fredag 25 april 2008

OMX bekräftar uppgång!

Positiv trend i 2 veckor till?
Signalerna om en fortsatt positiv utveckling i OMX, men ändå ett fast grepp om ledstången, har infriats! De tekniska signalerna har hela tiden funnits där, men trots hög volatilitet, har den underliggande trenden varit försiktigt upp.

Rapportfloden flöder intensivt och har till övervägande del varit stark. Fortfarande hör vi inget om de misstankar och prognoser vi väntar på, att bolånekrisen skulle påverka konjunkturen. Av den anledningen kliver kapitalet in i marknaden och driver upp kurserna, i första hand de större "pålitliga" bolagen. De mindre bolagen på "smålistorna" bör generellt undvikas, eftersom vi under den senaste tiden sett tendenser till allt mer ökad aktivitet och fokus till Large Cap.

OMX-index har under veckan tyngst främst p.g.a. vikande banksektor, men uppvägts främst av verkstäder, telekom och läkemedel. Dessa branscher ser ut att ha mer att ge, vilket bör fånga upp merparten av det kapitalflöde vi ser. Bankerna kan mycket snart rekylera upp igen, vilket kan bidra med extra katapulteffekt för OMX.

Merparten av indikatorerna vrider sig upp och jag ser inga störningar av större dignitet för de kommande två veckornas handel. Visst kommer volatiliteten finnas kvar, men så länge vi ser högre toppar och bottnar i grafen, är trenden fortsatt positiv. Dock vill jag redan här och nu höja mitt varningens finger, då jag ser stora likheter med OMX:s utveckling under inledningen på det sista kvartalet 2007. Kraftig nedgång med påföljande konsolidering, sedan kraftigt upp på kort tid, för att helt tvärt vända klack rakt ner i källaren. Det gäller att vara på sin vakt med sina besparingar och hårdbevaka utvecklingen då marknaden kan överraskas av nya störande element som åter driver kurserna ner till lägre nivåer!

Från lågpunkten den 17 mars vid 886, klev index upp till 999 den 3 april. En uppgång på 113 punkter. Den påföljande rekylen pressade ner index till 941, vilket jag tolkar som en B-våg i en A-B-C-formation. Adderar vi 941 med 113 punkter, skulle detta i så fall mynna ut i en kommande målområde runt 1054. Jag ringar därför in spannet 1040-1054 som kommande topp i pågående björnrally!

Inga kommentarer: