vi börjar även få signaler om att riskkapitalbolagen kan stå på tur och skapa nya kredithål i banksystemet. Marknaden räds därför över att nyemissioner kommer att bli nödvändigt för att stärka våra bankers balansräkningar.

OMX orkade aldrig upp till det ideala motståndet vid 712, utan toppade ut vid 705, varefter en rekyl inleddes. Den gångna helgens fullmåne bidrog med ytterligare salt i såren, och nedgången blev ett faktum. Obamaeffekten kom på skam, vilket många hade räknat med - mig själv inkluderat! – men det troliga är att det förskjuts kanske till kommande vecka med början 19 januari.

Så sent som idag på morgonen fanns hopp om en bottenkänning vid 650-nivån, men när även den brast återstår inte mycket annat än att index än en gång måste ner i djupet, innan en vändning upp kan infinna sig. Placerarna kastar fullkomligt ut sina nyinköpta aktier och självförtroendet befinner sig på mycket låga nivåer. Med vetskap om att vi ser ytterligare nedgångar kommande månader, är det inte många som vill placera långsiktigt nu.

Då nu även 640 brast idag på eftermiddagen, ser jag ingen support av betydelse förrän index når ner till spannet 605-620. Indikatorerna på dagsgrafen viker tillbaka vilket jag tolkar som att vi närmar oss en punkt då marknaden bottnar och vänder klack rakt upp. Fem handelsdagar på raken ner och samt i skrivande stund en nedgång från 705 ner till 632 vilket är 10,4 %.

Sammanfattar vi veckans nedgång tror jag att det blir svårt att nå upp till 700-nivån igen. Placerarna är nog alltför vingklippta och vi ser tecken på utökad omsättning i nedgången, vilket kan vara en signal om att de större förvaltarna tömmer depåerna. Närmas ser jag 673 som motstånd och drar den slutsatsen att marknad måste lugna ner sig innan vi kan få en robust uppställ. Men risken är stor att det dröjer och vi får därför ta en dag i sänder.

Inga kommentarer: