söndag 31 augusti 2008

Pearl släpar efter övriga oljeaktier!

Dags för Pearls ledning att utraddera kursdiskrepansen!

Ovanstående graf sträcker sig över de senaste 14 månadernas handel och avser
Energi-Index,
Lundin Petroleum,
Tanganyika Oil och
Pearl.
I energi-index ingår även andra tungviktare såsom Vostok Gas och West Siberian. Det intressanta med kursutvecklingen för samtliga oljeaktier, är att Lundinbolagen väl skuggar index med undantag av Pearlaktien.

Under hösten 2007, föll hela sektorn tillbaka, för att bottna i januari i år. Utöver Pearl, fick även Tanganyika Oils aktier vidkännas en stor nedgång, men i våras rättade sig åter aktiekursen in i "ledet" eller flocken. Vi ser även att oljesektorns återhämtning under Q1 delvis grundades på uppgången av oljepriset. Dessutom har marknaden påeldat uppgången genom förväntningar på produktionsökningar i bolagen, vilket bekräftades i samband med halvårsrapporterna. Pearlaktien ligger dock kvar bortglömd i bottenformationen trots stark rapport.

Med utgångspunkt av "ingångskursen" för alla de fyra jämförande index- och aktieslagen, ser vi att samtliga haft uppgångar på 3 - 13% under denna mätperiod. Något överraskande kan man konstatera att Pearl tappat 70%... Om vi förutsätter att Pearl haft motsvarande kursutveckling som Energi-Index, skulle aktuell betalkurs idag vara 35 kronor!

Man kan förmoda att det finns naturliga förklaringar till kursavvikelsen. Dels har vi sett större utförsäljningar i Kanada, men det kan även vara så att ledningen förmodas, inför marknaden, avsiktligen ligga lågt med besked tills de anser sig ha tillträckligt säkra underlag. Och alla vet ju att det inte avser produktionen i första hand, utan bolagets case är att bevisligen presentera deras enorma reserver! Alltså återstår det bara för ledningen att bekräfta detta, vilket tidigast kan ske under 2009! När/om dessa uppgifter levereras, kan vi räkna med att Pearl troligen kommer att bli oljesektorns vinnare kommande 12 månader! Det förutsätts då att hela marknaden under tiden inte brakat ihop, vilket måste beaktas i dessa osäkra tider.

På min önskelista finns också en större spridning på ägandet, då handeln i Pearl är skrämmande liten. En medelomsättning på 2-3 miljoner kronor per dag får ju betraktas som extremt blygsamt om man t.ex. vill jämföra med West Siberians handel i fredags, då 290 milj kronor omsattes. Att få upp intresset kan endast ske om ledningen och familjen Lundin verkligen vill saluföra bolaget. Dags nu då?

fredag 29 augusti 2008

Pearl - Första pusselbiten på plats!

Topplinjen bruten skapar beredskap för ny uppgång!
Till sist kom den efterlängtade signalen om att den fallande trenden kan ha brutits. Vi ser också att aktien skapat en snygg skålliknande rundning på stödnivån vid 9,60 kronor. Men det finns en liten risk att aktien mjukstartar uppgång med trevande underton. Men det gör inget, därför att MACD-kurvan längst ned på grafen behöver lite tid innan 0-linjen nås, möjligen två veckor... När nivån passeras, kommer aktien ofrånkomligt in i en ny positiv era, likt den vi såg i maj månad.

Jag har även lagt in volymstaplar, och där ser vi att hur viktigt det är med stor volym till stigande kurs. Dagsomsättningar på 2 - 4 miljoner aktier erfordras för att bekräfta avstampet upp, vilket kan bli realistiskt kommande veckor.

De trappliknande kursmålen på grafen är 11,70 kr, 14 och 18,50 kronor denna sida om årsskiftet! Prognosen sett över en längre tid, uppvisar ännu högre nivåer, men vi väljer att ta det stegvist.

torsdag 28 augusti 2008

OMX - i väntan på triggers...

Trots uppgång på oljepriset är börsen relativt stark...
OMX(855) tvivlar vidare och avsaknaden av ambitioner till uppgång efter utbrottet ur kilformationen kvarstår. Men indexet lever farligt då vi ser stödnivån i spannet 830-835 nära undertill. Nervositeten finns inbyggd i formationen, där tveksamheterna växeldrar.

Dagens graf uppvisar att nivån 870 utgör navet för den fortsatta utvecklingen. Utbrottet ur kilen skedde vid 873 och den efterföljande nedgången har endast fått index att orka upp till 865. Därmed utgör hela regionen 865 - 873 en intressant motståndsnivå som vid ett genombrott kan skaka av sig oron tillfälligt. Bryts nivån, var säljsignalen ur kilen falsk, men bara tillfälligt! Visst finns det utrymme för ett kort glädjeskutt, men trenden är nedåt och de tvära kasten får vi leva vidare med ytterligare ett bra tag framöver!

Om ett genombrott sker, räknar jag med ett uppställ som kan bli 43 punkter från 873. Detta därför att det motsvarar rekylens storlek. Detta skulle i så fall indikera 916 som kommande målområde. Den positiva undertonen i formationen har också stöd i form av den högre botten index gett oss 30 dagar efter lågpunkten den 15 juli.
Om vi dessutom betraktar den temporära "bottenformationen" och markerar månadsskiftet juli/augusti som mittpunkt, ser jag man ganska tydligt en spegelbild av kursrörelserna på båda sidorna, visserligen på lite olika nivåer. Med detta som utgångspunkt, är min tolkning den att OMX kommer att harva vidare ytterligare 4 -5 handelsdagar med viss dragning uppåt innan en större reaktion kommer att synas på grafen. Mitt tips blir därför att det först under inledningen på september som vi med största säkerhet kommer att få bevittna ett ryck som kommer att överraska oss. Med all största säkerhet en bräcklig uppgång! Veckografen har sedan tidigare varnat oss om stor försiktighet med långa affärer.

På dagsgrafen är indikatorerna neutrala, men kan mycket snabbt mobilisera sig till en uppgång. Jag är därför försiktigt positiv till utvecklingen men avstår från att ropa hej tills vi har facit i vår hand!

onsdag 27 augusti 2008

Lupe visar tecken på tillfrisknande!

90 dagars nedgång skapar utrymme för en motreaktion!
(Klicka på grafen för tydligare bild!)

Den 27 maj toppade Lupe-aktien ut vid 98 kronor och idag har det gått dryga 90 dagar sedan dess. Mycket ofta ser vi reaktioner efter 30, 60 eller 90 dagar och Lupe-aktien uppvisar därför idag en teknisk styrka som bådar gott!

Vi ser att MA(5) vänder upp men fortfarande återstår det mycket innan en cross av den blåa MA(20) kan ske. Stochastic(34) har varit tillbakapressat sedan början på juli månad, men har ambition att bryta uppåt. RSI(5) går händelserna i förväg och har därför kommit en bit på väg upp.
Ett genombrott av 67 kronor varaktigt, indikerar en vidare färd upp till 73 kronor och därefter till det desto starkare motståndsnivån vid 77 kronor. I skrivande stund noteras aktien i 67 kronor och 1,0 milj aktier har omsatts. På min önskelista kvarstår därför en högre volym, gärna upp mot 2 milj aktier per dag, samt en fortsatt uppgång på brentoljan!

Pearl - köpsignalen kommer idag?

Låg volym i Kanada skapar utrymme för stigande kursutveckling...
(Tryck på grafen så blir den tydligare)

Pearlaktien har sedan rapporten den 14 augusti, mestadels harvat i sidled och kursen närmar sig triangelspetsen och förbereder ett utbrott, troligen uppåt. Med stöd av stärkt oljepris, kan man misstänka att aktien (återigen) har för avsikt att lämna bottenformationen bakom sig.

I det korta perspektivet utgör 11,70 kronor motstånd, därefter 14 - 14,50 kronor.

Vi ser att den fallande topplinjen noteras i 10,40 kronor och att MA(5) är på väg upp och troligen bryter upp igenom MA(20)- den röda igenom den blå.

Tidpunkten för ett utbrott är så högaktuellt och spännande, varför jag i all hast låter publicera detta i bloggen idag!

måndag 25 augusti 2008

OMX - upprekylen förlängs?


Köp- och säljsignalerna växeldrar om vartannat!
OMX(865) avslutade föregående vecka med en kraftig uppgång under fredagens handel på +3,3%. Uppgången påeldades av en stark utveckling i vår omvärld. Idag på morgonen ser vi de asiatiska marknaderna inleder veckan starkt med uppgångar på 1 - 3%. Att OS nu är över och åter sparkar igång den kinesiska ekonomin, har länge varit en ursäkt för den senaste tidens återhållsamma utveckling. Om detta skulle vara trovärdigt återstår att se.

OMX-index uppvisar olika scenarier beroende på vilken tidshorisonter som relateras. Att den långa trenden är nedåtriktad, undgår nog ingen. Vi har nu kommit till den 14:e månaden i den negativa trenden och ju längre tid som går åt för att spä på denna, desto mer uppgivna blir placerarna. Dock måste vi vara medvetna om att allt säckar inte ihop på en gång, utan som ett exempel befinner vi oss nu i ett intressant läge om vart OMX-index skall ta vägen. Positiva faktorer såsom stark dollar och rekyl på oljan, lugnar merparten av marknaden!

Det som styrker teorin om ny tillfällig uppgång, är att vi har en högre botten 30 dagar efter lågpunkten den 15 juli. Fullmånen gav oss en säljsignal den 18 augusti med ett utbrott ur kilen, men vände sedan klack bara några dagar senare rakt upp från 830-nivån. Att vi i fredags stängde över 862, stärker min övertygelse om en fortsatt uppgång upp till 900-nivån, möjligen 920. Närmaste dagarna ser 873-nivån ut att tillfälligt bromsa upprekylen, men den underliggande styrkan bedöms finnas kvar ytterligare en tid! Just 873 var den nivån index bröt sig ur kilen, vilket syns tydligt i ovanstående 60-min-graf.

På dagsgrafen tenderar MA(20) att plana ut och håller sig index runt 860-870 kommande vecka, kommer average att stiga och möjligen agera stöd för index! Fredagens MA-värde var 866.

Om tillräckligt många är negativt inställda till marknadsutvecklingen, brukar köparna kliva in och förbrylla övriga aktörer med en uppgång. Jag ser de senaste veckornas händelseutveckling, stora paralleller med februari/mars, där vi såg en tillfällig bottenformation pågå under 9-10 veckor, med en efterföljande uppgång som varade i 8 veckor. Jag har en bestämd känsla att vi är på väg in i en liknande formation igen. Men se upp, vi kan när som helst få ett kraftfullt omslag på index, utlöst av en nyhet som inte på förhand beaktats! 830-nivån bevakas, då en punktering kan mynna ut i en wash-out ner till 720-750 på kort tid.

fredag 22 augusti 2008

Pearls ägarbild!

Med anledning av de frågetecken som kan kopplas till ägarstrukturen, återkommer jag med besked så långt det möjligt är.

Vi har två olika lagstiftningar att luta oss mot, där utformningen av de inskrivna börskontrakten – i Kanada och Sverige - har olika innehåll beroende på listnotering. Den kanadensiska, där Pearl är listat, innehåller inga krav för att stiftelser måste uppge sitt innehav, liksom First North-listan. Det är endast vid ett framtida listbyte vi kan få en total klarhet ifråga

Insiders, d.v.s. personer i ledande ställning på Pearl Exploration, har skyldighet att uppge sina innehav. En förteckning återfinns på Pearls hemsida. I Kanada kan utomstående större ägare på frivillig basis uppge sitt innehav.

Under de senaste dagarna, har diverse länkar uppgivit aktuell ägarbild. Min kommentar är följande; Dessa är inte kompletta! Och förklaringen är följande;

Lundinsfären utövar kontroll över sina bolag där majoriteten av aktiekapitalet ligger i stiftelser. Nedanstående bolag som domineras av Lundinsfären, har följande utseende;

Tanganyika Oil
Zebra Holdings,
Abalone Capital Ltd,
Ellegrove Capital Ltd.

Lundin Petroleum
Lorito Holdings,
Landor Participations In,
Zebra Holdings

Ingen av ovanstående stiftelser finns representerat som Pearls ägare. Med anledning av att det ej råder skyldighet för dessa stiftelser att uppge sitt innehav, är den logiska slutsatsen den att fam Lundin tillsvidare avstått från att publicera sitt totala innehav mer än Lukas Lundins privata, d.v.s. 11,5 milj aktier. Av den anledningen kan man antaga att c:a 35 - 40 milj aktier ligger fördelat på någon eller några av stiftelserna ovan. Nivån 30 % kommer inte överträdas, då det är förenat med budplikt!

Pearl - Stark rapport borgar för en spännande framtid!

Bidraget till köpsignalen kan komma nästa vecka?
Rapporten innehöll många positiva signaler. Ett starkare cash-flow, nytt åtgärdsprogram samt utökad expansion till 800 milj kronor. Samtidigt har flera analyshus uppdaterat sina analyser med höjda riktkurser som följd! Pearl börjar uppmärksammas och få en bredare publik.

V.d. Keith Hill skall komma till Sverige den 29 september för en uppdaterad roadshow, endast fyra månader efter den föregående. Det tyder på att bolaget seglar i medvind, att ledningen till slut verkligen vill saluföra bolaget till en bredare marknad. Enlig uppgift skall pressen närvara.

En ytterligare intressant uppgift som framkommit, är att Lundinfamiljen innehar närmare 30% av samtliga aktier i sin ägo. Importen till Sverige ligger i spannet 35-40%, vilket är mycket bra. De återstående 30-35% finns därför kvar på andra sidan Atlanten, då man kan förvänta sig att det till övervägande del är långsiktiga placerare. Dessutom är det över 3 år sedan aktien nosade på dagens nedbombade nivåer, varför många torde ligga back och avvaktar en större uppgång!

Vi såg höga volymer dagarna kring rapporten, men den påföljande avmattningen har under de senaste dagarna blivit påtaglig. Kursgrafen tenderar att plana ut och tangerar även lågpunkten i december 2007 och marsbotten i år. Det tyder på att intresset för att vräka ut aktier sannolikt avstannat, varför en nytänd aktie kan snart stå i blom med draghjälp av ivriga köpare främst i Sverige.

I kursgrafen ovan, ser vi att aktien etablerat en bottenformation och som pågått i 8 månader. En intressant synvinkel är att mäta bredden på denna botten från december 2007 till idag, och med hjälp av en passare dra en cirkel rätt upp, som träffar 30 kronor. Detta kursmål bedöms som mycket realistiskt våren 2009, vilket även återspeglats i analyserna, där vi sett rejält uppjusterade prognoser

Närmast ser vi att indikatorerna försöker arbeta sig från extremt låga nivåer, vilket jag tycker om. Jag är även förtjust i MA5 och MA20, som ser ut att crossa möjligen till kommande vecka, vilket är indikativt för en köpsignal. Vi har även den fallande topplinjen från maj månad, som skär i 10,50 kronor för de kommande dagarnas handel. M.a.o. ett ytterligare kvitto på hög beredskap om att något är i görningen. Bevaka nivåerna 12 och 14 kr, som fått kursen att stanna upp vid flertal tillfällen i bottenformationen. Jag ser en positiv bild i grafen om aktien varaktigt etablerar sig över 14 kronor inom 6-8 veckor, då skall det lossna riktigt ordentligt på tekniska grunder! Kursmål för 2008 blir 18-20 kronor, och 36-40 kronor för 2009!

Oljeprisets branta nedgång ser ut att ha bottnat vid $111. På endast några få dagar har kursen drivits upp till $122. Jag ser två motståndsnivåer av betydelse, $125 och 135. Pearls aktiekurs har ännu inte svarat på oljeprisets uppgång, men om vi antager att oljan noteras i spannet $125 – 135 en tid, kommer aktien i kölvattnet.

Jag har länge menat att en eventuell försäljning av Tanganyika Oil, mycket väl kan påelda en kursuppgång på Pearlaktien. Inte enbart grundat på en prislapp på de olika reserverna Tyks sitter på, utan mer att det finns så få alternativa exploateringsföretag här hemma. Vi kan räkna med ett många är angelägna att snabbt gå in i Pearl för att uppleva samma resa en gång till! Har placerarna Lundins förtroende, är det mest naturliga som finns. Fast jag tycker att man redan nu skall successivt öka i Pearl! Jag tror att Pearl tar rygg på Tyks kommande uppgång, dels på egna meriter, dels på ovannämnda process!

torsdag 21 augusti 2008

Tanganyika - sista hösten på börsen?

Bra rapport borgar för en intressant höst, kanske uppköp nu???
Rapporten som levererades infriade marknadens förväntningar med råge. Kursen steg brant, men föll sedan lika överraskande snabbt tillbaka. Det olyckliga var att oljesektorn som helhet låg i en brant negativ trend, vilket minst sagt kvävde uppgången denna gång.

I mitt föregående inlägg, varnade jag för misstanken om att aktien rent av skapat en toppformation, med en inbyggd hotbild om en förlängning av den pågående rekylen ner till 115 kronor. Men det skulle visa sig att det starka stödet vid 123 - 125 kronor höll, och aktien piggnade åter till med två starka uppgångsdagar som följd!

Den tekniska analysen uppvisar nu helt plötsligt en positiv prognos på flera punkter. Ovanstående veckograf har jag därför idag valt att lägga ut av den enkla anledningen att bilden är mest tydlig här. Först ser vi att MA5 studsar upp igen på MA20-linjen. Bra! Vi ser även att Stochastic(34) håller sig kvar på höga nivåer, liksom att RSI(5) (snabbindikatorn) stiger. Detta tyder på att vi kan få se en fortsättning på uppgången till målområdet 150-153 kronor, där en paus i uppgången kan förväntas.

Apriltoppen 2006 vid 123 kronor har vid flera tillfällen fram till dags dato, agerat som stöd- och motståndsnivå. Kalla gärna nivån för en gördel, men den pålitliga formationen som aktien historiskt uppvisat, har det varit förhållandevist lätt att tolka nivåer där motreaktioner infunnit sig. Från denna nivå har jag även låtit rita in en lodrät linje som träffar lågpunkten i januari månad i år vid 58 kronor. Rekylens storlek blir då 65 kronor, vilket skall adderas med 123 kronor, varför vi då får 188 kronor som målkurs vid fortsatt uppgång. Detta är mitt första alternativ till topp, vilket jag bedömer som mest troligt. Det andra alternativet är om vi adderar 65 kronor på tvillingtopparna vid 153 kronor, vilket ger oss 218 kronor.

Det som stärker 188 kronor som första alternativ, är dessutom den streckade ML-linjen jag lagt in, vilket ger oss 188 kronor kommande 4-5 veckor. Likaså om vi drar en topplinje från april 2006 som träffar toppen juli 2007. Den skär idag vid 180 kronor, och har dessutom en ganska flack upptrend.

Att familjen Lundin önskar avyttra bolaget till en större aktör, har cirkulerat länge i marknaden. Enligt de senast kända uppgifterna, förefaller det ytterst angeläget att bolaget avyttras så snart som möjligt! Möjligen kan det grunda på att kapitalet som erhålls vid en försäljning, möjligen kan behövas inom andra bolag i Lundinsfären. Dels kanske man vill stärka makten i Lupe, Mining och/eller Pearl, men inte helt säkert. Ett starkt argument är också att den befintliga kompetense snabbt kan överföras till de övriga Lundinbolagen. Mitt tips är att de politiska spänningar som råder i regionen kan påskynda försäljningsprocessen.

Oljeprisets fluktuationer har inget med prissättningen att göra. Däremot om man vill påvisa ytterligare borrningar med ännu högre produktion, vilket kräver ytterligare stora resurser. Är ledningen mogen för ett sådant beslut? Möjligen är det bättre att ett köpande bolag står för den investeringen. Likaså gäller det raffenaderier som kan svälja en ökad produktion, måste i så fall anläggas på plats, vilket är en jätteinvestering. Idag får oljan transporteras 130 mil innan den hanteringen kan göras. Att sätta en prislapp och därmed vinstmaximera en kommande affär, torde därför bli mycket svårt. En annan faktor av betydelse är ju hur många aktörer är egentligen intresserade att köpa Tyks? Ju färre dessa är, desto svårare blir det att kohandla om ett högt pris. Av den anledningen blir mitt tips att vid en eventuellt kommande affär, att prislappen hamnar inom intervallet 180 - 200 kronor per aktie! Vid 190 kronor blir det trots allt en affär på 11,8 miljarder till ägarna. Ett köp är kanske därför att rekommendera!

fredag 15 augusti 2008

OMX utsätts för prövningar...


Rapportperioden snart över och makrosiffror tar åter över kursriktningen!
Det har varit en händelserik tid de senaste veckorna med kraftiga rörelser på dollar och oljan. Vi såg en topp på OMX-index den 19 maj vid 1035, samtidigt som Brentoljan samma dag noterades i $124,7 och USD i 5,987. Idag, nästan 90 dagar senare, kan vi konstatera att OMX (874) förlorat drygt 15% av sitt värde, USD (6,33) stigit med knappa 6%, och till sist Brentoljan ($113,5) tappat 9%. Trots de positiva rörelserna för USD och oljepriset, förmår inte börsen att återhämta sig. Det vittnar om att de stora placerarna vill se mer bevis på effekterna på kärnekonomin såsom konsumenternas beteende och bankernas tillstånd med kommande kreditgivning för kommande höst och vinter. Detta kommer då att få en dämpande effekt ytterligare en tid innan vi kan lägga "krisen" bakom oss.

OMX-index försöker mobilisera sig inför en uppgång, men har svårt för att stiga kraftfullt. Det mest naturliga skulle varit att vi sett index på högre nivåer, men tyvärr är bilden liktydlig på de övriga europeiska börserna. Det internationella kapitalet flödar som det vill och vi kan bara sitta ner och vänta till den dag de stora förvaltarna anser att nedgången är avklarad och att man bestämmer sig för ett nytt rally upp. Och jag tror inte det blir aktuellt förrän tidigast under senvåren 2009. Under tiden tills dess får vi leva med kraftiga kurssvängningar.

En intressant iaktgelse är om indexspannet 800 - 1035 i den negativa trenden kommer att utgöra en konsolideringsnivå halvägs ned? Blickar man tillbaka i liknande större nedgångar som pågår i c:a 2 år, brukar formationen ofta ha detta utseende, där såväl tid som pris brukar harmonisera exakt! Detta blir i så fall mycket illavarslande efter en kommande höstuppgång, när den sista (?) vågen ned inleds. Vi får återkomma till detta när sikten klarnat!

I det korta perspektivet råder full psykologi, där vi ser index slå upp och ner och få aktier känns pålitliga. Så fort kurserna stiger något, vältras stort material ut och pressar tillbaka uppgångarna. Index har sedan botten vid 802, tenderat att skapa en kilformation som fordrar stor uppmärksamhet kommande vecka/or. Idag fredag har vi en global optionslösen på aktier och index. I en uppåtriktad trend, brukar man köra ner kurserna inför lösen, men nu under omvända förhållanden, har vi många ggr sett snabba körningar upp i samband med lösen, vilket kan vara ett tecken på att det finne en önskan att få utfärdade aktieoptioner levererade. Av den anlednngen kan OMX åter stiga upp till motståndsnivån 890-900 en gång till fram till kommande måndag!

Indikatorerna på grafen uppvisar ett tillstånd på index med mycket mjölksyra i sig. Det ser tungt ut att få upp index då vi ser MACD och Stochastic 34 på höga nivåer. Bollinger20 tenderar att plana ut, varför vi bevakar båda banden 815 och 901 som vägräcken för den kommande veckans körningar! Det går inte med exakthet ställa en säker prognos på grundval av detta, men så länge USD håller sig kvar på dagens nivåer, kan index harva i sidled ytterligare en tid, innan vi får en reaktion av större mått.

När börserna faller tillbaka, brukar förekomsten av uppköp och sammanslagningar av bolag synas. Detta har lyst med sin frånvaro denna gång, varför jag tar det som en inteckning på att marknaden fortfarande väntar ut krisen. Detta skulle innebära att vi har ett säkert kort på att den stora nedgång kommer att hålla i sig ytterligare.

Till sist har marknaden ofta upprepande reaktionsdagar där vi kan se omslag i de korta trenderna efter 30, 60 eller 90 dagar. Jag noterar att vi hade en topp den 19 maj (90 dagar på tis), en topp den 18 juni (60 dagar imorgon lör) och en botten den 15 juli (idag 30 dagar). Samtliga dessa dagar påverkade OMX-index med kraftiga omslag i rörelserna, varför vi inte kan utesluta en reaktion runt kommande helg. Är det så att fullmånen imorgon kommer att sätta sitt avtryck på grafen?

onsdag 13 augusti 2008

Pearl söker bidrag till uppgång!

Bolaget liksom aktien mobiliserar för kommande uppgång!
Kommande rapport imorgon 14 augusti kommer troligen inte att innehålla några större överraskningar. Affärsidén med att öka och påvisa reserverna engagerar bolagsledningen till fullo. Det är det primära målet! Likaså kommer marknaden få kännedom om produktionsökningar samt intjäningsförmågan under Q2. Det höga oljepriset har onekligen skapat ett bra cash-flow (8 200 fat/dag under Q2?), vilket banat väg för en mycket god kassa, som i sin tur skapat förutsättningar till ökad produktionen samt nya exploateringar i snabbare takt!

Aktien har legat i en negativ trend sedan mitten på maj månad, och slutligen landat på stödnivån vid 10 kronor. Hela oljesektorn har som bekant varit under press, vilket inte undgått Pearlaktien! Det positiva är att volymen under den senaste månaden avtagit på Toronto-börsen och vi ser en tendens till att den blivit större på Stockholms-börsen! Detta kan vara en indikation på att de kvarvarande aktierna ligger på fasta händer, eller möjligen innehas av placerare som tycker kursen blivit alltför tillbakapressad, och avvaktar med försäljning efter en ny uppgång. Detta skulle kunna äga rum längre fram på höstkanten, vilket återstår att se!

Indikatorerna är tillbakapressade (för vilken gång i ordningen?) och jag tycker mig se små tecken på en vändning upp igen. Längst ner på dagens graf har jag lagt in både en snabb och en "trög" indikator, som inom de närmaste dagarna bör vända upp! Bollingerbanden, som avser 20 dagars historik, upplyser mig följande, "Om kursen harvar i sidled kommande 7 handelsdagar, eller kursen rent av stiger, kommer mittlinjen (MA20) att plana ut, varför vi då får ett kvitto på att rekylen är avslutad!" Med hjälp av lite fantasi, ser vi att kursutvecklingen sedan inledningen på april månad, kan liknas en pyramid, vilket i sig inte är en garanti, men ändå en reflektion om att aktien kan ha bottnat. Vi kan även luta oss mot att volymen varit hygglig relativt sett, och att det finns trots allt ett intresse för aktieköp på dagens nivåer!

På Torontobörsen finns en stark botten vid CAD 1,50 men aktien har stannat upp i nedgången vid 1,70. Det är fullt möjligt att aktien kan bete sig mycket volatilt då handeln varit så tunn, men det är inte helt säkert. Vi ser i grafen ovan, att stödnivån vid 9,80 kronor än så länge håller, och att den dubbelbotten vi ser kanske förblir lågpunkten. Om aktien sätts under press, tror jag att 9 - 9,40 kronor håller.

Osäkerheten om när rapporten publiceras kvarstår, då vi sett de två senaste publicerade dagen efter, beroende på att bolaget levererat efter Torontobörsens stängning. Men oavsett när den kommer, finns det ändå en chans att glädjande nyheter såsom listbyte till någon av Cap-listorna offentliggöres. Det skulle i så fall mynna ut i ett mediaintresse som kan vara bolaget till gagn! Men oavsett om nyheten når oss eller ej, kan en köporder inte vara fel med en placeringshorisont på minst 12 månader. Öhmans FK har höjt sin riktkurs till 24 kronor, vilket borgar!

Tanganyika Oil - Inför rapporten...

Dags att singla slant, krona eller klave?
Imorgon torsdag lämnar bolaget rapport och vi får då korten på bordet om bolaget utvecklas i rätt riktning. Det floreras en del rykten om mycket bra produktion under Q2, där ökningen i jämförelse med Q1 i det närmaste har fördubblats för egen räkning. Under Q1 var nettoproduktionen 4 139 fat/dag. Om nettoproduktionen når upp till mer än 8 200 fat/dag, lär dagens kurs försvaras! Om nettoproduktionen istället når upp till 10 - 11000 fat/dag, lär kursen stiga.

Aktien har utvecklats mycket starkt under 2008. Att produktionen ökar torde vara klart, men att kursuppgången även fått bränsle p.g.a. rykten om kommande försäljning redan till denna höst, gör att Tyks utvecklats väsentligt bättre än övriga oljebolags aktier. Därmed är risken betydligt HÖGRE vilket man måste ha i åtanke under de kommande veckornas handel. I kursen finns en UPPKÖPSPREMIE som gör aktien extra sårbar vid minsta besvikelse.

När jag granskar grafen, ser jag att den långa trenden alltjämt är uppåtriktad, men ser att 125 kronor är en viktig supportline som helst inte får brytas. Hela uppgången har skapat en toppformation som varat i 3 månader, varför ett utbrott uppåt eller nedåt är att vänta. Jag förväntar mig därför relativt omgående en reaktion på aktiekursen! På nedsidan tror jag att området kring 113 - 115 kronor förblir en botten om 125 kr-nivån brister. Den korta trenden är negativ och indikatorerna har inte riktigt bottnat ännu, men en vändning upp ligger inte långt borta i tid. Så därför tror jag att en ev rekyl inte blir långvarig alls!

Oljeprisets volatila rörelser torde inte ha någon effekt på bolagets aktie. All fokusering är riktat på produktionsökningens storlek och kommande försäljning av bolaget. Om vi tänker oss att rapporten blir stark, kan jag inte utesluta ett förnyat rally påeldat av nya uppköpsrykten. Bruden är i princip färdigklädd och om/när hon överlämnas, vet bara parterna vid förhandlingsbordet. Jag kan därför inte tro något annat än att vi då får en snabb resa av egen kraft upp till 160 kronor igen.
I grafen har jag lagt in MA100 samt Stochastich34. MA:t stiger och noteras i 130 kronor. Så länge kursen håller sig över average, är signalerna positiva. Studera gärna dess historiska rörelser i relation till betalkursen och dess pålitlighet ifråga om upp- eller nedtrend.
Bara en reflektion, för 100 handelsdagar sedan hade vi lågpunkten den 20 mars vid 92,50 kronor. De påföljande 41 dagarnas handel lyfte aktien 60 kronor. Inget är givet, men skall MA100 pinna på upp med samma lutningskoofficient, kanske vi får en topp i oktober runt 200 kronor? S34 söker en botten idag eller imorgon och bör därför ha goda möjligheter till ny uppgång, kanske redan till nästa vecka?

Det troliga är att det snart andas stora händelser varför jag tycker att man skall ha aktien i depån. Att aktivt köpa och sälja aktien framöver, kan lätt bli ödesdigert, då vi vilken dag som helst under hösten får bevittna ett bud på bolaget. Aktien bör därför ligga kvar i byrålådan! I den senaste analysen Öhmans FK producerat i augusti i år, anger man 215 kronor som kommande riktkurs. M.a.o. en stark köpsignal har utfärdats av bankirfirman.

Lupe söker en botten!

Bolaget brottas med sina egna prognoser!
Idag på morgonen kom så rapporten som låg något under förväntningarna. Börsklimatet för oljeaktier är kompakt negativt och ett fladdrande oljepris gör det inte lätt att värdera bolagen. Under sommaren steg oljepriset kraftigt, men oljeaktierna toppade ut redan i maj månad och svarade därför inte på den sista ruschen upp till halvårsskiftet. När bolaget nedreviderar nettoproduktionen med 11% för 2008, kvarstår ifrågasättandet om ledningens optimistiska mål. De stora projekten agerar därför flytväst för bolaget, och för den tålmodige aktieägaren, blir det en ytterligare förlängning av prövningen med tvära kast på kursen!

Dagens graf visar att aktien signalerade sälj redan igår då stödnivån vid 73 kronor bröts. Såväl vecko- som dagsgrafen uppvisar negativa indikatorer, där en ny bottenformation erfordras för att vända trenden. Närmast förefaller spannet 64 - 66 kronor bli en eventuellt kommande lågpunkt, där vi även kan skåda området kring 69 kronor som test för dagens handel.

Jag tror att bolaget kommer att bli framgångsrikt med sina pågående exploateringar, men processen drar ut på tiden, varför rapportspekulanterna förmodas avyttra sina innehav och ett köp i bolagets aktie bedöms som mycket intressant efter en urbottning. Var och när detta sker är i princip omöjligt att ställa en prognos om, men nedgången har snart pågått i 90 dagar, varför jag tror att vi inte befinner oss långt borta från en trendändring!