fredag 23 januari 2009

Brentoljan - klar bottenformation?

Kortsiktig uppgång till $51,50?
Oljeprisets kraftfulla nedgång kan vara avslutad. Detaljstuderar vi dagsgrafen, kan vi skönja en omvänd HS-formation - även om den inte är stilren - som sträcker sig c:a 40 dagar bakåt. Trots svag finansiell miljö, håller sig priset på brentoljan kvar över USD40-nivån. Det är dessutom ett styrketecken att vi samtidigt haft en stark dollarutveckling då oljan inte fallit tillbaka mer. Igår onsdag fick vi ytterligare svaga statistikuppgifter från USA, som visade på minskad efterfrågan genom att såväl ökad lager som lägre kapacitetsutnyttjande, och trots det håller sig priset kvar på oförändrade nivåer. I skrivande stund handlas brenten till $44,40. En annan synvinkel är den 10%-iga rabatten på Light Crude. Om vi inom kort kan få en kursutjämning av båda oljeslagen, kan detta utgöra ett tecken på att något är i görningen. Jag utgår då ifrån att Cruden stiger!

Flera medellånga indikatorer uppvisar möjliga signaler på om att vi kan få en mer markerad återhämtning av kursen. Visserligen skall detta inte kopplas till efterfrågan grundat på att koinjunkturen är mogen för en uppgång, men signaler från det stora åtgärdsprogrammet av president Obama kan mycket väl stimulera kursen och därmed bidra till en återhämtning några veckor in i februari månad. Därför blir uppgången kortsiktigt tekniskt!

I grafen ovan har jag infogat ett antal horisontella motståndslinjer, där den första vid $51,50 mycket väl kan uppnås. Om nivån bryts, bedöms uppgången kunna fortsätta upp till $60 om marknaden tolkar de politiska budskapen som positivt (cirkelmotståndet)! I förlängningen kommer även de infogade cirkelbågarna ha en inverkan i form av kurshinder om vi, mot förmodan, får en kursskenande utveckling redan nu.

Observera att detta endast utgör en första indikation på att den stora nedgången är över. Det normala är efter kraschliknande scenarier som t.ex. oljan utsatts för, kräver en längre tids sidledes handel, förmodligen ett antal månader, innan en varaktig uppgång kan påbörjas. Det är då en önskan att det sker på fundamentala grunder som skapar större efterfrågan, och då helst genom nya positiva konjunktursignaler. Jag räknar därför med stor volatilitet på såväl oljan som de underliggande oljebolagens aktier kommande månader!

1 kommentar:

Anonym sa...

Vi har ju varit i denna botten ett tag och jag måste hålla med dig. Även om finans klimatet är dåligt och kanske blir värre så finns det ett sediment av "peak-oil" som håller kursen uppe.

Följer dina utmärkta Pearl inlägg och är mycket benägen att gå in mer i Pearl, kanske till och med idag.

Hatten av för din tid du lägger på denna blogg och ha en trevlig helg!