fredag 30 januari 2009

Pearl – I väntans tider….

Vi väntar på ett utbrott uppåt!
Pearlaktien harvar vidare i sidled och omsättningen har tydligt fallit tillbaka. Den sidledes handeln kan även betraktas som rekyl i form av kraftsamling inför nästa trend. Risken med sidledes handel är att kortsiktiga otåliga placerare till slut ger upp och säljer ut och kliver på tåget igen när det hettar till. Vi kan nog lugnt räkna med att många bevakar dess utveckling och när vi slutligen får pusselbiten på plats och kursen flammar upp, kommer vi åter få se dagsvolymer på 3-5 milj.

Indikatorerna ligger i neutrala zoner och vi ser på veckografen att bottenformationen befinner sig i sitt slutskede. Men för att få fart på kursen igen, behövs antingen en positiv nyhet, eller en rekyl som aktiverar riskaptiten hos placerarna som stimuleras till aktieköp. Och som det ser ut idag är det just det andra alternativet jag väntar på. Hela sektorn hålls nämligen tillbaka…

Dagens graf innehåller att antal cirklar som agerar stöd och motstånd, samt ett antal horisontella linjer som representerar strategiska nivåer i den pågående trenden. Jag har vid flera tillfällen påtalat om att en rekyl ner till 4,80 – 5 kronor skulle sett ur ett teknisk synvinkel vara behövligt. Det skulle då väcka liv på den temperamentlösa aktien och dessutom agera bränsle för den kommande uppgången. Så länge vi får högre toppar och bottnar på dagsgrafen, är allt frid och fröjd!

Triangeln som infogats, har agerat gärdsgård med tydlig avgränsning. Först när vi når dess spets tenderar kursen att bryta sig ur på nedsidan. Samtidigt har vi cirkelmotståndet som aktien omgående måste forscera om optimismen skall blomma ut. Om detta lyckas inges hopp redan nu.

Oavsett hur det kommer att utvecklas i detta korta perspektivet, är det första gången på mycket länge som aktien inte känns hotfull, vare sig på fundamentala, eller tekniska grunder. Kommande rapporter från bolaget kommer att följas med stor nyfikenhet och kommer innehållet i dessa enligt förväntningarna, eller helst ännu bättre, tror jag att kursen når upp till 10 kronor inom en mycket snar framtid.

torsdag 29 januari 2009

OMX – Kort uppföljning...

Rapporterna markerar sitt avtryck på grafen!
OMX (623)
Det är ibland märkligt att saker och ting blir självuppfyllande. Jag nämnde i tisdagens inlägg att såväl den gröna nacklinjen vid 647, som spannet 642-652 utgjorde det ”trassliga” motståndet enligt FishNet. Det som hände var att OMX på endast en dag drog iväg upp till 643, för att idag falla tillbaka på nytt. AZN, SKF, SCA samt H&M lämnade rapport med överlag negativ respons från placerarna. En sur omvärld hjälpte också till, men det troliga är att dagens rekyl blir nog kortlivad. Fortfarande innehåller marknaden en respektingivnande ton på placerare. Inget är givet, men den lilla skara nervösa placerare som säljer, måste bort från arenan innan uppgången kan påbörjas!

Grafen ovan har jag markerat en kommande och förväntad lågpunkt kring 618. Jag tror inte att den blå fallande topplinjen bryts, då det i så fall skulle innebära en mycket svidande nedgång på kort tid. Utgår vi ifrån att nivån håller, kan vi under morgondagens handel därför se fram emot en återhämtning, kanske till 632-635.
De finansiella EKG-kurvorna längst ned på 60-min-grafen visar tecken på avmattning och det troliga scenariot är att dessa planar ut under fredagen, då dagsgrafen ger oss signaler på en ny uppgång till nästa vecka.

Energi-index (607) dras med oljepriset nedför kursgrafen och jag har lagt in två stödlinjer som fungerar som stödområden. Den första skär kring 590 och om den skulle brista, återfinns den andra på 530-535. FishNet upplyser oss om att vi har ett gytter av trådar i spannet 580-590, varför jag tippar på att sektorrekylen stannar här. Oljestatistiken från USA uppvisar på fortsatt stort överskott, vilket hämmar oljeprisets utveckling denna vecka, till skillnad från förra onsdagens rapportering. Om Brentoljan faller ner till $40, torde nedgången stanna där nere. Fler och fler signaler vittnar om att vi har det värsta bakom oss och att energisektorn därför har en begränsad nedsida. Dock får vi antaga att den förväntade uppgången från "bottenträsket" kommer att bli måttlig i den inledande fasen...


tisdag 27 januari 2009

OMX – Nytt försök till uppgång?

Den fallande topplinjen bröts ikväll….
OMX-index fladdrar upp och ner som en jo-jo mycket beroende på fortsatt oro inom banksektorn. Media matar oss dagligen med nyheter om fortsatt kris men en nyhet som överraskade var rapporten från American Express som var överraskande starkt. Kreditförlusterna var lägre än förväntat och vittnar om att konsumentkrediterna än så länge inte åderlåter kreditkortsföretagen med överraskande förluster. So far so good!

OMX (624) gav oss en dubbelbotten vid 592 den 21 och 23 januari, för att inleda denna vecka igår måndag med en återhämtning. Under tisdagens handel vacklade index upp och ner med 2% för att sluta på dagshögsta. Denna avslutning kan också bli den första bekräftelsen på en teknisk köpsignal. Om denna bekräftas imorgon onsdag, kan vi förvänta oss en hygglig utveckling kommande veckor!

Jag bifogar dagens inlägg med två grafer som avser 60-min över OMX-index. Den första är mer överskådlig då jag valt att uppvisa den helblåa cirkelstödet som fångar in hela ”bottenformationen” sedan 10 november. Dessutom valde jag att rita dit två punkterade motståndscirklar, som skapat en ”harmonisk” spelplan för index att röra sig inom. En horisontell grön nacklinje upplyser oss också att säljsignalen bekräftades i.o.m. genombrottet av 647 den 14 januari. Just denna nivå kommer för resterande del av veckan även att bli ett område där viss tveksamhet kan komma att infinna sig.

På den lilla grafen, har jag valt att infoga FishNet, eller en samling av olika glidande medelvärden, som ”hopar” eller ”trasslar” sig inom rangen 642-652. Mycket ofta brukar det uppstå störningar i marknadens ambitioner att forcera detta ”gytter”. Men om det sker vid ett senare tillfälle, kan vi rikta in oss på en starkare utveckling med möjlig uppgång till 700-nivån igen! Vi ser även att Stochastic(34) nyligen uppnått överköpta nivåer, men att det betyder INTE att index för den delen är överköpt. MACD ser ut att ha brutit upp igenom 0-linjen, varför även denna indikator stärker övertygelsen om en underliggande styrka i marknaden. Klicka gärna på grafen för uppförstoring!

Sammantaget uppvisar även de ledande indexen i USA att den negativa trenden sedan årsskiftet har stannat upp. Det är fullt möjligt att marknaden förbereder en ny uppgång grundat på president Obamas stimulanspaket som presenteras inom kort (enligt uppgift den 30 jan). Det är med stor spänning vi ser fram emot hur stor del av de 825 miljarder USD som placeras på infrastrukturen. Om sektorn premieras bör det gynna många anläggningsföretag, och varför inte vårt Skanska som har framskjutna positioner i USA inom just detta segment? Vi får se hur marknaden tolkar presentationen.


lördag 24 januari 2009

Månadsgrafer över ledande index

Tillbakagången bland börserna fortsätter. Bankkrisen har resulterat i en avmattning över hela klotet och likviditetsåtstramningen har nått producent- och konsumentledet. Men hur länge skall detta pågå innan vi kan få en urbottning som får vinstkurvan att söka sig upp igen? De flesta branscher är på tillbakagång och politikerna försöker likvidera systemet men insatserna bär än så länge ingen frukt. Krisen sprider sig till andra delar av ekonomin och blir därför djupare när nya kredithål angriper banksystemet. Detta torde påverka riskaptiten hos placerarna där vi kan förvänta oss tvära kast på kursgrafen kommande år.

Jag bifogar ett antal månadsgrafer med kommentarer som visar de dominerande börsernas utveckling 20-30 år tillbaka. De indikatorer jag infogat är glidande medelvärden MA(5) och MA(20) samt Stochastic(34). Samtliga grafer visar på fortsatt fallande trend, men att vi under våren kan komma få en tillfällig botten. Under sommaren och hösten är min tolkning att vi skall få en motreaktion på den djupa och branta nedgången, och att en uppgång tar vid, som varar kanske upp till 6-9 månader. När denna är fullbordad är min tolkning att vi får en ny nedgång som skapar en ännu lägre bottnar till sommaren 2010.

SP500 (832) har en stilren M-formation. Vi ser att MA(20) har agerat supportlinje och nedgången signalerades redan vid punkteringen av 1400. Sedan 1997 har 960 varit betydelsefull med sina toppar och bottnar och frågan är om det finns en underliggande styrka som kan pressa index upp över denna nivå. Stochastic har precis anlänt till översålda nivåer, men det är ingen garanti på en vändning redan nu. Jämför gärna dess beteendemönster sommaren 2002. M.a.o. måste bottenformationen färdigbyggas innan en uppgången kan påbörjas med ett genombrott av 960. Vi får förmodligen utgå ifrån att index har mer att hämta på nedsidan kommande månader men att bottennivån vid 740 från nov 2008 kan få sig en påhälsning igen. Om denna brister får vi en wash-out ner till 600, men det är endast alternativ 2 för mig. Jag tror 740 håller den närmaste tiden. På längre sikt räds man över USAs möjligheter till att hantera sin nationella skuldsättning och vi får hoppas att man inte går samma öde till mötes som den japanska gjort. Se nedan...

Dow Jones Transportation (2966) är ett av de mest tillförlitliga index som skvallrar om det konjunkturella läget. Det procentuellt sett "fria fallet" på så kort tid är det största under de senaste 20 åren. Man kan tolka detta som att index kommit i ett "chocktillstånd"! Däremot ser vi att det är den tredje gången storleken på nedgången finns på grafen. Men beaktar vi uppgången från inledningen på 2003, har 62% av den logaritmiska uppgången erodertas. Däremot i antal enheter på den normala grafen, är nedgången 72%. Index har därför support vid 2900 och om placerarna kan godta kommande stimulanspaket från USAs regering, blir därför en teknisk återhämtning möjlig. Ett rally upp till 3800 kan därför inte uteslutas. Index bör efter den tekniska återhämtningen, falla tillbaka i sin fallande trend och påbörja en uppbyggnad av en bottenformation. Blickar vi tillbaka på grafen och granskar indexets reaktioner i samband med återhämtning, blir det ofta full fart upp som gäller. Jag lägger därför ut 4250 som kursmål till kommande höst/vinter. Notera gärna betydelsen av MA(20) som även här fungerar som stöd och motståndslinje.

Tokyos Nikkei-index har legat i en fallande trend sedan årsskiftet 1989/90. Problemen i den japanska ekonomin, och dess banksystem i synnerhet, ser ut att få sin upprepning - eller plagiat - i USA. Tokyobörsen ligger envist kvar i sin fallande trend och under 2008 såg vi index tangera sommarbotten 1982, eller en upprepning av en botten för 26 år sedan! Ofta när ekonomier överhettas som i Japan i slutet på 80-talet, tar det minst en generation innan gamla synder är avskrivna. Om Kina och andra starka ekonomier i regionen kan stötta världsekonomin, bör den japanska vara en av de dominerande spelarna kommande år. De tekniska indikatorerna har inte bottnat ur än, varför en vändning upp kan förväntas tidigast till sommaren. Detta trots att index bara på 15 månader föll 62%!!! Att index efter 19 års nedgång fortfarande noteras 80% under All-Time-High, skvallrar om politisk och kulturell handlingsförlamning då man fortfarande inte fått "ordning" på gamla synder! Enligt läroboken ser vi det klassiska mönstret med fallande toppar och bottnar och därmed ingen ljusning på eländet. Otroligt....

Frankfurtsbörsens Dax-index (4179) påminner i dess utveckling i mycket stora drag det svenska OMX-index. På grafen har jag infogat två viktiga stödlinjer som kan bli föremål för test. I första hand bör 3650 få sig en påhälsning kommande månader, men att nedgågnen tar paus här. Indikatorerna har ännu inte bottnar ur, men kan vända upp igen under april/maj. Jag anser att nedgången varit för hastig då många branscher nedprisats för mycket. Börsen agerar ju mycket snabbare än verkligheten varför vi då får utrymme för en motreaktion och då i form av en tillfällig uppgång. Om denna sträcker sig till årsskiftet 2009/2010 återstår att se, men att vi kan förvänta oss fortsatt stor osäkerhet på den tyska marknaden med risk för större nedgångar i ett senare skede.

OMX (604) brottas med stödnivån vid 590-600 och har ännu inte testa tvillingbottnarna vid 560. Jämför vi indikatorerna med Dax-grafens, ligger OMX-index "snäppet" före och detta kan givetvis tolkas som att det finns mer att hämta på nedsidan om den globala nedgången kommer in i en avslutande fas i vår. Bryts 560 torde nästa botten hamna kring 480-500. Ett illavarslande tecken är den lägre toppen 2007 i jämförelse med 2000. Om bankfrossan övergår i en företagasfrossa i form av varsel, konkurser m.m. som växeldrar, kan index under extrema förhållanden under 2010 noteras i 400 eller 300. Allt kommer att bero på kommande utveckling som berör centralbanker och ränteutveckling, USD tänkta kollaps och tilltagande inflation.

Guldet ($898) låg tidigare i en fallande trend sedan 1980 och bottnade ur under 2001, varefter en ny långsiktig uppgång påbörjades. Guldet som noteras i USD, har i princip fyrdubblats då vi sett råvaran handlats i $1030 som högst under 2008. Nu ser vi en konsolidering genom sidledes handel och vi ser tecken på att en ny uppgång kan påbörjas under senvåren. Jag har till ovanstående graf även infogat XAU-index från USA som innehåller ett antal gruvbolag i sektorn, och det är något överraskande att de underliggande bolagen inte hängt med råvaran i uppgången.Visserligen är det förknippat med gigantiska investeringar för att exploatera nya fält, men man kan ju ändå konstatera att placerarna har ratat sektorn för att prioritera fysiskt guld.
Den lilla grafen till vänster visar oss guldets utveckling i SEK, där vi konstaterar att prisutvecklingen varit betydligt bättre än USD, men att det har haft sin förklaring med anledning av den försvagade kronan. Observera att guldets uppgång i SEK påbörjades först 4 år senare än dollarupplagans d.v.s. först under 2005. Detta innebär att om krisen fortskrider kommande år och då parat med en försvagning av USD, kan guldet bli ett av det mest intressanta investeringsobjekten på många år.

fredag 23 januari 2009

Övertalighetens tidevarv....

I rådande ekonomiska DOWNTURN ser vi tyvärr ingen annan utväg än att varsla André.

Brentoljan - klar bottenformation?

Kortsiktig uppgång till $51,50?
Oljeprisets kraftfulla nedgång kan vara avslutad. Detaljstuderar vi dagsgrafen, kan vi skönja en omvänd HS-formation - även om den inte är stilren - som sträcker sig c:a 40 dagar bakåt. Trots svag finansiell miljö, håller sig priset på brentoljan kvar över USD40-nivån. Det är dessutom ett styrketecken att vi samtidigt haft en stark dollarutveckling då oljan inte fallit tillbaka mer. Igår onsdag fick vi ytterligare svaga statistikuppgifter från USA, som visade på minskad efterfrågan genom att såväl ökad lager som lägre kapacitetsutnyttjande, och trots det håller sig priset kvar på oförändrade nivåer. I skrivande stund handlas brenten till $44,40. En annan synvinkel är den 10%-iga rabatten på Light Crude. Om vi inom kort kan få en kursutjämning av båda oljeslagen, kan detta utgöra ett tecken på att något är i görningen. Jag utgår då ifrån att Cruden stiger!

Flera medellånga indikatorer uppvisar möjliga signaler på om att vi kan få en mer markerad återhämtning av kursen. Visserligen skall detta inte kopplas till efterfrågan grundat på att koinjunkturen är mogen för en uppgång, men signaler från det stora åtgärdsprogrammet av president Obama kan mycket väl stimulera kursen och därmed bidra till en återhämtning några veckor in i februari månad. Därför blir uppgången kortsiktigt tekniskt!

I grafen ovan har jag infogat ett antal horisontella motståndslinjer, där den första vid $51,50 mycket väl kan uppnås. Om nivån bryts, bedöms uppgången kunna fortsätta upp till $60 om marknaden tolkar de politiska budskapen som positivt (cirkelmotståndet)! I förlängningen kommer även de infogade cirkelbågarna ha en inverkan i form av kurshinder om vi, mot förmodan, får en kursskenande utveckling redan nu.

Observera att detta endast utgör en första indikation på att den stora nedgången är över. Det normala är efter kraschliknande scenarier som t.ex. oljan utsatts för, kräver en längre tids sidledes handel, förmodligen ett antal månader, innan en varaktig uppgång kan påbörjas. Det är då en önskan att det sker på fundamentala grunder som skapar större efterfrågan, och då helst genom nya positiva konjunktursignaler. Jag räknar därför med stor volatilitet på såväl oljan som de underliggande oljebolagens aktier kommande månader!

onsdag 21 januari 2009

OMX – Kort paus i nedgången?

För snabb nedgång ger kort upprekyl…?
Banksektorn tog kommandot under inledningen på denna veckas handel och sänkte börserna ännu mer kraftfullt. Bara igår föll sektorn globalt 10 – 15 % och vi blir åter påminda om att vi ännu inte nått slutet på finanskrisen. I media kan vi dessutom läsa att vi kommer in i en ny fas då andra sektorer än bolånen kan åderlåta banksystemet med än flera kreditluckor. Rykten om ytterligare nyemissioner tynger dessutom…

OMX föll ner till stödnivån inom rangen 590-600 och idag på förmiddagen har nivån testats än en gång. Supporten ser ut att hålla och fyndköparna rusar in och driver upp kurserna. En god rapport från Ericsson bidrar men det är nog endast en tidsfråga innan vi ser nya tillbakagångar på börslistan då nervositeten är enormt stor inför kommande årsbokslut.

På dagsgrafen faller indikatorerna tillbaka och jag ser inga tecken på vändning ännu, utan räknar med att 590 kan komma att testas inom kort igen. Då nedgången får betraktas som extrem, är det fullt naturligt med återhämtning under en à två dagar, då placerarnas inväntar högre priser innan man på nytt tömmer depåerna. En tangering, eller möjligen punktering av 560-nivåerna, kan inte uteslutas då! Om så sker, hägrar 480-500...

60-minutersgrafen ovan visar oss att index lever kvar i den fallande trenden. Men golvet vid 590-600 visade sig vara för solitt för att punkteras denna gång, varför vi ser dagens uppgång som en naturlig motreaktion. På ovansidan har vi ett svagt motstånd vid 620-625, som jag betraktar som lite avgörande kommande dagar. Indikatorerna vrider sig upp från sina extremt låga nivåer, men det är alldeles för tidigt att påstå att saken är biff för en större uppresa redan nu. Marknaden behöver skaka av sig nervositeten innan självförtroendet återinfinner sig. Om så sker, bedöms 640-645 utgöra nästa nivå som jag kan sträcka mig till, innan nedgången fortsätter till betydligt djupare nivåer. Men det är klart, kanske får vi invänta den förväntade åtgärdspaketet som president Obama skall presentera den 30 januari innan pusslet är klart?


tisdag 20 januari 2009

OMX - Håller 600-nivån?

Stannar rekylen här, försenas nedgången en kort tid...
Med anledning av den svaga utvecklingen, kompletterar jag gårdagens graf med en färsk då vi ser betydelsen av 600-nivån. En punktering medför inget annat en kommande tangering av de gamla bottnarna vid 560. Om index däremot studsar upp, kan en uppgång ta igen 38% av nedgången från 705, vilket då ger oss 640.

måndag 19 januari 2009

OMX – Är det en Bearish-Flag vi ser?

Kraftlös handel i ett pressat läge?
Stockholmsbörsen åkte riktigt på pumpen under föregående vecka med en nedgång på dryga 10% med en träffad lågpunkt vid 611, innan en återhämtning infann sig. I samband med tidigare ursköljningar, har index förhållandevis snabbt återhämtat sig, men denna gång känns det mer motigt. Obamaeffekten lyser med sin frånvaro och kommande rapporter förefaller ha övertaget. Om index har kraft att återhämta sig, torde resurserna vara något begränsade. De tekniska indikatorerna på dags- och veckografen börja uppvisa divergenser med underliggande svaghetstecken, varför man bör vara på sin vakt med köp.

Dagens 60-minutersgraf visar oss två fallande trendlinjer som stärker den negativ trend index befinner sig i. Den blå agerade motstånd vid 635 och efter lunch idag tog säljarna kommandot och tryckte tillbaka index ned till cirkelstödet vid 625. När, eller om även det brister, har vi endast 618 kvar att luta oss mot som sista support (stängningskurs på timgrafen) innan vi kommer till sista utposten vid 600-nivån.

Då indikatorerna (MACD och Stochastic34) på nytt innehåller mjölksyra, kan vi inte tolka detta på annat vis än att index fortfarande befinner sig på för höga höjder. Banksektorn faller tillbaka på nytt och sektorn ser ut att vara bottenlöst. Det blir riktigt svart om OMX bryter ner under 600-nivån då jag räknar med en tangering av 560-nivån igen. Jag räknar dock inte med att det stannar här, efter att det nya stimulanspaketet presenteras. Enligt Treasury Direct uppgår skulden per 15 januari till 10 628 miljarder USD. Utökas det med 10% enligt kommande förslag, är det inte konstigt att marknaden tycker att det börjar bli lite väl ansträngt, eller?

onsdag 14 januari 2009

OMX – Banker agerar sänken

Är det riskkapitalbolagen och Madoff som stör bilden?
Under den gångna veckan har bankerna, som har en dominerande andel i OMX-index, tyngt dess vikt högst påtagligt. Placerarna skräms även över kommande årsbokslut samt den pågående Madoff-utredningen. En utredning som kommer att gå till historien där hisnande 400 miljarder kronor försvunnit ur portföljerna hos placerare i USA och Europa. Vi börjar även få signaler om att riskkapitalbolagen kan stå på tur och skapa nya kredithål i banksystemet. Marknaden räds därför över att nyemissioner kommer att bli nödvändigt för att stärka våra bankers balansräkningar.

OMX orkade aldrig upp till det ideala motståndet vid 712, utan toppade ut vid 705, varefter en rekyl inleddes. Den gångna helgens fullmåne bidrog med ytterligare salt i såren, och nedgången blev ett faktum. Obamaeffekten kom på skam, vilket många hade räknat med - mig själv inkluderat! – men det troliga är att det förskjuts kanske till kommande vecka med början 19 januari.

Så sent som idag på morgonen fanns hopp om en bottenkänning vid 650-nivån, men när även den brast återstår inte mycket annat än att index än en gång måste ner i djupet, innan en vändning upp kan infinna sig. Placerarna kastar fullkomligt ut sina nyinköpta aktier och självförtroendet befinner sig på mycket låga nivåer. Med vetskap om att vi ser ytterligare nedgångar kommande månader, är det inte många som vill placera långsiktigt nu.

Då nu även 640 brast idag på eftermiddagen, ser jag ingen support av betydelse förrän index når ner till spannet 605-620. Indikatorerna på dagsgrafen viker tillbaka vilket jag tolkar som att vi närmar oss en punkt då marknaden bottnar och vänder klack rakt upp. Fem handelsdagar på raken ner och samt i skrivande stund en nedgång från 705 ner till 632 vilket är 10,4 %.

Sammanfattar vi veckans nedgång tror jag att det blir svårt att nå upp till 700-nivån igen. Placerarna är nog alltför vingklippta och vi ser tecken på utökad omsättning i nedgången, vilket kan vara en signal om att de större förvaltarna tömmer depåerna. Närmas ser jag 673 som motstånd och drar den slutsatsen att marknad måste lugna ner sig innan vi kan få en robust uppställ. Men risken är stor att det dröjer och vi får därför ta en dag i sänder.

torsdag 8 januari 2009

Pearl – likviditetsstyrd uppgång…?

Eller skall det äntligen lossna?
Sedan det föregående inlägget skrevs, den 22 december, har mycket hänt. Aktiekursen föll då tillbaka i en rekyl med en prognos om bottenkänning vid cirkelstödet vid 4 kronor. Med facit på hand fattades det några ynka ören då kursen vände klack rakt upp påföljande dag från 4,06 kronor. Under de följande 6 handelsdagarna har aktiekursen därefter stigit med 71 % för att under torsdagens handel stänga på 6,90 kronor. Stannar det här eller finns utsikter för ytterligare uppgångar? Ja, jag tror faktiskt det. Men risk för rekyl finns då aktien på tekniska grunder är överköpt.

I rubriken ovan skriver jag om likviditetsstyrd uppgång, vilket har präglat aktiens beteende senaste vecka. Egentligen har inget nytt framkommit från bolaget mer än att likvid frigjorts från försäljningen av Tanganyika Oil. Det har spekulerats i vilken effekt och inverkan detta skulle få på Pearls kurs då marknaden länge trott på en massiv köpoffensiv runt den 9 januari. Och det är klart att lyfter kursen med 20 % på en enda dag, torde det vara en korrekt bedömning av många. Men är det hållbart över tiden? Möjligen, men det skulle behövas en betydelsefull affärshändelse som stöttar uppgången, annars kommer kursen inom kort att rekylera tillbaka. Men jag tror att nedsidan fr.o.m. nu är begränsad.

Den tekniskt korrekta köpsignalen utlöstes när aktien varaktigt etablerade sig över 4,80 kronor. Intervallet 6 – 6,75 kronor var den nivå vi la ut som prognos till målområde, och där är vi nu. I ovanstående graf, har jag infogat ett antal trendlinjer som har support i ett antal toppar och bottnar. Dessa löper stilrent i en uppåtriktad parallell trend. Den röda cirkelbågen som gav kursen support i bottenformationen, skulle visa sig utgöra ett viktigt stöd under den inledande handeln idag på morgonen, då kursen bottnade på 5,45 kronor. Mycket elegant! Dess lutning upp är brant och kommande dagars handel kan mycket väl innebära att den bryts, vilket i regel brukar mynna ut i en rekyl.

Då kursen skenar på det sätt den gör, blir det en grov gissning att lägga ut en rimlig topp i den pågående trenden. I nedgången ser vi ett antal toppar och bottnar vi kan referera till, nämligen 7,80 resp. 8,30 kronor, som blir viktiga nivåer för bevakning. För att nå upp till någon av dessa, måste kursen självfallet passera den heldragna röda linjen, som under fredagens handel skär i 7 kronor. Den blir mycket betydelsefull!

På nedsidan vid kommande rekyl, vill jag inte se en notering under 5,50 kronor, för att löpa risk att formationen skall slås sönder. Allt däröver godtas samtidigt som vi har support i form av MA200, vilket vi kan översätta till 22 dagars glidande medelvärde på dagsgrafen. Ligger aktiekursen kvar på dagens nivåer en bit in på nästa vecka, kommer den linjen successivt accelerera upp!

Aktien är extremt volatil och därför måste vi vara beredda på kommande bakslag. Även om dessa blir tillfälliga, är jag övertygad om ytterligare nya köp kan göras vid ett senare tillfälle. Men som jag tidigare påtalat, om bolagsledningen kan presentera en reservuppdatering som tilltalar marknaden, tror jag på en passering av 10 kronor! Men det lär inte nå oss förrän en bit in på februari månad.

Kom ihåg att aktien innehåller många ägare, där ett stort antal ligger på långa händer, och ett lika stort antal korthandlar. Att man missat veckans uppgång behöver inte betyda någon katastrof, då nya tilltalande köptillfällen med största säkerhet kommer att infinna sig.
Tillägg: Uppgången i januari påminner i stora drag den i slutet på september 2008, vilket troligen bekräftar vid upprepning, fina förutsättnningar för köp om vi får en snarlik rekyl.

Jag är övertygad om att Pearl blir 2009 års aktie!

OMX - en running correction?

Rekylen avklarad till på måndag?
OMX orkade aldrig upp till den ideala nivån 712, utan vi fick denna gång nöja oss med 705. Med en stark utveckling i vår omvärld samtidigt som Stockholms-börsen höll stängt under Jul och Nyårshelgerna, gav oss ketchupeffekt som resulterade i en explosiv uppgång på några få dagar med knappa 7%. Indikatorerna på dagsgrafen gav oss överköpta nivåer varför det var en tidsfråga innan en rekyl skulle komma. Så idag bekräftades den!

OMX bröt den lilla stödnivån vid 690 och ser ut att vara på väg ner till nästa nivå av betydelse, 684. I ovanstående graf, som avser 60 minuter, ser vi att nivån kan hålla emot några timmar, men jag räknar med ett nytt test senast till imorgon då jag vill se en vändning vid 680, eller absolut inte under 670-nivån. Når vi dit ner har index därmed förlorat c:a 5% av sitt värde och bör därför då skapa förutsättningar för ett nytt race upp.

Tvenne cirklar är infogade, en blå motstånds- och en röd stödcirkel. Den röda stödcirkeln bröts den 7 jan kl. 13,00 då vi fick en första indikation.
Den blå cirkeln kommer att bli spännande att följa den dag index bryter upp och passerar 700-nivån möjligen till nästa vecka. Jag räknar med att omsättningen kommer att öka och att många rycks med i uppgången genom att ta position i aktier. Men jag betraktar uppgången som mycket nyckfull och stor försiktighet bör därför råda.
MACD-indikatorn är på väg ner till nollinjen, och så länge den viker av nedåt håller vi oss avvaktande tills den viker upp igen.

Till sist påminner jag om att vi har fullmåne på söndag den 11 jan, varför marknaden har en förmåga att byta riktning. Möjligen kan detta ske till inledningen på kommande vecka.

söndag 4 januari 2009

OMX - spännande inledning på 2009!

Chans till uppgång men var försiktig, gå på tå…
Årets inledande krönika är av lite ovanlig modell. Prognosen bygger främst på de sedvanliga indikatorerna, men har kompletterats med halvcirklar som utgör ett utmärkt hjälpmedel i analysarbetet. Jag har därför valt att infoga flera OMX-grafer för att därmed få lite perspektiv på händelseutvecklingen. Det återstår givetvis att se om analysen tillförlitlighet innehåller så mycket substans att vi kan navigera efter de trender som utvecklats. Och cirklar kan mycket väl utgöra ett bra hjälpmedel utöver de traditionella indikatorerna vi har i verktygslådan.

Dragkampen mellan köpare och säljare kommer att prägla kommande månaders handel på Stockholmsbörsen. Jag räknar med volatil handel då omsättningen de senaste veckorna varit mycket blygsam. Vi kan räkna med att det finns ett stort intresse att driva upp kurserna bara för att säljarna på nytt skall ta över kommandot vid ett senare skede. Dåliga nyheter har den senaste tiden ignorerats, vilket är en signal på viss mättnad, om än tillfälligt. Det kan därför tolkas som att placerarna vill ha upp kurserna kommande veckor. Min tro är att det finns endast en enda anledning, portföljerna skall troligen tömmas på högre nivåer. Mycket kapital sitter på läktarna och ser samtidigt sin chans till snabba vinster, samtidigt som molnen i horisonten förbereder ett kommande oväder. Ännu sker ingen mobilisering av dessa, varför det än så länge inte är någon fara, men de är på väg. Riktiga tunga sådana…

(klicka gärna på nedanstående grafer för bättre upplösning)
OMX månad
Grafen innehåller två röda heldragna ½-cirklar av betydelse. Dels drar vi en från toppen mars 2000 som träffar bottenformationen 2002, samt lågpunkterna 2007. Denna röda linje kommer fortsättningsvis vara en stödlinje av mycket stor betydelse till kommande vår. Dels en ytterligare röd heldragen linje som startar i okt 2002 och träffar de två topparna andra halvåret 2007. Dess förlängning blir därför en mycket viktig motståndslinje. Vi ser att Stochastic(34) vrider sig upp från översålt läge, vilket vi tolkar som en uppgång står för dörren, möjligen 1 - 2 månader.

OMX vecka
Uppförstorar vi grafen närmare, klarnar bilden något. Cirklarna, som har minst 3 referenspunkter i form av träffade toppar och bottnar, ser vi de röda linjerna, men vi kan infoga fler detaljerade vars referensramar endast är 1 – 2 år gamla. Toppen i maj 2006 liksom toppformationen under 2007, genererar båda stilrena bågar i den negativa trenden under hela 2007. Nivåerna som träffas utgör såväl toppar som bottnar, och kommande månader förblir dessa stöd och motståndslinjer. Vi ser att MACD genomfört en cross, vilket indikerar en positiv utveckling under ett antal veckor framöver.

OMX dag
På dagsgrafen får vi en mer detaljerad precision över de nivåer som vi kan anpassa oss efter. Vi kan dessutom lokalisera en gemensam skärningspunkt, där inte mindre än 6 cirklar sammanstrålar, vilket den gröna ringen uppvisar. Vi ser att det är ”tät trafik” i spannet 770 – 800 från mitten på februari och två veckor framöver. Jag kan inte ge någon entydig förklaring varför vi får detta resultat, men det historiska beteendemönstret finns där som ger oss denna bild, varför vi tillsvidare får acceptera nivån som kandidat till målområde. Ju närmare vi når toppen såväl tid som pris, desto mer klarnar bilden. Vi får se vilken av cirklarna som blir den dominerande, som vi senare i vår får navigera efter. Allt beror ju på de omvärldsfaktorer som påverkar placerarnas beteendemönster.

Kortsiktigt kan marknaden betraktas som något överköpt, men det finns utrymme för fortsatt uppställ till 712, där jag räknar med att en kraftsamlande rekyl tar över. Men då indikatorerna uppvisar en bekräftelse på att börsen har mer att ge på ovansidan under andra halvan av januari, räknar jag med att 720-nivån passeras inom kort.

Under de senaste månaderna har jag med enklare verktyg framräknat 788 som kommande topp, och då med hjälp av trendlinjer. Refererar vi till Fibonaccis berömda talserier i nedgången, finner vi fler närliggande alternativ som överensstämmer till tänkt prisobjektiv.

* En är 38% av fallet från nacklinjen vid 1140, ner till 560, som ger oss 780.

* Ett annat exempel är 62% av fallet från 902 ner till 560, vilket då ger oss 772.

* Ett tredje är att räkna på 38% av höjden i bottenformationen, d.v.s. toppkursen den 4 november vid 716 och tvillingbottnarna vid 560-nivån, som då ger oss 775.

Till sist kontrollerar och bevakar vi 30-dagarsregeln, där vi fick en högre botten 30 dagar efter 21 november (23 dec). Nu bevakar vi toppen den 9 december vid 716, där vi helst vill se en passering av 720 kring 12 –14 januari för att få ytterligare bekräftelse på uppgång. Vi har haft många helgdagar som stört bilden, men årsbokslut, kommande räntesänkningar och Obamapaket torde bli de tongivande bidragen till kommande uppgång. Vi har fullmåne söndagen den 11 januari, så möjligen får vi en reaktion i samband med den helgen.