måndag 26 maj 2008

Pearl – Goda nyheter från dagens Roadshow.

Verksamheten accelererar i rätt riktning! Det blir med tiden ännu bättre….!

Den pågående roadshowen inleddes med start idag på morgonen i Malmö, med vd, Keith Hill och finanschefen Randy Neely. Dagens inlägg i bloggen redovisar därför ett par viktiga punkter som togs upp på mötet, där åhörarna med stort intresse fick kvitto på att verksamheten utvecklas i rätt riktning, möjligen bättre än så!

Här återges de punkter som inte tidigare framförts, som betingar ett mervärde för bolaget;

En mer utförlig presentation återfinns på bolagets hemsida;
http://www.pearleandp.com/s/Presentation.asp

Koncentration
Bolagets affärsidé är att samla upp ett antal intressanta fält med stora tillgångar på olja och öka bevisvärdet på den stora mängd som finns i backen. Dagens produktion har endast ett syfte, att finansiera kommande uppgraderingar. Non-core-assets, eller de fält som inte ingår i kärnverksamheten, håller på att avyttras för att istället öka insatserna i de kvarvarande fälten.. Bolaget har avslutat en affär, och det återstår ett par fält med en produktion på c:a 1 500 fat/dag, där prislappen relativt sett torde bli ännu högre då oljepriset fortsätter sin envisa uppgång. Ledningen ambition är att samla de återstående fälten geografiskt för att underlätta infrastrukturen med transport, raffinaderier m.m.

De fält som prioriterats är Onion Lake, Mooney, San Miguel och Blackrod. Samtliga har kapacitet att få bevisade reserver – P1 - på 100-250 milj fat utom San Miguel, där potentialen är 1 – 1,5 miljarder fat.

Värdering
Under Q1 fick bolaget ut $63 fatet. Under Q2 är utfallet så här långt $78. Bara under maj månad har bolaget erhållit $86 fatet. Tungoljan fortsätter sin klättring upp och har idag noterats i $120. Pearls försäljningsvärde motsvarar därför c:a 75 % av avista.
Då oljepriset skenat, framkom att resultatet för Q1 var det bästa resultatet någonsin, och var nästan i linje för hela 2007!

Marknaden förstår inte den enorma efterfrågan som finns i Kina och Indien. Då infrastrukturen utvecklas brant i båda dessa länder, byggs vägnätet ut med rekordfart, varför Pearl sitter på ett relativt säkert kort för att möta framtida behov.

Framtiden?
Oljeprisets utveckling har bland analytiker och media betraktats som en bubbla, vilket inte delas av Lundinsfären. Inom hela oljesektorn är övertygelsen stor att priset kan slå upp och ner på höga nivåer, men att den globala ekonomin för tillfälligt inte tål högre kurs är $150/fatet. Efterfrågan är större än utbudet (peakoil är därmed uppnådd) och vi får därför framledes leva med ett högt oljepris som gynnar oljebolagen.

Slutsats och funderingar
Att vara aktieägare i Pearl på Stockholmsbörsen, torde otvivelaktigt vara mycket gynnsamt. Om kommande uppskrivningar av reserverna för ”kärnfälten” når upp till 2,0 miljarder fat (!) sitter bolaget på en betydande tillgångsmassa. Den mest kursdrivande effekten torde utöver ovan nämnda, bli ett listbyte till någon av Cap-listorna, samt att Tanganyika Oil avyttras. De Lundintrogna aktieägarna vet att Pearl ligger senare i fas och kommer att göra motsvarande resa med försäljning om c:a 2 år till en större aktör.

Rådet torde därför vara att redan nu att ha båda bolagen i sin portfölj för att rida på kommande uppställ. På sikt torde Pearl dra det längsta strået!

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Den mest kursdrivande effekten torde utöver ovan nämnda, bli ett listbyte till någon av Cap-listorna, samt att Tanganyika Oil avyttras."

Framkom det något nytt i frågan om vilket bolag som eventuellt köps upp av ONGC? Är Pearl fortfarande en kandidat? Räknar alla med att Tanganyika köps upp? Kunde du avläsa något mellan raderna?

Hälsningar Snoka

Hausse och Baisse sa...

Till Snoka;
Nej, inget nämndes om ONGC. Pearl är en kandidat men Lundinarna säger nej. Först måste bruden stajlas. Tyks kommer att bli utköpta, men när? Det sägs att budet blir inte under 250 kronor. Vi får se...

Anonym sa...

Bra nyheter. Personligen hoppas jag på att Tyks köps upp medan Pearl stannar hos oss. Jag tror att Pearl har mycket större potential att utvecklas.

Anonym sa...

Mycket bra inlägg! tror vi kommmer få en stabil kursstigning i sommar med ett pris kring 30 kr lagom till rapport!

/ Razan

Anonym sa...

Du skriver att TYKS kommer att bli utköpta. Är det din egen tolkning eller har du hört detta från ledningsfolk?