onsdag 13 maj 2009

OMX - Rekylen har börjat!



Likviditeten sinade och vi får börja om på nytt!
Säga vad man vill, men uppgången inleddes den 9 mars från 593 och tog slut den 7 maj vid 816. Uppgången blev därmed 223 punkter, eller 37,6% och avklarades på 9 veckor, eller 40 handelsdagar. Det smått ironiska är att vi hade fullmåne den 9 maj, vilket brukar stämma mycket bra tidsmässigt med omslag på börsen då. Dessutom har vi rapportperioden bakom oss, varför bränslet sinar för nya uppgångar bland de stora bolagen. Maj månad kan därför bli en klassisk trist tid för aktiespararna med sidledes och håglös handel innan nästa fas i uppgången tar vid.

Närmast försöker vi navigera med kompassens hjälp efter kommande vändningszon. Alternativen är flera och kan därför bli något vansklig denna gång då rekylen fram till idag på eftermiddagen kostat börsens ägare drygt 8% på 4 dagar. Detta innebär inget annat än att många agerar samtidigt med att ta hem sina vinster. Ju större flocken är, desto större kraft på kursrörelserna. Samtidigt glömmer vi inte att vi börjar få positiva signaler från råvarumarknaden, som kan resultera i en robust uppgång till månadsskiftet juni/juli.

Om vi på matematiska grunder söker identifiera nivåer av betydelse, är en utgångspunkt 50% av uppgången, dvs 112 punkter räknat från 593, vilket ger oss 704. Nivån är bekant såtillvida att den utgjorde januaritoppen i år. Jag tolkar den som viktig och troligen hållbar. En annan som vi kan relatera till är 62% av uppgången, vilket ger oss 731. Oavsett vilken nivå OMX-index landar på, kan i sammanhanget bli ganska oväsentligt sett ur flera aspekter. Dels är det en omöjlighet att pricka en botten, dels har marknaden hamnat i ett nyhetsvakum på flera fronter, men att indikatorerna signalerar att det finns mer att hämta till sommaruppgången!

Dagens grafer innehåller ett antal harmoniska cirklar som infogats, samt kilen jag varnade för i föregående OMX-analys. På dagsgrafen (mittengrafen) har jag dessutom med stöd av cirkelns lutningskofficient kunnat framräkna kommande OMX-värden vid kommande månadsskiften mot sensommaren. Det är av största vikt att bevaka den kommande utvecklingen, då vi inte ser uppgången som något annat än som en teknisk upprekyl i en fallande trend. En dag – i augusti eller september – räknar jag med en ursköljning som kommer bli otäck och vill därför redan nu rekommendera till stor försiktighet bör råda när index går i mål, oavsett om vi hamnar på 880, 924 eller 993. Jag kalkylerar med att bankkrisen då går in i en andra fas, där vi med stor sannolikhet kommer att få se ett antal banker och riskkapitalbolag gå under.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för mycket bra analyser

//Johan

Anonym sa...

Hej

Har du något annat alternativ där vi fortsätter ner direkt istället för till hösten? Snygga grafer måste jag säga!

Hausse och Baisse sa...

På fundamentala grunder kan ju allt hända precis när som helst! TA inger dock inte riktigt den inbjudande bilden om vi betraktar vecko- och månadsgraferna...

G20-mötet har resulterat i ett höjt "golv" på placeringsrisken vilket vi ser indikationer på genom att långräntorna stiger då kapitalet överförs till riskkapitalmarknaderna (aktier m.m.) från obligationsmrknaden. Av den anledningen tror jag att vi är inne i en tidsmässig lugn zon.

Men finansiella vulkanutbrott kommer som sagt alltid när det ser som allra bäst ut.....

Anonym sa...

Jag har aldrig sett detta med cirkeldiagram förut men man ser ju hur de stämmer väldigt bra, hur och varför är egentligen oväsenentligt. Tack för en intressant blogg. Tror som du att detta kommer bli ett helv. men när är en omöjlig fråga men längre än till sept tror jag inte börsen orkar upp.

Anonym sa...

Tror du fortfarande på rekyl ner till 700 -730 på omx ?

Hausse och Baisse sa...

Hej!
Den förväntade rekylen ner till 730-705 har än så länge uteblivit. Visst finns risken kvar, men nu har vi ett månadsskifte med nya fondmedel som flödar in i marknaden med stigande kurser som följd. Skall jag vara uppriktig börjar jag tvivla på om vi skall ner under 750-nivån. Fler och fler söker sig in i marknaden då negativa triggers uteblir. Jag är därför något kluven och erkänner att jag på rak arm inte kan med "säkerhet" spå utvecklingen. Marknaden är nu likviditetsstyrd och i avsaknad av nyheter vågar inte många titta på och missa tåget. Lite mer risskfyllt har det blivit kan man sammanfatta det....