onsdag 6 maj 2009

OMX - Paus i uppgången närmar sig...

...men den underliggande styrkan förlänger uppgången i sommar!
Om vi summerar våra intryck av rapporterna som lämnats, har dessa legat i nivå med förväntningarna, och även om vissa tyngre bolag visat en skral prognos, har marknaden även till övervägande del godtagit dessa, och kursnivåerna har därefter vårdats efter korta branta rekyler som snabbt återhämtats. Detta tyder på att vi tillfälligt har en likviditetsstyrd marknad, vilket sannolikt kommer att korrigeras kommande veckor. Dock har vi troligtvis ännu inte sett slutet av den killiknande uppgången sedan uppgången tog fart den 29 mars från 629, utan jag räknar med ett avslutande rally som driver upp OMX-index ända upp till 800-nivån, möjligen redan till slutet av denna vecka.

Den förväntade tillnyktringen av kurssättningen, behöver nog inte många veckor på sig. På dagsgrafen har jag därför markerat en prognostiserad V-zon som troligen fångar upp rekylen, varefter en ny uppgång kan påbörjas till ännu högre höjder kommande månader. Som första alternativ ringar jag in 720-725 som mest tänkbart målområde, men kan inte utesluta ett djupare sår på kursgrafen, ner till 690-700(?), beroende på vilka negativa influenser som kan sätta marknaden under press. Det är därför extremt svårt att med stor säkerhet ange rimlig storlek på rekylen, men det troliga är ändå att 720 håller...

På 60-minutersgrafen har jag infogat en kil som skapats i uppgångens slutskede, där vi inom kort kommer att få ett genombrott av stödlinjen, som då bekräftar att uppgången tillfälligt är över. Supporten närmar sig snabbt 780 och stiger brant upp, varför avgörandet närmar sig mycket snabbt! En mindre support när kaffet sätts i halsen, blir 750.

MACD-kurvan längst ned har en fallande trend, vilket skvallrar om divergens mot kursgrafen, vilket innebär att mättnadsgraden nu infunnit sig. Det är därför endast en tidsfråga innan vi ser släppet ner. Möjligen kan den positiva utvecklingen hålla i sig några dagar till, men det gäller att vara på sin vakt och se över den korta delen av portföljen för möjliga vinsthemtagningar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

bra skrivet TOM!!

Anonym sa...

utmärkta ordval ska sägas,hälsar Flashen. Killiknande uppgång, likviditet etc. Stämmer på pricken.!

Hausse och Baisse sa...

Tack tack....

Vore skojigt om du kan sprida sajten till likasinnade!

;-)