torsdag 10 april 2008

OMX inför konditionstest!

OMX var uppe och testade 1000-nivån men var extremt överköpt, med den påföljden att en rekyl satte in. Den blev dock inte omedelbar märkbart synlig då många aktier som ingår i indexet har bolagsstämmor, varför aktiekurserna hålls uppe då många placerare vill "köpa" utdelningar. Ett ytterligare bidrag till veckans klena utveckling, har med den svaga dollarn att göra, där vi så sent som igår fick se den noteras i 5,91 kronor. Dollarn är extremt översåld, varför jag förväntar mig en snar motreaktion upp till 6,20 - 6,25 kronor inom kort. I dagens nätupplaga av DI kan vi läsa att den skall ner till 5,20 kronor under det kommande året, och löpsedlar av detta slaget brukar alltid ge en reaktion åt det motsatta hållet! Oljans framfart på kurslistorna utgör även det ett bidrag till placerarnas återhållsamhet, då inflationsrädslan alltjämt biter sig fast.

OMX-index fick sig en riktig körare nedåt idag, men stärktes mot kvällningen då USA inledde sessionen starkt. I skrivande stund har såväl Dow som Nasdaq fallit tillbaka något, vilket får mig att tro att vi får se fortsatta vinsthemtagningar veckan ut innan nästa uppfas kan sjösättas!

OMX föll idag ned till den så viktiga stödnivån vid 950, och man frågar sig hur mycket kraft det finns lagrat om stödnivån kan hålla. De utdelningar vi sett i veckan, har kapat 15 punkter på index och kommande vecka kommer inte att "tynga" index, vilket vi kan se på terminen, som handlas något lägre. Endast en ½ % diffar med avistan fram till lösen den 25 april.

De veckobaserade indikatorerna vrider sig upp från låga nivåer, medan de dagsbaserade tappar momentum. I traditionell bemärkelse brukar dessa urtoppningar ge signaler om att man skall hålla sig borta från marknaden tills man sett en riktig urbottning. Men det finns ändå andra signaler som stretar emot, varför jag sticker ut hakan och räknar med en lugn fredagshandel, där vi eventuellt får se en tangering av 950, för att under inledningen på nästa vecka bevittna trevande försök till återhämtning. En passering av 980 stärker övertygelsen av att en ny attack av 1000 kan ganska snart infinna sig!

OMX-index flyter fint inom Bollingerbandens(14) ramar och vi ser mittlinjen som skär i just 950. Jag tror inte indexet punkterar nivån nu, utan jag håller nog fast vid att vinsthemtagningarna ebbar ut på denna nivån. Vi ser även att den trendar uppåt, vilket skapar en positiv underton. På ovansidan har vi 998 - 1000 att bevaka. Då många placerare är vingklippta, erfordras en större kraft utifrån för att vi skall få hjälp med att bryta nivån, då jag misstänker att OMX ej på egna meriter kan forscera motståndsnivån. Det är alltid vansklitt att på förhand ta ut segern i förskott, men jag räknar med att genombrottet sker snart. En starkare dollar skulle utan tvivel lyfta verkstadssektorn, och möjligen bidrar även banksektorn med sitt. Allt eftersom tiden går, glöms oron bort och riskaptiten infinner sig med nya fyndköp som driver kurserna upp igen!

Inga kommentarer: