onsdag 21 maj 2008

Bekräftad stagflation i USA?


Fed-besked tyngde USA-marknaden denna onsdag men minnet brukar vara kort!

OMX-index har utvecklats försiktigt upp under de senaste 5 veckorna, där vi sett tydliga kapitalströmmar flöda in och ur i de ledande branschindexen. Dollarn försökte stiga från sin lågpunkt vid 5,82 kronor, men nådde endast 6,10 kronor, för att därefter falla tillbaka till 5,90 kronor. Dollarfallet har därför smittat av sig på räntemarknaden, vars riskpremier ökat i form av högre räntor, och därför har våra bankaktier drabbats extra hårt, vars finansindex fallit c:a 5 % de senaste två veckorna! Motelden har istället kommit från Informationsteknologi, läkemedel och energisektorn, som därmed haft en dämpande effekt på nedgången.

Kvällens signaler från Fed, tyder på ökad arbetslöshet, högre inflation och lägre BNP-tillväxt. Det värsta scenariet vi kan vänta oss. Om fenomenet förvärras markant, blir Fed maktlös och marknaden själv får hantera problemet. Kommande räntemöten tolkades ikväll som uteslutet med nya räntesänkningar. Den extremt starka oljeuppgången spär givetvis på oron, varför vi fick se stora nedgångar ikväll på USA-börserna, 1,61 - 1,77 %! T.o.m. oljesektorn föll tillbaka med 0,3 %, efter att under den tidigare delen av sessionen varit uppe och nosat på + 2 %!! Svag oljestatistik gav sektorn kortvarig bränsle. Men i detta skedet får vi betrakta det som klassiska vinsthemtagningar efter starka uppgångar!

OMX-index (1004) har bara under de senaste två handelsdagarna backat med 3,2 % efter att i måndags stängt på 1037. Vi fick därför inte se index notera i spannet 1040-1050 som vi så länge önskat, varför allt tyder på en djupare rekyl innan vi kan återfå de rätta förutsättningarna för ett nytt rally upp!
Närmast har vi det så viktiga 985 - 990-spannet att bevaka, där vårt hopp till vändning upp kvarstår. Trenden är fortfarande uppåtriktad, men jag tolkar ändå så att rekylen blir kortvarig tidsmässigt, och istället får marknaden gnugga gruset ur ögonen med sidledes handel, där vi möjligen till nästa vecka inser att allt är glömt och att nya attacker upp åter infinner sig. Skulle vi å andra sidan se index falla ner till 955-960, kommer vi med allra största säkerhet få se ytterligare utdragning på upprekylen, där nervösa aktier flödar fram och tillbaka utan trend under en längre tid.

I dagens upplaga av OMX-graf, har jag infogat två indikatorer, Bollinger20 samt Stochastic34. Vi ser tecken på Bollingerbanden, som tenderar att knipa, vilket är ett första tecken på något är i görningen. Det nedre bandet stiger brant och noteras i 975. Till fredag torde OMX-index ha testa denna vid 985. Stochastic34 vänder ner från höga nivåer, men det behöver inte alltid innebära att B-vågen är avslutad. Då vi haft en lugnare utveckling de senaste veckorna, är mitt tips att det hela rör sig om en kraftsamlande rekyl, för ny uppgång längre fram. M.a.o. behöver vi ingen djup nedgång här heller, vilket vi såg i somras vid flertal tillfällen!

En topp eller bottenformation brukar till sin karaktär vara volatil, innan marknaden bestämmer sig för en fortsättning av trenden, eller om det rör sig om ett omslag. Vi såg det i maj 2006 och oktober 2006, där tveksamheten infann sig under 8 veckors tid. Jag vill därför påminna om att den B-våg vi nu befinner oss i, mycket väl kommer att innehålla en upprepning av proceduren, där vi i god tid kan agera om man skall vara kvar i marknaden eller ej. Min tro om en fortsatt uppgång upp till 1080-1090 kvarstår därför, varför vi kan ringa in tidpunkten kring halvårsskiftet som första tips.

Inga kommentarer: