tisdag 20 maj 2008

Tyks och Pearl utsatta för glödheta rykten - ingen rök utan eld.....


Så småningom faller pusselbitarna på plats! Det lär komma mera inom kort....

Under den senaste tidens handel, har både Tanganyika Oil och Pearl haft imponerande uppgångar. Kurserna på bägge bolagens aktier var uppe och nosade igår på respektive motståndsnivåer, och plötsligt kom idag på förmiddagen nyheten med den tveeggade lydelsen om att indiska ONGC var intresserad av att köpa ett kanadensiskt oljebolag som även var noterat på Stockholmsbörsen! Handeln tog då ordentlig fart i bägge bolagens aktier och vi fick se rejäla uppgångar. Då inget av bolagen kommenterade händelsen, klingade uppgångarna under seneftermiddagen av i form av vinsthemtagningar. Vi antecknar att handeln i båda bolagens aktier var rekordstor!

I egenskap av åskådare på läktaren, finns ett par hållpunkter att hålla i minnet;

-Ej troligt att indierna köper Pearls oljefält andra sidan jordklotet
-Kinesiska CNPC har oljefält i Syrien angränsande till Tyks
-Tyks är mer moget för försäljning än Pearl pga exploaterignsutvecklingen
-Bolagens affärsidé är att vidareutvecklas och avyttras vid mogen tidpunkt

En dag som denna när Stockholmsbörsen faller 2,4 %, är det muntert för aktieägarna att betrakta kursrusningarna. Oljepriset fortsätter sin uppgång, såväl cruden som brenten, har idag nosat på $130! Man kan ju i efterhand fundera på varför analytikerkåren över huvud taget inte uppmärksammat bolagen knutna till oljehaussen. Dagligen kan vi läsa att "peak-oil" infaller detta år (?) och betydelsen för de stora oljebolagen ökar att hitta nya utvinningsbara fält som ersätter de befintliga källor som sinar. Såväl Tyks som Pearl sitter på stora dolda reserver, vilket innebär en tidsfråga innan de stora elefanterna slukar dessa.

Dagens händelse påminner mycket om Tyks äventyr i samband med halvårsskiftet 2007, då kinesiska CNPC var på tapeten för ett spekulativt bud. Då skenade kursen från 130 upp till 153 kronor på 6 handelsdagar. Dagens rally kortade av sträckan till endast 3 dagar. Skillnaden denna gång är att oljepriset sedan i somras näst intill dubblats och att Tyks fått igång produktionen på ett mer tillfredsställande sätt. M.a.o. är marknaden mer allert denna gång! Ska jag ha en personlig uppfattning, tror jag att kinesiska CNPC sannolikt sitter med trumf på hand.

Credit Suisse passade på att höja riktkursen på Tyks från 174 kronor ända upp till 289 kronor i ett svep. Ett i mitt tycke märklig åtgärd att nyheten kommer en dag som denna. Samtidigt sipprade det ut uppgifter från en annan källa, där en eventuell försäljning av bolaget ej kommer att understiga 250 kronor!

Som alltid när rykteskarusellen är igång, kan vi med allra största säkerhet misstänka att spekulationerna kommer att leva vidare ytterligare en tid, som ger kurserna stöd. Oavsett om Tyks blir uppköpt redan nu eller ej, kommer media med största säkerhet att följa utvecklingen för de båda bolagen. Pearl har inte fått många spaltmeter sedan introduktionen för knappt ett år sedan, varför det finns skäl att tro att media nu dammar av bolagets dunkla och osynliga tillvaro på First Northlistan. Kommande roadshow den 26 maj kan innehålla triggers i olika former. För inte kommer vd Keith Hill hit till Sverige utan att ha goda nyheter att presentera för de institutiuonella placerarna?

Dagens graf innefattar bägge bolagens kursutveckling sedan i somras, där vi ser en stor diskrepans i kursutvecklingen från årsskiftet fram till idag. Pearls eftersläpning kan delvis bero på total avsaknad av mediala analyser samtidigt som stora utförsäljningar som skett i Kanada. Men som utvecklingen tett sig på sistone, bedöms Pearls aktie ha stora möjligheter att ta igen förlorad mark. Sedan januari har Tyks reparerat hela nedgången, medan Pearl, som noterades i 34 kronor sommaren 2007, har 19 kronor kvar till toppnivåerna. Alltså över 100 %!

Tanganyika Oil (145)
Aktien noterade sin topp idag på 150,50 kronor och volymen blev 2,01 milj. Det gamla motståndsnivåerna vid 130-132 kronor bröts med stor kraft, och snabbt såg vi att kursen attackerade nästa motståndsnivå vid 150-153 kronor. Då uppgången varit intensiv, har indikatorerna på dagsgrafen stigit kraftigt, varför en rekyl torde vara naturligt. Ett svagt stöd återfinns vid 140 kronor, men ett desto starkare återfinns vid det första signalområdet vid 132-135 kronor. Trenden är stark uppåtriktad, varför efter en kort tids kurspaus torde nya försök till genombrott av 150-nivån kunna ske.

Pearl Exploaration (15,30)
Bröt upp igenom motståndsnivån vid 15 kronor och hann stiga upp till 17,50 kronor, varefter en rekyl inleddes som pågick fram till stängningen. Omsättningen blev rekordstor med 3,36 milj aktier som bytte ägare! Jag har i tidigare inlägg trott att 16,50 kronor var ett starkare hinder, vilket vi fick kvitto på idag. Men samtidigt uppvisar indikatorerna att det finns utrymme för nya försök om några dagar. M.a.o. är det en tidsfråga innan vi får ett genombrott och ett nytt rally iscensätts där vi kan förvänta oss ett test av 19-20 kronor kommande veckor. I förlängningen, till sommaren, kan vi inte utesluta 24 kronor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Som vanligt ett mycket väl underbyggt inlägg.

Jag med många andra uppskattar dina analyser och tankar.

Pearl har potential. Frågan är bara om det verkligen kommer att gå lika snabbt som du anser...Vi får hoppas, men...

/Blyger

Anonym sa...

Jag tycker det är konstigt att TYKS inte redan blivit uppköpt av kineserna. Om de är intresserade, varför inte passa på medan kursen är på låga nivåer? Har Lundin sagt ett pris och kineserna väntar på att se om det priset är motiverat? Eller är det bara rykten

Markus