Tillbakagången bland börserna fortsätter. Bankkrisen har resulterat i en avmattning över hela klotet och likviditetsåtstramningen har nått producent- och konsumentledet. Men hur länge skall detta pågå innan vi kan få en urbottning som får vinstkurvan att söka sig upp igen? De flesta branscher är på tillbakagång och politikerna försöker likvidera systemet men insatserna bär än så länge ingen frukt. Krisen sprider sig till andra delar av ekonomin och blir därför djupare när nya kredithål angriper banksystemet. Detta torde påverka riskaptiten hos placerarna där vi kan förvänta oss tvära kast på kursgrafen kommande år.
Jag bifogar ett antal månadsgrafer med kommentarer som visar de dominerande börsernas utveckling 20-30 år tillbaka. De indikatorer jag infogat är glidande medelvärden MA(5) och MA(20) samt Stochastic(34). Samtliga grafer visar på fortsatt fallande trend, men att vi under våren kan komma få en tillfällig botten. Under sommaren och hösten är min tolkning att vi skall få en motreaktion på den djupa och branta nedgången, och att en uppgång tar vid, som varar kanske upp till 6-9 månader. När denna är fullbordad är min tolkning att vi får en ny nedgång som skapar en ännu lägre bottnar till sommaren 2010.
SP500 (832) har en stilren M-formation. Vi ser att
MA(20) har agerat supportlinje och nedgången signalerades redan vid punkteringen av 1400. Sedan 1997 har 960 varit betydelsefull med sina toppar och bottnar och frågan är om det finns en underliggande styrka som kan pressa index upp över denna nivå. Stochastic har precis anlänt till översålda nivåer, men det är ingen garanti på en vändning redan nu. Jämför gärna dess beteendemönster sommaren 2002. M.a.o. måste bottenformationen färdigbyggas innan en uppgången kan påbörjas med ett genombrott av 960. Vi får förmodligen utgå ifrån att index har mer att hämta på nedsidan kommande månader men att bottennivån vid 740 från nov 2008 kan få sig en påhälsning igen. Om denna brister får vi en wash-out ner till 600, men det är endast alternativ 2 för mig. Jag tror 740 håller den närmaste tiden. På längre sikt räds man över USAs möjligheter till att hantera sin nationella skuldsättning och vi får hoppas att man inte går samma öde till mötes som den japanska gjort. Se nedan...
Dow Jones Transportation (2966) är ett av de mest tillförlitliga index som skvallrar om det konjunkturella läget. Det procentuellt sett "fria fallet" på så kort tid är det största under de senaste 20 åren. Man kan tolka detta som att index kommit i ett "chocktillstånd"! Däremot ser vi att det är den tredje gången storleken på nedgången finns på grafen. Men beaktar vi uppgången från inledningen på 2003, har 62% av den logaritmiska uppgången erodertas. Däremot i antal enheter på den normala grafen, är nedgången 72%. Index har därför support vid 2900 och om placerarna kan godta kommande stimulanspaket från USAs regering, blir därför en teknisk återhämtning möjlig. Ett rally upp till 3800 kan därför inte uteslutas. Index bör efter den tekniska återhämtningen, falla tillbaka i sin fallande trend och påbörja en uppbyggnad av en bottenformation. Blickar vi tillbaka på grafen och granskar indexets reaktioner i samband med återhämtning, blir det ofta full fart upp som gäller. Jag lägger därför ut 4250 som kursmål till kommande höst/vinter. Notera gärna betydelsen av
MA(20) som även här fungerar som stöd och motståndslinje.
Tokyos
Nikkei-index har legat i en fallande trend sedan årsskiftet 1989/90. Problemen i den japanska ekonomin, och dess banksystem i synnerhet, ser ut att få sin upprepning - eller plagiat - i USA. Tokyobörsen ligger envist kvar i sin fallande trend och under 2008 såg vi index tangera sommarbotten 1982, eller en upprepning av en botten för 26 år sedan! Ofta när ekonomier överhettas som i Japan i slutet på 80-talet, tar det minst en generation innan gamla synder är avskrivna. Om Kina och andra starka ekonomier i regionen kan stötta världsekonomin, bör den japanska vara en av de dominerande spelarna kommande år. De tekniska indikatorerna har inte bottnat ur än, varför en vändning upp kan förväntas tidigast till sommaren. Detta trots att index bara på 15 månader föll 62%!!! Att index efter
19 års nedgång fortfarande noteras
80% under All-Time-High, skvallrar om politisk och kulturell handlingsförlamning då man fortfarande inte fått "ordning" på gamla synder! Enligt läroboken ser vi det klassiska mönstret med fallande toppar och bottnar och därmed ingen ljusning på eländet. Otroligt....
Frankfurtsbörsens
Dax-index (4179) påminner i dess utveckling i mycket stora drag det svenska OMX-index. På grafen har jag infogat två viktiga stödlinjer som kan bli föremål för test. I första hand bör 3650 få sig en påhälsning kommande månader, men att nedgågnen tar paus här. Indikatorerna har ännu inte bottnar ur, men kan vända upp igen under april/maj. Jag anser att nedgången varit för hastig då många branscher nedprisats för mycket. Börsen agerar ju mycket snabbare än verkligheten varför vi då får utrymme för en motreaktion och då i form av en tillfällig uppgång. Om denna sträcker sig till årsskiftet 2009/2010 återstår att se, men att vi kan förvänta oss fortsatt stor osäkerhet på den tyska marknaden med risk för större nedgångar i ett senare skede.
OMX (604) brottas med stödnivån vid 590-600 och har ännu inte testa tvillingbottnarna vid 560. Jämför vi indikatorerna med Dax-grafens, ligger OMX-index "snäppet" före och detta kan givetvis tolkas som att det finns mer att hämta på nedsidan om den globala nedgången kommer in i en avslutande fas i vår. Bryts 560 torde nästa botten hamna kring 480-500. Ett illavarslande tecken är den lägre toppen 2007 i jämförelse med 2000. Om bankfrossan övergår i en företagasfrossa i form av varsel, konkurser m.m. som växeldrar, kan index under extrema förhållanden under 2010 noteras i 400 eller 300. Allt kommer att bero på kommande utveckling som berör centralbanker och ränteutveckling, USD tänkta kollaps och tilltagande inflation.
Guldet ($898) låg tidigare i en fallande trend sedan 1980 och bottnade ur under 2001, varefter en ny långsiktig uppgång påbörjades. Guldet som noteras i USD, har i princip fyrdubblats då vi sett råvaran handlats i $1030 som högst under 2008. Nu ser vi en konsolidering genom sidledes handel och vi ser tecken på att en ny uppgång kan påbörjas under senvåren. Jag har till ovanstående graf även infogat XAU-index från USA som innehåller ett antal gruvbolag i sektorn, och det är något överraskande att de underliggande bolagen inte hängt med råvaran i uppgången.Visserligen är det förknippat med gigantiska investeringar för att exploatera nya fält, men man kan ju ändå konstatera att placerarna har ratat sektorn för att prioritera fysiskt guld.
Den lilla grafen till vänster visar oss guldets utveckling i SEK, där vi konstaterar att prisutvecklingen varit betydligt bättre än USD, men att det har haft sin förklaring med anledning av den försvagade kronan. Observera att guldets uppgång i SEK påbörjades först 4 år senare än dollarupplagans d.v.s. först under 2005. Detta innebär att om krisen fortskrider kommande år och då parat med en försvagning av USD, kan guldet bli ett av det mest intressanta investeringsobjekten på många år.