söndag 3 maj 2009

OMX - En rekyl väntar på oss...

Men uppgången planar ut i sommar?
Tänk om vi kunde se in i framtiden med anledning av alla ansträngningar som Fed och G20 beslutat om. Kommer kapitalinjektionerna att få igång hjulen igen, eller är det bara ett plåster som tillfälligt stoppar blödningarna i systemet? Då det dröjer 6 – 12 månader innan vi kan se effekten av åtgärden fullt ut, får vi leva i ovisshet men de rapporter som levereras från bolagen. Övrig makrostatistik inger tillfälligt lugn, varför vi ser återhämtningarna på världens börser nu. Det intressanta är vad som händer i höst och om läget förvärras ännu mer, eller om vi har haft det värsta bakom oss. M.a.o. kommer det gå upp eller ner? Svaret på den frågan är inte given. Sommaruppgången kommer att mynna ut i en rekyl på höstkanten, vars djup kommer att skvallra om den blir kraftsamlande inför nya uppgångar längre fram, eller om den stora nedgången skall fortsätta till ännu lägre nivåer än vad vi hitintills sett. Vi kommer därför under sommaren få allt tydligare signaler och då till hösten få en bekräftelse på vart de då lutar åt.

Dagens inlägg innehåller en annorlunda graf med ett antal trendlinjer från gamla toppar och bottnar som därmed agerar supports. I grafen ser vi ett linjediagram, vilket innebär stängningskursen på ett dagsdiagram. Vi ser ofta reaktioner, stora som små, när dessa linjer lagts ut och jag har strävat efter att ha minst 3 distinkta reaktioner för att bringa så stor trovärdighet som möjligt. Mönstret är tydligt och det är fascinerande att se perfektionen i de parallella linjerna.

Lika intressant är att jobba med cirklar, som har minst lika stor träffsäkerhet. Samma utgångspunkt gäller här med harmonisering av tidigare toppar och bottnar. Den infogade i grafen ovan har skapats från en databas med kort kurshistorik, men skall även göra en utvärdering sett över ett större tidsperspektiv vid ett senare tillfälle från annat håll. Men oavsett det, är fokus nu på det korta scenariot, varför dagens upplaga kan vara nog så tillförlitlig. Budskapet innehåller två möjliga observationer, dels cirkelns mittpunkt vid 792, samt cirkelbågens fallande lutning som sker till sommarens andra hälft.

Om vi börjar med mittpunkten vid 792, kan det bli rent möjligt att vi når upp ditt till kommande vecka, även om den inleds med en rekyl ner. Det finns då fortfarande plats för indikatorerna på ovansidan som möjliggör ett sista uppställ till 800-804 innan nedsläppet påbörjas. Samtidigt divergerar indikatorerna mot kursgrafen, vilket är ett negativt tecken. Vi får inte glömma att marknaden varit extremt likviditetsstyrd och att april månad gav oss 20% i uppgång. Den förväntade rekylen bör inte bli så djup, utan räknar med att 720-nivån skall fångar upp den om några veckor.

Den andra reflektionen som slår mig är ”gördeln” i spannet 820 – 900 och vilken historiskt betydelse den haft under de senaste 10 åren. Vi ser ofta kurspaus i de avverkade upp- och nedtrenderna och ser därför heller ingen anledning till någon tvekan till att det skall upprepas igen. Notera då den fallande cirkeln som skär igenom zonen under juli/augusti månad. Det kommer därför att bli intressant att följa utvecklingen då och gärna med en uppföljning av denna prognosen.

4 kommentarer:

http://teknisk-analys.blogspot.com sa...

Intressanta tankar! Cirkeln du har lagt in, utgår den från senaste botten och toppen 2007 eller hur har du dragit den?

Hausse och Baisse sa...

Hej T-A!
När jag betraktar formationen, letar jag i första hand efter referenspunkter, vars positioner skall skapa/mynna ut i en cirkel. Ju fler refrenser, desto mer robust blir cirkeln och signalerna blir mer trovärdiga vid kommande test. Just denna cirkel har 8 historiska toppar och bottnar som mynnade ut i denna form. Man kan vaska fram betydligt flera på denna grafen, men avsikten med dagens inlägg var att undersöka motståndsnivån för kommande sommar, varför jag fick detta resultat.

Cirklarnas nivåer är nog att betrakta som vanliga trendlinjer, blir det reaktion/omslag, eller genombrott? Jag har i ärlighetens namn inte praktiserat denna metod särskilt länge, men märkt att teorin fungerar i praktiken lika bra på tim-grafer. Proportionerna finns där oavsett vilken liten graf man vill analysera. T.o.m. 5-minutersgrafer kan man tillämpa denna teknik.

I tidigare analyser har jag kört med halvcirklar i topp- och bottenformationer. Jag drog därför den slutsatsen att tekniken är nog så intressant ha ta med i analysarbetet och bestämde mig för att praktisera detta i större omfattning.

Tyvärr känner jag mig ganska ensam i vårt lilla land med denna teknik. Du kanske kan "haka" på så blir vi två om det?

;-)

Anonym sa...

Ett alternativt scenario:

Nuvarande (bearmarket)rally kanske är TA-motsvarigheten till rallyt 2001/2002?
En tanke är då att nuvarande rally fastnar i samma toppzon som det gjorde 2002, för att sedan falla starkt, utanför cirkeln.

- Varför skulle detta vara mindre troligt denna gång?

Ställer frågan öppen då jag inte minns nyhetsflödet/fundamenta etc när det skedde 2001/2002.

Hausse och Baisse sa...

Din fråga är befogad!

Rallyt som toppade ut under 2000, var betydligt mer likviditetsstyrt och IT- och Bioteknikbolagen var grymt upphaussade. Därav den branta nedgången.

Värderingen toppen 2007 var inte så uppskruvat och den Bearmarket vi befinner oss i denna gång är annorlunda på flera sätt, vilket känns mer hotfullare.

Global finanskris, ökad arbetslöshet, stater som kan ställa in betalnngar samt kommuner och landsting som tvingas skära ner. Listan kan göras lång....

I detta avseendet kan en upprepning ske av den branta nedgången.

Men om bankerna kan stå pall för trycket vid kommande kreditförluster under del II av finanskrisen (detaljföretag + riskkapitalbolag) och samtridigt får en snabbare återhämtning av konjunkturen, begränsas nedsidan.

Ingen vet vilket scenario vi får, vi kan bara gissa. Av den anledningen kan man inte med säkerhet hävda hur långt ner börsen skall falla. TA ger oss flera alternativ, men signalerna äro icke pålitliga där. Trenden är NER - helt klart - men vi kanske får en dubbelbotten i höst, eller ner till 500? 450?

Vi får se....