onsdag 2 april 2008

OMX - först rekyl – sedan upp igen!


En extremt kraftig återhämtning på Stockholmsbörsen - 11,6 % på 7 handelsdagar - har nog överraskat de flesta placerarna. Dagligen matas vi i media om krisens allvar och dess konsekvenser för en lång tid framöver. Men när nedgången pågått en längre tid, uppstår slutligen en mättnad av allt som basunerats ut, vilket indikerar en motreaktion upp. När så de amerikanska bankerna fick sina kapitalinjektioner, klev de stora professionella aktörerna tungt in i marknaden.

Vi ser mönstret runt omkring oss, att börserna omgående reagerar och stiger igen med högre toppar och bottnar som följd. Som liten placerare är detta en första iakttagelse på att vi kan få en förlängning på återhämtningen i ett senare skede! OMX-index forcerade den så viktiga motståndsnivån vid 951, och toppade under dagens handel ut vid 998. De veckobaserade indikatorerna börjar väckas till liv från låga nivåer, medan de dagsbaserade uppvisar en överköpt börs. Vi noterar att uppgången inleddes från 890-nivån och att spannet 930 – 950 utgjorde en naturlig nivå halvvägs upp till 990-nivån! Ytterligare ett skäl till kortsiktig försiktighet. Vi ser att McDean ännu inte uppnått nollinjen, och att likaså Stochastich34 slår hårt i taklinjen, vilket kan hålla tillbaka uppgången några dagar.

Hela bottenformationen kan liknas ett förvrängt VW-emblem, där vi ser bredden pågått under två månader. Förvrängningen har en negativ lutning, vilket i sig bör vara ett varningstecken då upprekylen kan vara bräcklig. Nedgången som inleddes i samband med Lucia, pågick i 6 veckor fram till 22 januari. Det kan finnas skäl att misstänka att kommande uppgång, efter rekyl, kommer in i en lugnare fas, men att den kommer att spegla nedgången med samma koefficient uppåt. Vi vet dock inte med säkerhet hur länge det bär, men jag utgår som första alternativ ifrån 6 veckor fr.o.m. 20 mars.

Man kan misstänka att många där ute vill passa på att ta hem snabba vinster de närmaste dagarna med en rekyl som följd. Men viktigt att ha i bakhuvudet är att kraften i uppgången skiljer sig markant från tidigare upprekyler i bottenformationen, då dessa endast varade i 2-3 dagar! Rekylens storlek kommer med all säkerhet att i första hand nå 980, i andra hand 955-960, innan uppgången kan fortsätta. Ska det ta en vecka i anspråk? När vi sedan etablerar oss över 990-nivån, duggar motstånden tätt, där vi i grafen ser 1010 som nästa hållplats i uppgången. Spannet 1040 - 1070 kommer med all säkerhet förbli vårt mål denna gång.

Många indextunga aktier har skenat upp till sina motståndsnivåer, vissa fortsätter nog, men den kommande utvecklingen blir lugnare då jag tror att många av dessa bolagen kommer att växeldra med mer dämpadne indexrörelser som följd.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra analys!
Viktigt att omx inte sjunker för lågt om uppgången fortsätter!
950-området bör då hålla!

H-O M

Anonym sa...

Seriöst!

Har läst din blogg ett tag och gillar din inställning och sättet du skriver på - keep on!

Håller med om analysen. Kan inte tänka mig att det går ner genom 950 denna gången, speciellt inte efter dagens handel (4/4).

Allt är upplagt inför drömscenariot - en spegling av föregående tjurmarknad vilket skulle ge en stor huvud-skuldra-formation. Har inte funderat så mycket om nersidan, men det är väldigt tunnt under 870...