fredag 12 december 2008

OMX - I väntan på uppgång!


Turbulens när statligt stöd till USAs bilindustri nekas?
När så hoppet fanns där och marknaden andades optimism, kom så ytterligare negativ information från USA varvid vi får leva med förnyad oro på börserna. Vi kom in i en fas där negativ information negligerades av marknaden, vilket brukar vara signal på "mättnad" och därmed en positiv indikation på en förestående vändning upp. Men med facit på hand breddas därför bottenformationen ytterligare och att uppgången därmed förskjuts något och då från en lägre nivå än vad vi tänkt oss. De asiatiska börserna faller tungt nu på morgonen och vi får därför rikta in oss på den sista wash-outen innan den förväntade återhämtningen kan påbörjas.

OMX stängde igår torsdag på 676 och på dagsgrafen syns det tydligt att index befinner sig på överköpta nivåer. Grafen ovan är en komprimerad timgraf där jag infogat en ellips samt ett antal viktiga stödlinjer för bevakning. Sammantaget kan vi konstatera att börsen behöver en ytterligare kraftsamlande rekyl innan man skakat av sig höstens orosfaktorer. Senatens nej till statligt stöd har egentligen hela tiden funnits där under ytan, men på aktiebörserna finns fortfarande oroliga placerare som inte ”orkar” mentalt delta med sin närvaro, varför man säljer ut och ger upp. Jag tror dock att det som nu hänt är den sista pusselbiten innan uppgången kan påbörjas!

Vi ser en fallande röd topplinje med start i september månad, som bröts två ggr under december månad. Den skär vid 600-nivån och kommer därför att agera support om index faller ner hit. I den uppgång vi sett under november månad kan vi urskilja två svagare stödlinjer som infogats. Den första av betydelse återfinns vid 640 (ner 5,3%) och den andra vid 626 (ner 7,3%). Den förstnämnda kan mycket väl testas under fredagens handel.

Jag tror att med utgångspunkt av indikatorerna på dagsgrafen, kan rekylen söka sig ner till cirkelstödet fram till senast torsdag i nästa vecka vid 590-600-nivån. Det är klassiskt att när allt i princip är packat och klart, så inträffar det där irritationsmomentet som stör bilden. Men för den som varit klok och haft ett lågt deltagande i marknaden, kan till nästa vecka förbereda köp! För en motreaktion upp kommer, det tror jag!

Det finns trots allt en positiv signal i det som hänt. Ju bredare bottenformation vi får, desto bättre höjd och kraft kommer att fås i den förväntade uppgången. Då omsättningen varit låg, vittnar det om att mycket kapital finns på läktaren och väntar bara på den utlösande faktorn som tänder stubinen. Möjligen blir det räntesänkning från Fed samtidigt som marknaden matas med fler nyheter från "Obama-paketet". Målområdena 788 och 835 kvarstår under andra halvan av januari!

Inga kommentarer: