söndag 18 maj 2008

Pearl - Bottenformationen snart historisk!

Kurspaus efter genombrottet av 14 kronor? Eller full fart upp?

Den starka utvecklingen på tungoljan samt en bra rapport från bolaget den 14 maj, mynnade ut i ett förnyat förtroende för aktien. Bara tungoljan har på 6 veckor stigit från $88 till fredagens stängningskurs på $111! I rapporten framgick att bolaget erhöll $63 under Q1, men torde erhålla c:a $80 under maj månad. I rapporten bekräftar bolaget om ytterligare ansträngningar till uppgraderingar av sina reserver för innevarande år, vilket ligger i linje med deras affärsidé. Pågående produktion finansierar därmed värdetillväxten för aktieägarna!

Aktien lyckades till slut, såväl här hemma som på Toronto-börsen, etablera sig över den starka motståndsnivån runt 14 kronor, varför vi kan förvänta oss en intressant utveckling inom de kommande veckorna! Pricken över i:et för fortsatt uppgång, kan mycket väl bli i samband med kommande roadshow i Malmö den 26 maj! Under de senaste 8 handelsdagarna har vi sett en bra ökning på volymen på båda sidorna av Atlanten, vilket skvallrar om ny era för bolagets aktie finns inom räckhåll.

I denna analys har jag valt att infoga MACD, som för första gången ligger i ett positivt territorium. Med stöd av eventuellt kommande omslag av MA50 och 100 till ett genombrott uppåt, får vi dessutom en ytterligare referens till support för den kommande utvecklingen! Då MA50 korsar MA100 uppåt, är det en klassisk signal som kan betraktas som mycket pålitlig, vilket kan komma att ske sista veckan i maj! Detta sker om aktiekursen håller sig över 14 kronor kommande 8 handelsdagar, vilket stärker prognosen om ett starkt genombrott, vilket borgar för en intressant uppgång, kommande månader!

Jag har i tidigare analyser mätt bredden på bottenformationen som referens, och då kommit fram till trakterna av 20 kronor som kommande målområde. För den som redan har aktien, är det självfallet en önskan, och givetvis en lättnad, om en snabb uppgång infinner sig. Mycket ofta ser vi aktier som fallit djupt, med en efterföljande uppgång liknat en spegelbild av nedgången såsom t.ex. Tanganyika Oil. En förutsättning är självfallet att den operativa verksamheten går bra och att placerarna matas med positiva rapporter från bolaget, som skapar förtroende för aktien.

Närmast har vi ett svagt hinder vid 15 kronor, men betraktar 16,50 kronor som mer utmanande. Nivån samanfaller med den säljsignal som utlöstes den 9 januari i år, men tror inte att nivån kan hålla tillbaka den kraftsamling som aktien byggt upp de senaste 4 månaderna. Istället ser vi i grafen ovan 19-20 kronor som mer robust, där en längre tids andhämtning kan ske.

På den Kanadensiska grafen utgör $4 en intressant nivå för den fortsatta utvecklingen. Punkteringen som skedde i augusti 2007, med försök till genombrott upp i oktober samma år, noterades aktien till 27 kronor. Då Kanadadollarn fallit tillbaka till 6 kronor, motsvarar detta i våra dagar "endast" 24 kronor. Då USA-dollarn befinner sig i en upprekyl i en större nedgång, är den kanadensiska ekonomin direkt påverkbar. Men det antages att den svaga valutautvecklingen kan fortgå efter sommaren. Alltså är framtida rapporter från Pearl en viktig moteld för att uppgången skall fortsätta i ett längre perspektiv. Och mycket talar i den riktningen! Kanske vi når 24 kronor till augusti månad? Omöjligt är det inte!

Inga kommentarer: