torsdag 8 maj 2008

Tanganyika Oil - kort kurspaus - sedan upp?

Något överköpta nivåer, men trenden är intakt!

Jag granskade grafen nyligen och begrundade nedgången från juli månad, och fann att den innehöll en femvågssekvens som tog 6 månader i anspråk. Ok, inte riktigt stilrent, men ändå. Från lågpunkten i januari i år har drygt 4 månander gått, och fortfarande är uppgången sedan dess en hyggligt vacker spegelbild av nedgången.

Jag har i grafen dragit ett antal horisontella linjer som kan härledas till tidigare toppar och bottnar, som fortfarande kan betraktas som intakta. Vi kan därför också se att aktiekursen nått upp till förhållandevist kraftig motståndsnivå i intervallet 125-130 kronor. Kursuppgången de senaste veckorna har innehållt en hög volym, vilket är positivt för den fortsatta utvecklingen. Men blickar vi på indikatorerna på dagsgrafen, ser vi en tendens till avmattning, varför den sannolika utvecklingen förblir en kraftsamlande rekyl inför nästa test av motståndsnivån!

Jag betraktar 113-115 kronor som hållbar stödnivå inför rapporten den 15 maj, men tvekar ändå om kursen faller ända ner dit kommande vecka. Innehåller rapporten den minsta besvikelse, kan därför nivån istället utsättas för ett test veckan efter, men låter det stå öppet. Det primära intrycket är ändå att uppgången behöver en konsolidering, innan det bär iväg upp igen. Den långa trenden är upp, vilket veckografen bekräftar! När så 130-nivån bryts, ser jag spannet 140-153 kronor som nästa intervall som fångar upp kursen, med en ny konsolidering som kan bli ganska så volatil! Jag väntar mig då en stor dragkamp mellan köpare och säljare.

Oljepriset har också stor inverkan på aktiens utveckling och jag tror uppgången håller i sig ytterligare 4 - 6 veckor. Visserligen har Brentoljan stigit med knappa 40 % sedan januari i år, men en toppformation tar ofta längre tid att skapa. En första rekyl på kanske upp till 10 % mynnar ofta ut i en andra våg upp som tangerar den gamla toppnivån, eller i närheten av den, varefter marknaden då bestämmer sig för att släppa kursen med en större rekyl som följd då! Prisobjektivet ser ut att bli $125. Om toppformationen är färdigbildad till midsommar (?) och Tanganyika-aktien rider på sin upptrend, blir grafen komplett med en uppgång på 6 månader, lika lång tid som rekylen i höstas! Och då kanske vi även har en komplett femvågssekvens med i trenden.

En ökad produktion i kombination med uppköp, eldar på kursen uppåt. Men som alltid måste vi vara vaksamma för känsligheten om utebliven affär, som då får många placerare att tappa tålamodet och då säljer, bara för att hoppa igen på lägre nivåer. Men Tyks aktieägare är nog ganska så luttrade vid det här laget, så budskapet kanske var i detta sammanhang något överflödigt?

2 kommentarer:

Anonym sa...

135:- tar vi enkelt nästa vecka!

/blue

Anonym sa...

Nej jag som brukar pricka in baknivåer anser att 115 blir en botten nästa vecka.

H-O M