lördag 6 december 2008

USD – På bräckliga höjder, eller?


Vilken nyhet utlöser tillbakagången?
Dagens inlägg innehåller en veckograf som avser den amerikanska dollarn USD och löper nio år tillbaka. Under andra halvan av 90-talet låg USD i en stigande trend som mynnade ut i en topp sommaren 2001. Toppkursen mot den svenska kronan blev 11,04 kr och den påföljande nedgången pågick exakt i 7 år, då vi fick se kursen bottna i somras vid 5,82 kronor. Men så i slutet på augusti månad när finanskrisen påbörjades, inleddes ett rally som drivit kursen upp till 8,55 kronor. En uppgång på 47% som förvånat stora flertalet placerare.

Vi kan se på grafen att i samband med årsskiften, får vi omslag i formationerna. Det är ingen garanti att USD toppar just till detta årsskifte, men uppgången känns desperat uppbyggd, varför en toppformation kan förväntas hamna på dagens nivå vid 8,50 – 9 kronor. Vi ser att indikatorerna på grafen tappar momentum och förbereder en rekyl, men det är för tidigt att säga att uppgången är över! Det troliga är att USD ligga kvar på dagens nivåer någon/några månader in på 2009, innan det en längre tids nedgång tar vid. Ekonomer varnar för att ett tilltagande fall i dollarns växelkurs kan skapa ny turbulens på finansmarknaderna. Och detta kan mycket väl inträffa snarare än vad man tror!

I den långa nedgången, omplacerades stora kapitalmängder på aktiebörserna samt råvaror, främst oljan. När så finanskrisen påbörjades under sensommaren i år, vände de flesta marknader klack, och USD skenade rakt upp och råvarorna säckade ihop. Man undrar hur det kommer sig att USD drar iväg på det viset när finanskrisen odlades i just USA? Svaret på den frågan är inte enkelt att svara på, men USD är världens största valuta och utgjort historisk ”depå” när det stormat på ränte- och valutamarknaderna.

Såväl lång- som korträntan har sjunkit snabbt ner under hösten, dels beroende på att centralbankerna agerat kraftfullt med snabba räntesänkningar för att bevara betalningssystemet intakt. Placerarna som lämnat aktie- och råvarumarknaderna, har flytt till obligationsmarknaderna, varvid direktavkastningen sjunkit. Men det finns en lägre gräns hur länge detta kan pågå. Den amerikanska statsskulden skenar, varför sårbarheten ökar för varje dag som går…

Hösten gav oss en finanskris. Nu närmar vi oss en industriell kris, där efterfrågan på de producerande bolagens produkter snabbt sjunker och det varslas friskt. Vi kan förvänta oss en tilltagande arbetslöshet som blir ganska långvarig! Avmattningen ger oss signaler om lägre konsumtion, vilket dämpar vinstutvecklingen. Finanskrisen söker sig ner till gräsrötterna och de mindre lokala bankerna i USA går omkull. Feds verktygslåda är snart uttömt på redskap då endast 1% återstår till nollan, varför politikerna får skapa ett trovärdigt paket för att stimulera den amerikanska ekonomin. Men marknadens dom kommer troligen inte bli nådig, vilket skapar kapitalflykt från USD. Finanskrisen går då in i ett djupare skede.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant och välargumenterat som vanligt! :)

Vad kan USA ha att vinna på högre inflation och fallande dollar?

Dvs, de lån som de tagit, kan den kommande dollarinflationen "inflationera" bort en del av skulden då många länder lånat ut till USA?

Hausse och Baisse sa...

Hej!

Oavsett vad man vill och önskar, tror jag att USA tvingas in i denna tråkiga utveckling. Enda fördelen är ju mot långivarna Japan och Kina samt några flera stater, men det mesta av statsskulden är faktiskt på hemmaplan. Den totala statsskulden uppgår snart till 11 000 miljarder USD och incitamentet till kommande inflation torde bli att Fed tvingas att aktivera sedelpressarna för att finansiera banksystemets kommande kredtihål.

USA är egentligen inte så beroende av sin omvärld då endast 3% av deras BNP är kopplad till utrikeshandeln, mot över 30% för Sverige!

Råvaror kommer att stiga i värde då USD faller varvid vi importerar inflationen. Riksbanken samt andra centralbanker tvingas därför att överge inflationsmålet om 2% för att istället prioritera ett fungerande betalningssytem på respektive hemmamarknader.

Ingen rolig framtid väntar oss med högre räntor som följd....

:-(

mvh
H&B

SouthernTrader sa...

ok, jag delar din syn på dollarn helt, jag trodde iofs i min enfald att den skulle rasa ytterligare från bottennivån. Som synes håller jag inte USD högt då statsskulden är på all time high och lär inte bli mindre med Obama vid makten.

Största frågan är då hur tjänar jag maximalt som vanlig svensson på ett dollarras?

Kan du rekommendera nåt instrument typ xact bull/bear i USD?

//Peter

Anonym sa...

Tack för ett nytt bra inlägg. Du är en PÄRLA! =)

Hausse och Baisse sa...

Till Peter...

Jag tror att råvarorna stiger såsom olja och guld. Möjligen kan man då köpa certifikat i dessa.

För egen del följer jag Pearl på First North-listan, ett oljeprospekteringsföretag som har som affärsidé att skapa stora värden i form av reserver och om ett par år sälja vidare till ett större oljebolag. Bolaget har inga skulder och är lågt värderad.

Vi får följa utvecklingen och se vad som händer. Det kommer nya signaler och tids nog kan vi positionera oss och surfa på trenden, oavsett vilket tillsgångsslag det nu blir...

/H&B

Anonym sa...

Hej
Kommentar om dollarökningen i höst.
Enligt Göran på Börstjänaren har dollaruppgången också att göra med att flertalet investerare har betalat tillbaka lån i dollar. För att göra detta måste de först köpa dollar - ergo den stora efterfrågan på dollar.