onsdag 28 maj 2008

Brentoljan fortsätter upp en tid till?

Häftig rekyl ger oljan förnyad kraft med nya rekord som följd!
På 10 år har Brentoljan stigit från $10 till A-T-H den 22 maj,vid $136,76. Bara under 2008 har kursen stigit från lågpunkten den 22 januari vid $87, med 57%. Den amerikanska dollarn noterades i 6,64 kronor som högst, den 22 januari, och har därmed förlorat c:a 10% av sitt värde under motsvarande tid. Kapitalflykten från oroliga valuta- och börsmarknader, har till stor del omplacerats inom oljesektorn, med en stark kursutveckling som följd. Som ett exempel är Exxon Mobile världens största oljebolag med ett börsvärlde på $478 miljarder!

Jag har i dagens logaritmiska graf lagt in Brentoljans utveckling sedan 2000. Den uppvisar en tydlig uppåtriktad trend som var synnerligen effektfull på de flesta oljeaktierna under 2004 och 2005. Rekylen under 2006 föregicks av en teknisk avmattning, där vi fick se stora volymer utan riktig fart på kurserna. Stora utförsäljningar fortsatte sedan under våren och när vi kom in i maj månad, kom så spekulationerna igång om att konjunkturen stod inför ett omslag. Och hur det gick vet vi ju alla, samtliga råvaror och aktier föll på ett kraschliknande sätt under några veckor. Brentoljan behövde dock lång tid på sig för att ge signaler om en ny uppgång, då vi såg botten 7 månader senare vid inledningen på 2007. Aktiemarknaderna var betydligt snabbare, som vände upp redan under augusti månad.

Peak Oil har blivit ett känt begrepp på senare tid, vilket innebär att efterfrågan är större än utbudet, eller vad som produceras. I en intervjuv på CNBC för en vecka sedan, kunde man höra Boone Pickens nämna att världsproduktionen idag uppgår till 85 milj fat, medan efterfrågan är 87 milj fat PER DAG! I korta ordalag kan oljeprisets snabba uppgång under 2008 relateras till två viktiga faktorer; en fortsatt försvagad dollar, samt extrem efterfrågan från Kina och Indien.

I grafen ser vi tydliga trendlinjer. Stödlinjen är 9 år lång (!) och topplinjen dras från Q2 2002, som till kommande halvårsskifte skär i $144. Vi kan även dra en streckad stödlinje från lågpunkten vid årskiftet 2004/2005 vid $37, som även den träffar $144 kommande halvårsskifte. Enligt de veckobaserade indikatorerna, finns det på tekniska grunder utrymme för en fortsatt uppgång fram till sista veckan av juni, där jag förväntar mig en topp runt $144-150! Den streckade topplinjen från 2005, bröts i februari/mars vid $100, vilket innebär ett förväntat stöd vid kommande nedgångar på sensommaren. Jag förväntar mig en dollarförstärkning under denna tid som då agerar som moteld.

Samtliga oljeslag utsattes under inledningen på denna veckan för extrema vinsthemtagningar, där vi fick se ett "tapp" på $10 i de olika oljeslagen. Snabba uppgångar brukar ofta resultera i spegelvända rekyler, men detta var nog ytterligare ett tappert försök att stoppa uppgången, men troligen kommer inte utförsäljningarna igång ännu. Ikväll har vi sett en återhämtning i oljan på rekommendation av Morgan Stanley, varför jag tror på ett förnyat rally kommande veckor upp till spannet $145-150. Oljeaktier generellt har haft svårt att ta rygg på oljeprisets uppgång, men kan i kommande fas tendera att skena, varför stor försiktighet bör råda till halvårsskiftet, så man inte fastnar och faller tillbaka i kommande nedgång, som kan bli ganska häftig. Längre fram på höstkanten tror jag att det uppenbarar sig goda möjligheter till ny positionering inom oljesektorn igen!

måndag 26 maj 2008

Pearl – Goda nyheter från dagens Roadshow.

Verksamheten accelererar i rätt riktning! Det blir med tiden ännu bättre….!

Den pågående roadshowen inleddes med start idag på morgonen i Malmö, med vd, Keith Hill och finanschefen Randy Neely. Dagens inlägg i bloggen redovisar därför ett par viktiga punkter som togs upp på mötet, där åhörarna med stort intresse fick kvitto på att verksamheten utvecklas i rätt riktning, möjligen bättre än så!

Här återges de punkter som inte tidigare framförts, som betingar ett mervärde för bolaget;

En mer utförlig presentation återfinns på bolagets hemsida;
http://www.pearleandp.com/s/Presentation.asp

Koncentration
Bolagets affärsidé är att samla upp ett antal intressanta fält med stora tillgångar på olja och öka bevisvärdet på den stora mängd som finns i backen. Dagens produktion har endast ett syfte, att finansiera kommande uppgraderingar. Non-core-assets, eller de fält som inte ingår i kärnverksamheten, håller på att avyttras för att istället öka insatserna i de kvarvarande fälten.. Bolaget har avslutat en affär, och det återstår ett par fält med en produktion på c:a 1 500 fat/dag, där prislappen relativt sett torde bli ännu högre då oljepriset fortsätter sin envisa uppgång. Ledningen ambition är att samla de återstående fälten geografiskt för att underlätta infrastrukturen med transport, raffinaderier m.m.

De fält som prioriterats är Onion Lake, Mooney, San Miguel och Blackrod. Samtliga har kapacitet att få bevisade reserver – P1 - på 100-250 milj fat utom San Miguel, där potentialen är 1 – 1,5 miljarder fat.

Värdering
Under Q1 fick bolaget ut $63 fatet. Under Q2 är utfallet så här långt $78. Bara under maj månad har bolaget erhållit $86 fatet. Tungoljan fortsätter sin klättring upp och har idag noterats i $120. Pearls försäljningsvärde motsvarar därför c:a 75 % av avista.
Då oljepriset skenat, framkom att resultatet för Q1 var det bästa resultatet någonsin, och var nästan i linje för hela 2007!

Marknaden förstår inte den enorma efterfrågan som finns i Kina och Indien. Då infrastrukturen utvecklas brant i båda dessa länder, byggs vägnätet ut med rekordfart, varför Pearl sitter på ett relativt säkert kort för att möta framtida behov.

Framtiden?
Oljeprisets utveckling har bland analytiker och media betraktats som en bubbla, vilket inte delas av Lundinsfären. Inom hela oljesektorn är övertygelsen stor att priset kan slå upp och ner på höga nivåer, men att den globala ekonomin för tillfälligt inte tål högre kurs är $150/fatet. Efterfrågan är större än utbudet (peakoil är därmed uppnådd) och vi får därför framledes leva med ett högt oljepris som gynnar oljebolagen.

Slutsats och funderingar
Att vara aktieägare i Pearl på Stockholmsbörsen, torde otvivelaktigt vara mycket gynnsamt. Om kommande uppskrivningar av reserverna för ”kärnfälten” når upp till 2,0 miljarder fat (!) sitter bolaget på en betydande tillgångsmassa. Den mest kursdrivande effekten torde utöver ovan nämnda, bli ett listbyte till någon av Cap-listorna, samt att Tanganyika Oil avyttras. De Lundintrogna aktieägarna vet att Pearl ligger senare i fas och kommer att göra motsvarande resa med försäljning om c:a 2 år till en större aktör.

Rådet torde därför vara att redan nu att ha båda bolagen i sin portfölj för att rida på kommande uppställ. På sikt torde Pearl dra det längsta strået!

onsdag 21 maj 2008

Bekräftad stagflation i USA?


Fed-besked tyngde USA-marknaden denna onsdag men minnet brukar vara kort!

OMX-index har utvecklats försiktigt upp under de senaste 5 veckorna, där vi sett tydliga kapitalströmmar flöda in och ur i de ledande branschindexen. Dollarn försökte stiga från sin lågpunkt vid 5,82 kronor, men nådde endast 6,10 kronor, för att därefter falla tillbaka till 5,90 kronor. Dollarfallet har därför smittat av sig på räntemarknaden, vars riskpremier ökat i form av högre räntor, och därför har våra bankaktier drabbats extra hårt, vars finansindex fallit c:a 5 % de senaste två veckorna! Motelden har istället kommit från Informationsteknologi, läkemedel och energisektorn, som därmed haft en dämpande effekt på nedgången.

Kvällens signaler från Fed, tyder på ökad arbetslöshet, högre inflation och lägre BNP-tillväxt. Det värsta scenariet vi kan vänta oss. Om fenomenet förvärras markant, blir Fed maktlös och marknaden själv får hantera problemet. Kommande räntemöten tolkades ikväll som uteslutet med nya räntesänkningar. Den extremt starka oljeuppgången spär givetvis på oron, varför vi fick se stora nedgångar ikväll på USA-börserna, 1,61 - 1,77 %! T.o.m. oljesektorn föll tillbaka med 0,3 %, efter att under den tidigare delen av sessionen varit uppe och nosat på + 2 %!! Svag oljestatistik gav sektorn kortvarig bränsle. Men i detta skedet får vi betrakta det som klassiska vinsthemtagningar efter starka uppgångar!

OMX-index (1004) har bara under de senaste två handelsdagarna backat med 3,2 % efter att i måndags stängt på 1037. Vi fick därför inte se index notera i spannet 1040-1050 som vi så länge önskat, varför allt tyder på en djupare rekyl innan vi kan återfå de rätta förutsättningarna för ett nytt rally upp!
Närmast har vi det så viktiga 985 - 990-spannet att bevaka, där vårt hopp till vändning upp kvarstår. Trenden är fortfarande uppåtriktad, men jag tolkar ändå så att rekylen blir kortvarig tidsmässigt, och istället får marknaden gnugga gruset ur ögonen med sidledes handel, där vi möjligen till nästa vecka inser att allt är glömt och att nya attacker upp åter infinner sig. Skulle vi å andra sidan se index falla ner till 955-960, kommer vi med allra största säkerhet få se ytterligare utdragning på upprekylen, där nervösa aktier flödar fram och tillbaka utan trend under en längre tid.

I dagens upplaga av OMX-graf, har jag infogat två indikatorer, Bollinger20 samt Stochastic34. Vi ser tecken på Bollingerbanden, som tenderar att knipa, vilket är ett första tecken på något är i görningen. Det nedre bandet stiger brant och noteras i 975. Till fredag torde OMX-index ha testa denna vid 985. Stochastic34 vänder ner från höga nivåer, men det behöver inte alltid innebära att B-vågen är avslutad. Då vi haft en lugnare utveckling de senaste veckorna, är mitt tips att det hela rör sig om en kraftsamlande rekyl, för ny uppgång längre fram. M.a.o. behöver vi ingen djup nedgång här heller, vilket vi såg i somras vid flertal tillfällen!

En topp eller bottenformation brukar till sin karaktär vara volatil, innan marknaden bestämmer sig för en fortsättning av trenden, eller om det rör sig om ett omslag. Vi såg det i maj 2006 och oktober 2006, där tveksamheten infann sig under 8 veckors tid. Jag vill därför påminna om att den B-våg vi nu befinner oss i, mycket väl kommer att innehålla en upprepning av proceduren, där vi i god tid kan agera om man skall vara kvar i marknaden eller ej. Min tro om en fortsatt uppgång upp till 1080-1090 kvarstår därför, varför vi kan ringa in tidpunkten kring halvårsskiftet som första tips.

tisdag 20 maj 2008

Tyks och Pearl utsatta för glödheta rykten - ingen rök utan eld.....


Så småningom faller pusselbitarna på plats! Det lär komma mera inom kort....

Under den senaste tidens handel, har både Tanganyika Oil och Pearl haft imponerande uppgångar. Kurserna på bägge bolagens aktier var uppe och nosade igår på respektive motståndsnivåer, och plötsligt kom idag på förmiddagen nyheten med den tveeggade lydelsen om att indiska ONGC var intresserad av att köpa ett kanadensiskt oljebolag som även var noterat på Stockholmsbörsen! Handeln tog då ordentlig fart i bägge bolagens aktier och vi fick se rejäla uppgångar. Då inget av bolagen kommenterade händelsen, klingade uppgångarna under seneftermiddagen av i form av vinsthemtagningar. Vi antecknar att handeln i båda bolagens aktier var rekordstor!

I egenskap av åskådare på läktaren, finns ett par hållpunkter att hålla i minnet;

-Ej troligt att indierna köper Pearls oljefält andra sidan jordklotet
-Kinesiska CNPC har oljefält i Syrien angränsande till Tyks
-Tyks är mer moget för försäljning än Pearl pga exploaterignsutvecklingen
-Bolagens affärsidé är att vidareutvecklas och avyttras vid mogen tidpunkt

En dag som denna när Stockholmsbörsen faller 2,4 %, är det muntert för aktieägarna att betrakta kursrusningarna. Oljepriset fortsätter sin uppgång, såväl cruden som brenten, har idag nosat på $130! Man kan ju i efterhand fundera på varför analytikerkåren över huvud taget inte uppmärksammat bolagen knutna till oljehaussen. Dagligen kan vi läsa att "peak-oil" infaller detta år (?) och betydelsen för de stora oljebolagen ökar att hitta nya utvinningsbara fält som ersätter de befintliga källor som sinar. Såväl Tyks som Pearl sitter på stora dolda reserver, vilket innebär en tidsfråga innan de stora elefanterna slukar dessa.

Dagens händelse påminner mycket om Tyks äventyr i samband med halvårsskiftet 2007, då kinesiska CNPC var på tapeten för ett spekulativt bud. Då skenade kursen från 130 upp till 153 kronor på 6 handelsdagar. Dagens rally kortade av sträckan till endast 3 dagar. Skillnaden denna gång är att oljepriset sedan i somras näst intill dubblats och att Tyks fått igång produktionen på ett mer tillfredsställande sätt. M.a.o. är marknaden mer allert denna gång! Ska jag ha en personlig uppfattning, tror jag att kinesiska CNPC sannolikt sitter med trumf på hand.

Credit Suisse passade på att höja riktkursen på Tyks från 174 kronor ända upp till 289 kronor i ett svep. Ett i mitt tycke märklig åtgärd att nyheten kommer en dag som denna. Samtidigt sipprade det ut uppgifter från en annan källa, där en eventuell försäljning av bolaget ej kommer att understiga 250 kronor!

Som alltid när rykteskarusellen är igång, kan vi med allra största säkerhet misstänka att spekulationerna kommer att leva vidare ytterligare en tid, som ger kurserna stöd. Oavsett om Tyks blir uppköpt redan nu eller ej, kommer media med största säkerhet att följa utvecklingen för de båda bolagen. Pearl har inte fått många spaltmeter sedan introduktionen för knappt ett år sedan, varför det finns skäl att tro att media nu dammar av bolagets dunkla och osynliga tillvaro på First Northlistan. Kommande roadshow den 26 maj kan innehålla triggers i olika former. För inte kommer vd Keith Hill hit till Sverige utan att ha goda nyheter att presentera för de institutiuonella placerarna?

Dagens graf innefattar bägge bolagens kursutveckling sedan i somras, där vi ser en stor diskrepans i kursutvecklingen från årsskiftet fram till idag. Pearls eftersläpning kan delvis bero på total avsaknad av mediala analyser samtidigt som stora utförsäljningar som skett i Kanada. Men som utvecklingen tett sig på sistone, bedöms Pearls aktie ha stora möjligheter att ta igen förlorad mark. Sedan januari har Tyks reparerat hela nedgången, medan Pearl, som noterades i 34 kronor sommaren 2007, har 19 kronor kvar till toppnivåerna. Alltså över 100 %!

Tanganyika Oil (145)
Aktien noterade sin topp idag på 150,50 kronor och volymen blev 2,01 milj. Det gamla motståndsnivåerna vid 130-132 kronor bröts med stor kraft, och snabbt såg vi att kursen attackerade nästa motståndsnivå vid 150-153 kronor. Då uppgången varit intensiv, har indikatorerna på dagsgrafen stigit kraftigt, varför en rekyl torde vara naturligt. Ett svagt stöd återfinns vid 140 kronor, men ett desto starkare återfinns vid det första signalområdet vid 132-135 kronor. Trenden är stark uppåtriktad, varför efter en kort tids kurspaus torde nya försök till genombrott av 150-nivån kunna ske.

Pearl Exploaration (15,30)
Bröt upp igenom motståndsnivån vid 15 kronor och hann stiga upp till 17,50 kronor, varefter en rekyl inleddes som pågick fram till stängningen. Omsättningen blev rekordstor med 3,36 milj aktier som bytte ägare! Jag har i tidigare inlägg trott att 16,50 kronor var ett starkare hinder, vilket vi fick kvitto på idag. Men samtidigt uppvisar indikatorerna att det finns utrymme för nya försök om några dagar. M.a.o. är det en tidsfråga innan vi får ett genombrott och ett nytt rally iscensätts där vi kan förvänta oss ett test av 19-20 kronor kommande veckor. I förlängningen, till sommaren, kan vi inte utesluta 24 kronor.

söndag 18 maj 2008

Pearl - Bottenformationen snart historisk!

Kurspaus efter genombrottet av 14 kronor? Eller full fart upp?

Den starka utvecklingen på tungoljan samt en bra rapport från bolaget den 14 maj, mynnade ut i ett förnyat förtroende för aktien. Bara tungoljan har på 6 veckor stigit från $88 till fredagens stängningskurs på $111! I rapporten framgick att bolaget erhöll $63 under Q1, men torde erhålla c:a $80 under maj månad. I rapporten bekräftar bolaget om ytterligare ansträngningar till uppgraderingar av sina reserver för innevarande år, vilket ligger i linje med deras affärsidé. Pågående produktion finansierar därmed värdetillväxten för aktieägarna!

Aktien lyckades till slut, såväl här hemma som på Toronto-börsen, etablera sig över den starka motståndsnivån runt 14 kronor, varför vi kan förvänta oss en intressant utveckling inom de kommande veckorna! Pricken över i:et för fortsatt uppgång, kan mycket väl bli i samband med kommande roadshow i Malmö den 26 maj! Under de senaste 8 handelsdagarna har vi sett en bra ökning på volymen på båda sidorna av Atlanten, vilket skvallrar om ny era för bolagets aktie finns inom räckhåll.

I denna analys har jag valt att infoga MACD, som för första gången ligger i ett positivt territorium. Med stöd av eventuellt kommande omslag av MA50 och 100 till ett genombrott uppåt, får vi dessutom en ytterligare referens till support för den kommande utvecklingen! Då MA50 korsar MA100 uppåt, är det en klassisk signal som kan betraktas som mycket pålitlig, vilket kan komma att ske sista veckan i maj! Detta sker om aktiekursen håller sig över 14 kronor kommande 8 handelsdagar, vilket stärker prognosen om ett starkt genombrott, vilket borgar för en intressant uppgång, kommande månader!

Jag har i tidigare analyser mätt bredden på bottenformationen som referens, och då kommit fram till trakterna av 20 kronor som kommande målområde. För den som redan har aktien, är det självfallet en önskan, och givetvis en lättnad, om en snabb uppgång infinner sig. Mycket ofta ser vi aktier som fallit djupt, med en efterföljande uppgång liknat en spegelbild av nedgången såsom t.ex. Tanganyika Oil. En förutsättning är självfallet att den operativa verksamheten går bra och att placerarna matas med positiva rapporter från bolaget, som skapar förtroende för aktien.

Närmast har vi ett svagt hinder vid 15 kronor, men betraktar 16,50 kronor som mer utmanande. Nivån samanfaller med den säljsignal som utlöstes den 9 januari i år, men tror inte att nivån kan hålla tillbaka den kraftsamling som aktien byggt upp de senaste 4 månaderna. Istället ser vi i grafen ovan 19-20 kronor som mer robust, där en längre tids andhämtning kan ske.

På den Kanadensiska grafen utgör $4 en intressant nivå för den fortsatta utvecklingen. Punkteringen som skedde i augusti 2007, med försök till genombrott upp i oktober samma år, noterades aktien till 27 kronor. Då Kanadadollarn fallit tillbaka till 6 kronor, motsvarar detta i våra dagar "endast" 24 kronor. Då USA-dollarn befinner sig i en upprekyl i en större nedgång, är den kanadensiska ekonomin direkt påverkbar. Men det antages att den svaga valutautvecklingen kan fortgå efter sommaren. Alltså är framtida rapporter från Pearl en viktig moteld för att uppgången skall fortsätta i ett längre perspektiv. Och mycket talar i den riktningen! Kanske vi når 24 kronor till augusti månad? Omöjligt är det inte!

Lupe förbi 90 kr => 100 kronor?

Ja, hög volym borgar för fortsatt uppgång!

Efter att bolaget lämnade beskedet om torrborrningen i Sudan, åkte det nervösa och besvikna aktierna ut i marknaden med kraftig rekyl som följd. Bara på en dag föll kursen från 89 kronor rakt ner med 12 kronor! Beskedet var överraskande och man fick nästan känslan av att aktörerna som sålde, gav upp vidare försök om nya fyndigheter i regionen. Men enligt bolaget kommer de två återstående borrningar antagas bli mer framgångsrika, denna gång mitt i "bassängen". Bara några dagar därefter kom så rapporten som stärkte kursen samt nyheten om ytterligare fyndigheter i Nordsjön. Detta fick kursen att vända klack rakt upp, och vi fick se kursen stänga på 86 kronor i fredags.

Strax innan det negativa Sudanbeskedet kom, harvade kursen i över en månad i sidled i spannet 82 - 88 kronor, varför en injektion behövdes för att aktien skulle slå sig ur trading-rangen. Denna gång var det ett negativt besked, men ofta är det ett klassiskt mönster att en aktie som befinner sig i en positiv trend, snabbt skakar av sig det negativa inslaget och istället blir rekylen extra kraftsamlande. Denna gång utgör sannolikt inget undantag utan jag ser mycket goda tecken på ett genombrott av 90 kronor relativt omgående! Det kan antagas att de placerare som avyttrade aktierna, snabbt ångrade sig, och klev åter in i aktien.....

I grafen som bifogas ovan (klicka för uppförstoring) ser vi att MA5 är på väg att korsa MA20, vilket allt som oftast mynnar ut i en kommande kursrörelse med minst 5 kronor, denna gång uppåt! Vi ser även att MACD snyggt och prydligt vänder upp från nollinjen, samt att likaså Stochastic34 vänder upp. Dessa relativt enkla indikatorer i symbios med marknadens positiva förväntningar om produktionsstart i Alvheim, kan utgöra startskottet för en ännu starkare kursutveckling den närmaste tiden. Möjligen får marknaden besked endera dag!

Vi kan ringa in ett kommande prisobjektiv kommande veckor runt 100 kronor. Till grund för just denna nivå, har vi vårt stöd i gångjärnstekniken, där vi vid två tillfällen under 2007 såg aktien toppa ut vid 79 kronor med efterförljande rekyler ner till 57 kronor. Det är slående att mönstret upprepas med två exakta rekyler på 22 kronor! I alla händelser adderas de gamla toppnivåerna 79 kronor med rekylens storlek 22 kronor, varför vi då får 101 kronor. Vi kan även använda oss av samma teknik i samband med "Sudansveket" den 8 maj, vars rekyl då var 12 kronor från toppen vid 89 kronor. Tillämpas samma princip även här, erhålls 101 kronor.

100-kronorsnivån har även historiskt varit en strategisk toppnivå som fått kursen att backa. Vi såg det under hösten 2005 samt inledningen på 2006, men denna gång tror jag att nivån endast blir en konsolideringsnivå i en vidare betydligt större uppgång längre fram. Som stöd för mitt resonemang har vi en stark oljeprisutveckling samt att de pågående projekten bolagen är inne i, ser ut att bli mycket lyckosamma efter två års motgångar!

fredag 9 maj 2008

OMX - nervösa vinsthemtagningar...

Bolånekrisen lever vidare men uppgången fortsätter efter rekyl!

OMX-index lyckades till slut att bryta upp igenom 1000-nivån, för att därefter attackera 1013. Efter fyra dagars handel utan bryta upp, kom så genombrottet vid det femte försöket i onsdags den 7 maj med en ny topp på 1024. Som marknadsförhållandena utvecklats, trodde jag omgående på en vidare färd upp till 1040-1050 redan nu, men dagens påminnelse om bolånekrisens effekter, mynnade ut i en rekyl, där index i skrivande stund noteras på prick 1000.

Jag har lagt in en 60-minutersgraf med lite olika trendlinjer samt stochastic34, som uppvisade överköpt prissättning. Blickar vi på dagsgrafen, är indikatorerna även här på överköpta nivåer, varför rekylhotet legat i luften under de senaste dagarnas handel. Frågan var ju vilket som skulle bli den utlösande faktorn...

OMX har jobbigt att fullborda sin bearmarketrally, då det nervösa kapitalet hela tiden flödar ut och in med slagig kursutveckling som följd. Men så länge oroshärden kan kopplas till en källa - d.v.s. bolånekrisen - utan smittoeffekter till den reala ekonomin, kvarstår hoppet om en förnyad attack på ovansidan! Uppstället tar längre tid än vad man tror, och det gäller att ha starka nerver! Strukturaffärer av olika slag brukar vara ett incitament som bekräftar ambitioner till stordriftsfördelar, vilket marknaden under senare tid spekulerat i. Värderingarna är låga tycks man resonera, varför det skulle inte förvåna mig om vi får bevittna några stycken under kommande månad. Men samtidigt kan det sannolikt denna gång även utgöra ett kvitto på att trenden viker av nedåt igen när optimismen står som mest i blom. Jag tror fortfarande på 1070-1080 som kommande målområde innan den stora C-vågen nedåt i A-B-C-svängen kan inledas längre fram.

Om vi tittar lite närmare på grafen, ser vi att formationen har en kil-liknande utseende, vilket i regel alltid måste slås sönder. Om punkteringen sker på nedsidan, är mitt hopp att vi får en sidledes formation, som förblir kraftsamlande inför den fortsatta uppgången! Närmast har vi 995-1000 som en möjlig stödnivå, tätt följt av 985. Håller inte den sistnämnda nivån, som jag betraktar som stark och viktig, återstår 960, som jag bedömer som sista utposten på nedsidan. Faller index ned hit, tror jag att vi får räkna med en trist sidledes och orolig handel på dessa nivåer ända fram till den 20-22 maj, innan nästa uppställ kan inledas. Om denna prognos infrias, kan vi antaga att vi har en fin avslutning på rallyt fram till midsommar, som jag tror blir kommande målområde i almanackan.

torsdag 8 maj 2008

Tanganyika Oil - kort kurspaus - sedan upp?

Något överköpta nivåer, men trenden är intakt!

Jag granskade grafen nyligen och begrundade nedgången från juli månad, och fann att den innehöll en femvågssekvens som tog 6 månader i anspråk. Ok, inte riktigt stilrent, men ändå. Från lågpunkten i januari i år har drygt 4 månander gått, och fortfarande är uppgången sedan dess en hyggligt vacker spegelbild av nedgången.

Jag har i grafen dragit ett antal horisontella linjer som kan härledas till tidigare toppar och bottnar, som fortfarande kan betraktas som intakta. Vi kan därför också se att aktiekursen nått upp till förhållandevist kraftig motståndsnivå i intervallet 125-130 kronor. Kursuppgången de senaste veckorna har innehållt en hög volym, vilket är positivt för den fortsatta utvecklingen. Men blickar vi på indikatorerna på dagsgrafen, ser vi en tendens till avmattning, varför den sannolika utvecklingen förblir en kraftsamlande rekyl inför nästa test av motståndsnivån!

Jag betraktar 113-115 kronor som hållbar stödnivå inför rapporten den 15 maj, men tvekar ändå om kursen faller ända ner dit kommande vecka. Innehåller rapporten den minsta besvikelse, kan därför nivån istället utsättas för ett test veckan efter, men låter det stå öppet. Det primära intrycket är ändå att uppgången behöver en konsolidering, innan det bär iväg upp igen. Den långa trenden är upp, vilket veckografen bekräftar! När så 130-nivån bryts, ser jag spannet 140-153 kronor som nästa intervall som fångar upp kursen, med en ny konsolidering som kan bli ganska så volatil! Jag väntar mig då en stor dragkamp mellan köpare och säljare.

Oljepriset har också stor inverkan på aktiens utveckling och jag tror uppgången håller i sig ytterligare 4 - 6 veckor. Visserligen har Brentoljan stigit med knappa 40 % sedan januari i år, men en toppformation tar ofta längre tid att skapa. En första rekyl på kanske upp till 10 % mynnar ofta ut i en andra våg upp som tangerar den gamla toppnivån, eller i närheten av den, varefter marknaden då bestämmer sig för att släppa kursen med en större rekyl som följd då! Prisobjektivet ser ut att bli $125. Om toppformationen är färdigbildad till midsommar (?) och Tanganyika-aktien rider på sin upptrend, blir grafen komplett med en uppgång på 6 månader, lika lång tid som rekylen i höstas! Och då kanske vi även har en komplett femvågssekvens med i trenden.

En ökad produktion i kombination med uppköp, eldar på kursen uppåt. Men som alltid måste vi vara vaksamma för känsligheten om utebliven affär, som då får många placerare att tappa tålamodet och då säljer, bara för att hoppa igen på lägre nivåer. Men Tyks aktieägare är nog ganska så luttrade vid det här laget, så budskapet kanske var i detta sammanhang något överflödigt?

onsdag 7 maj 2008

Lupe - långa trenden pekar UPP!

En längre tids uppgång har påbörjats!

Dagens aktie är Lundin Petroleum, som under de senaste dagarna uppvisat sådan styrka att det kan vara inledningen på ett nytt förlängt rally! Mycket är på gång där marknadens förhoppningar är ett gott resultatutfall från de pågående projekten i Nordsjön, Sudan och Lagansky. Vilken resultatpåverkan kommande utvinningar blir, har marknaden lite svårt att ta till sig, och dagsgrafen ger därför ganska tydliga signaler om att marknaden vill ha bekräftelse på eventuellt kommande ökningars storlek! De senaste årens "otursdrabbade" utveckling kanske har kommit till en punkt, där ett positivt utfall kan skapa ett nytt avstamp upp i den operativa verksamheten! Bolaget leverar sin rapport måndagen den 12 maj.

Bolagets aktie utlöste en intressant köpsignal under inledningen på april månad då motståndsnivån vid 80 kronor bröts. Denna nivå har testats inte mindre än fem ggr sedan sommaren 2007, varför genombrottet måste tas på allvar där vi kan förvänta oss mer på ovansidan kommande månader. Nedgången från toppen under Q2 2006 vid 112-114 kronor är därför bruten, vilket stärker den nya trenden på tekniska grunder.

Månadsgrafen som bifogas detta inlägg, innehåller ett antal indikatorer såsom MACD (som signalerat), Stochastic34 (signal!)samt MA5/MA20, som korsat mycket fint upp!

Närmast har vi 90 kronor som ett svagt motstånd, men jag förväntar mig ett kommande genombrott inom kort, men ser en större utmaning vid nästa nivå, nämligen 100-lappen!
Om jag skall åberopa gångjärnstekniken för hela formationen med utgångspunkt av toppen vid 110 kronor och den efterföljande nedgången, finns ett kommande målområde i spannet 150-160 kronor. Dock vågar jag inte sticka ut hakan vilken tidsåtgång som erfordras för att kursen skall nå upp dit, då så många andra faktorer spelar in. Lupe signalerar en intressant utveckling, varför aktien bör finnas i alla portföljer!

tisdag 6 maj 2008

Pearl - snar islossning!

Signalerna finns där för en extrem uppgång!

Bottenformationen har till skillnad från övriga oljeaktier inom Lundinsfären, mestadels präglats av sidledes handel. Sett från respektive bolags lågpunkter under inledningen på 2008, har Tanganyika Oil lyft med över 100 %, Lundin Petroleum dryga 60 %, medan Pearl fått nöja sig med endast c:a 25 %! Som jämförelse kan nämnas att oljepriset under motsvarande tid, stigit med 42 %!!!

Bolaget lämnar rapport den 15 maj och möjligen kanske vi kan få besked om vilken intjäningsförmåga bolaget har på sin produktion. $70 har spekulerats, men frågan är om inte vi får ta del av högre belopp.

Vi ser i grafen flera positiva egenskaper för en kommande uppgång. Bl.a. ser vi högre toppar och bottnar, vilket är bra. Vidare att det förefaller vara materialbrist om placerarna vill komma åt en större post, vilket också återspeglas i kvällens handel på Toronto-börsen. Om aktien etablerar sig över ca$2,20 till hög volym, borde saken vara klar.

Hela nedgången i höstas kan ha sin förklaring i de förvärvade bolag som haft oljefält som passat in i Pearls kärnverksamhet, sålt ut sina aktier då köpesskillingen till stor del utgjorts av aktier. I avsaknad av positiva nyheter från bolaget, har efterfrågan därför inte varit fullt tillräcklig för att möta utbudet. Men de senaste månaderna ser vi ett första tecken på att utförsäljningarna mattats, och en bottenformation kunnat urskönjas. Om aktien den närmaste tiden passerar 14 kronor, tolkar jag att en ny längre tids uppgång påbörjas.

Merparten av de indikatorer jag lutar mig mot, har gett signaler om uppgång, varför jag i första hand vill se ett etablerat genombrott av 12,30 kronor och därefter 14 kronor. När sedan 14 kronor passerats, finns flera nivåer såsom 18 och 20 kronor. Men mäter vi bredden av bottenformationen, indikerar detta ett kommande målområde kring 20 kronor! Jag betraktar denna nivå som ett pausområde i en ännu större uppgång i ett senare skede.

Den fallande topplinjen som bröts den 17 april, var en första indikation på att något var i görningen. Jag har i tidigare inlägg därför varit mycket positiv till en snabb reaktion på signalen, men dessvärre har den uteblivit, bara för att harva i sidled ytterligare en tid. Hela bottenformationen är mycket kraftfull, vilket med mycket stor sannolikhet kommer att återspeglas i kommande uppgång. Kanske redan i samband med rapporten?