tisdag 12 maj 2009

Pearl - Vinsthemtagningar tynger...

Upp eller ner? Nivån 8,20 kronor avgör kortsiktigt!
Efter att ha stigit med över 100% sedan mitten på mars månad, kliar det i fingrarna om man skall vinstsäkra eller ej. Samtidigt som vi har fått positiva signaler att vi har det värsta bakom oss, hindrar det inte att en kraftsamlande rekyl behövs för att förbereda nästa attack av den starka motståndsnivån vid 10 kronor. Det oklara är hur mycket tid som erfordras innan riskaptiten återfinns. Vi har under hela vintern varit medvetna om att just 10 kronor har varit det tekniska "locket" varifrån en lång uppgång skall inledas ifrån. Nivån överensstämmer med CAD 1,50, vilket har hållt tillbaka tidigare försök vi noga övervakat den senaste tiden.

Om vi studerar uppgången under april och maj månad, ser vi ett antal trappsteg där kurspauser rått. Inte sällan blir dessa nivåer referensbara i en kommande rekyl som vi förmodligen ser inledningen på. Jämför vi den kanadensiska grafen med vår svenska, ser vi en support av betydelse vid 8,20 kr (CAD 1,22) vilket bör ge en motreaktion upp. Denna lilla återhämtning kan inge en falsk tro att rekylen är över, varför stor försiktighet bör råda. Vi vet ju sedan tidigare att Pearl-aktien är lynnig och vid tidigare uppgångar har vi sett efterföljande rekyler på 40 - 60% av senaste uppgång, vilket i viss mån kan göra oss påminda delvis även denna gång. Om 8,20 kronorsstödet brister under kommande veckor, kan en rejäl ursköljning vänta oss. Vi vänder då våra blickar tillbaka till den 20 april då vi såg en rekylbotten av mycket stor betydelse vid 7,25 kronor, vilket då skulle mynna ut i en rekyl på 27% från toppen vid 9,85 kronor, vilket inte är någon omöjlighet. Jag har dock svårt att se lägre noteringar då formationen även på den kanadenssiska grafen (CAD 1,05) som stöttar nivån. Oljepriset förbereder dessutom kommande månader en större uppgång, vilket även det ger oljeaktier generellt sett ett större intresse och många placerare börjare nu mer aktivt bevaka sektorn!

Jag har i ovanstående graf lagt in en prognostiserad HS-formation som ligger nära till hands. Om dess högra skuldra skall skapa samma "axelbredd" som den vänstra, kan vi räkna med att under den sista veckan av maj månad kan nästa allvarliga försök tidsmässigt uppåt iscensättas. Notera gärna att detta är en vag prognos, men ändå tänkbar att den möjligen blir självuppfyllande.
Till sist är det glädjande att konstatera att omsättningen på aktien börjar tillta. Detta vittnar om ett bredare intresse hos allmänheten, vilket en dag kommer vara behövligt när aktien på allvar testar motståndsnivån vid 10 kronor. Jag har en bestämd känsla av att vi en dag får den där nyheten som frigör alla krafterna och kan betrakta alla tidigare noteringar under 10 kronor som en parentes i en kommande framtid.

2 kommentarer:

Hamit sa...

Har följt din blogg ett tag nu och hängt med aktien i snart ett år (passivt - läser bara inläggen). Tänkte fråga dig om graferna du ritar, i vilket program gör du det? Någon TA bok att rekommendera?

Hausse och Baisse sa...

Hej Hamit!

Jag har två olika program, Aktiespararnas "Hitta Kursvinnare Pro" samt Super Charts. Till detta har jag införskaffat ett ritprogrm på egen hand.

Det finns gott om litteratur som beskriver TA. Om du besöker www.tendens.se så finns det en hel hop med olika böcker.

För egen del är jag självlärd grundat på ett sjukligt stort intresse och analyserar med magens hjälp.

/H&B