söndag 13 april 2008

OMX - sista rycket upp?

Den labila undertonen lever vidare!
Trots den underliggande styrkan, har veckan präglats av förnyad oro. Under fredagens handel levererade General Electric en rapport som innehöll såväl ris som ros. Den industriella verksamheten går starkt, medan finansdivisionen utvecklats knackigt. New York-börsen var inte sen med reaktionen, utan lät släppa aktiekursen 13 % med en volym på över 69 miljarder kronor! Du läste rätt! En enskild aktie i USA omsätter mer än 3 ggr vad Stockholmsbörsen presterar på en dag! Dow och SP500 föll dryga 2 % och balanserar liksom GE på viktiga stödnivåer.

Blickar vi ut och studerar de internationella marknaderna, kan man konstatera att den globala starka nedtrenden är intakt och den senaste tidens utveckling är inget annat än paus i den vikande trenden. Så långt allt klart! Dock har det funnits förväntningar på en fortsättning på upprekylen inför de stundande rapporterna, om konjunkturen påverkats av finansoron eller ej. Så här långt är svaret nog nej. Men vi börjar få kvitto på att kreditförlusterna kan ha spridit sig till andra delar av ekonomin, vilket kan bli negativt för börsutvecklingen de kommande månaderna! Se därför upp för kommande rapporter inom kreditkortsföretagen Visa, Am Express (den 22 april) m.fl. som kan strö ytterligare salt i såren! Blir utfallen inte i nivå med förväntningarna, lär marknaden dra öronen åt sig och nedgången fortsätter!

OMX-index lyckades hejda nedgången i fredags strax ovanför den så viktiga 950-nivån. I den "bottenformation" vi lutat oss mot sedan januari månad, utgör just 950 en gördel mitt i rangen 900 - 1000, men vi ser även att index stundtals stretchat sig ner till 932, vilket jag kan acceptera intraday under inledningen på kommande vecka. Då OMX redan till viss del inprisat USA:s nedgång i fredags, är min tro att nämnda nivåer kan hålla om rekylen avslutas redan under måndagen!

Om vi lämnar detaljspekulationerna och riktar våra blickar på veckograferna, ser jag ett likartat mönster på många andra stora börser. Trots allt finns det ändå lite hopp kvar om en förlängning av upprekylen, som vi inriktat oss på sistone. Men tiden börjar bli knapp då jag tycker mig se att vi ställs inför ett omslag i formationen om 2-3 veckor! Mina misstankar och farhågor om en upprepning av majrekylen 2006 ligger därför kusligt nära. Indikatorerna på veckobasis trevar uppåt, men har inte bekräftat annat än att formationen är en konsolidering i den vikande trenden. Man kan skönja spår av diskrepans, vilket är en varningssignal. Jag kan inte utesluta en sista körare uppåt under april månad, men låter det stå öppet om vi når 1000 eller 1040. Dollarns svaga utveckling sedan årskiftet, tenderar att mynna ut i en tillfällig motreaktion uppåt, där jag betraktar 6,15 - 6,20 kr som motståndsnivåer. Detta kan tillfälligt ge verkstadssektorn stöd. Om uppbrottet i grafen i ett senare skede vänder klack, med den påföljden att 900-nivån brister, torde index falla ner till 850 alternativt 820.

Summerar vi den närmaste tidens utveckling, torde volatiliteten fortsätta med häftiga rörelser. Placerarna är vingklippta och avvaktar sannolikt ytterligare en tid - kanske till sommaren? - innan man tar position i marknaden med stigande kursutveckling som följd. Det kan nog vara så att vi måste ännu längre ned i djupet innan vi kan få en rejäl körare upp. Om OMX faller under senvåren ner till t.ex. 820, har vi då haft en nedgång på 38 % från toppen i juli 2007, eller 500 punkter. En motreaktion i trenden på 40 % av nedgången skulle kanske i så fall innebära att vi först efter denna nedgång, kan nå upp till de tidigare prognostiserade nivåerna 1040-1070. När så denna uppgång är avslutad, torde den avslutande nedgången ge oss ett OMX på 650-700 under inledningen på 2009. Denna prognos och riktlinje, har sin grund i indikatorernas svängningar på månadsgrafen. Betrakta detta därför inte som en utfästelse, utan endast som en vägledning om 900 brister!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej igen!
Tror du inte rapporterna, Skf ut först kan lyfta börsen?

H-O M