onsdag 28 maj 2008

Brentoljan fortsätter upp en tid till?

Häftig rekyl ger oljan förnyad kraft med nya rekord som följd!
På 10 år har Brentoljan stigit från $10 till A-T-H den 22 maj,vid $136,76. Bara under 2008 har kursen stigit från lågpunkten den 22 januari vid $87, med 57%. Den amerikanska dollarn noterades i 6,64 kronor som högst, den 22 januari, och har därmed förlorat c:a 10% av sitt värde under motsvarande tid. Kapitalflykten från oroliga valuta- och börsmarknader, har till stor del omplacerats inom oljesektorn, med en stark kursutveckling som följd. Som ett exempel är Exxon Mobile världens största oljebolag med ett börsvärlde på $478 miljarder!

Jag har i dagens logaritmiska graf lagt in Brentoljans utveckling sedan 2000. Den uppvisar en tydlig uppåtriktad trend som var synnerligen effektfull på de flesta oljeaktierna under 2004 och 2005. Rekylen under 2006 föregicks av en teknisk avmattning, där vi fick se stora volymer utan riktig fart på kurserna. Stora utförsäljningar fortsatte sedan under våren och när vi kom in i maj månad, kom så spekulationerna igång om att konjunkturen stod inför ett omslag. Och hur det gick vet vi ju alla, samtliga råvaror och aktier föll på ett kraschliknande sätt under några veckor. Brentoljan behövde dock lång tid på sig för att ge signaler om en ny uppgång, då vi såg botten 7 månader senare vid inledningen på 2007. Aktiemarknaderna var betydligt snabbare, som vände upp redan under augusti månad.

Peak Oil har blivit ett känt begrepp på senare tid, vilket innebär att efterfrågan är större än utbudet, eller vad som produceras. I en intervjuv på CNBC för en vecka sedan, kunde man höra Boone Pickens nämna att världsproduktionen idag uppgår till 85 milj fat, medan efterfrågan är 87 milj fat PER DAG! I korta ordalag kan oljeprisets snabba uppgång under 2008 relateras till två viktiga faktorer; en fortsatt försvagad dollar, samt extrem efterfrågan från Kina och Indien.

I grafen ser vi tydliga trendlinjer. Stödlinjen är 9 år lång (!) och topplinjen dras från Q2 2002, som till kommande halvårsskifte skär i $144. Vi kan även dra en streckad stödlinje från lågpunkten vid årskiftet 2004/2005 vid $37, som även den träffar $144 kommande halvårsskifte. Enligt de veckobaserade indikatorerna, finns det på tekniska grunder utrymme för en fortsatt uppgång fram till sista veckan av juni, där jag förväntar mig en topp runt $144-150! Den streckade topplinjen från 2005, bröts i februari/mars vid $100, vilket innebär ett förväntat stöd vid kommande nedgångar på sensommaren. Jag förväntar mig en dollarförstärkning under denna tid som då agerar som moteld.

Samtliga oljeslag utsattes under inledningen på denna veckan för extrema vinsthemtagningar, där vi fick se ett "tapp" på $10 i de olika oljeslagen. Snabba uppgångar brukar ofta resultera i spegelvända rekyler, men detta var nog ytterligare ett tappert försök att stoppa uppgången, men troligen kommer inte utförsäljningarna igång ännu. Ikväll har vi sett en återhämtning i oljan på rekommendation av Morgan Stanley, varför jag tror på ett förnyat rally kommande veckor upp till spannet $145-150. Oljeaktier generellt har haft svårt att ta rygg på oljeprisets uppgång, men kan i kommande fas tendera att skena, varför stor försiktighet bör råda till halvårsskiftet, så man inte fastnar och faller tillbaka i kommande nedgång, som kan bli ganska häftig. Längre fram på höstkanten tror jag att det uppenbarar sig goda möjligheter till ny positionering inom oljesektorn igen!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan man med andra ord sammanfatta din framtidstro som att oljeaktierna kommer skena till mitten av sommaren varpå man bör säkra upp ev. vinster och sedan gå in i oljan igen framåt hösten ?

Underbar blogg förresten! :)

Anonym sa...

Ökat inflöde av kapital från olika fonder till råvaror brukar ofta framhållas som en orsak till uppgången för flera råvaror, t ex olja. Kan det inte ligga ngt i det?

Anonym sa...

Du uttryckte dig slarvigt.
Peakoil är produktionstopp inget annat!
MVH
Allerstädes närvarande H-O M.

P. S. Lupe går aldrig under 85!!
(Tror jag?)