lördag 19 april 2008

OMX - inför avrundning!

950-nivån höll och nu prövas våruppgångens hållbarhet!

OMX-index vände upp från 941 och toppade ut under fredagens handel vid 987,08. Jag skrev i det senaste inlägget om att den troliga utvecklingen skulle bli en lågpunkt förra måndagen, vilket blev korrekt. Indikatorerna var ju så pass tillbakapressade, att det nästan var givet.

Veckan har präglats av starka rapporter från verkstadsindustrin, samtidigt som vi sett New York-börsen med kraft stiga upp till starka motståndsnivåer under fredagen. Det skall bli mycket spännande om uppgången innehåller så pass mycket energi att vi får se en förlängning av denna under denna vecka. Ett genombrott skulle i så fall innebära ytterligare 3-4 %, vilket bör mynna ut i att det smittar av sig här hemma. Jag räknar med att den förväntade toppformationen i upprekylen, fordrar 1-2 veckor i anspråk innan risknivån åter höjs med risk för nya nedgångar!

Dollarförsvagningen vi sett, tenderar att plana ut och möjligen mynna ut i en upprekyl på några %-enheter. Denna motreaktin bör ge aktiekurserna tillfälligt stöd i den kortsiktiga uppgången. Ett annat tecken på oroligheterna lagt sig, är det överhettade guldpriset, som kraftigt rekylerat tillbaka, c:a 12 % från toppnoteringen i mitten på mars! Guldet noterade sin topp i us$1035/ounce och har i skrivande stund handlats ner till us$915/ounce! Support av betydelse återfinns i spannet us$840-860/ounce. När vinsthemtagningarna sätter in med stor kraft, har marknaden tolkat faran "tillfälligt" är över inom finanssektorn, och snabbt omplacerar sina innehav till andra instrument som ligger i en positiv trend!

Vi befinner oss mitt i en rapportperiod, där undertonen från företagen överlag får tolkas som stark. Nervosititeten ligger dock kvar under ytan, varför vi måste hålla en hög beredskap inför nya störningar som kan drabba kursutvecklingen. Marknaden avvaktar utvecklingen i händelse av eventuella spridningseffekter till den reala ekonomin. Ett sådant exxempel skulle kunna vara kontokortsföretagen, där American Express leverar sin rapport imorgon tisdag den 22 april.

OMX befinner sig vid ett vägskäl, och det är fullt troligt att uppgången fortsätter 2-3 dagar in på veckan. Gamla toppen 999 kan testas och ge en extra skjuts upp till 1010-1013, men då torde indikatorerna vara på så pass höga nivåer, varför en rekyl ner till 985-990 kan förväntas. Att ringa in ett kommande målområde vid 1040 känns i skrivande stund fortfarande realistiskt. Men räkna med fortsatta svängningar i de underliggande branschindexen som försvårar OMX avslutande färd mot sin topp!

Inga kommentarer: