måndag 30 mars 2009

Brentoljan - Lupe - Pearl

Oljepriset faller tillbaka och genererar vinst-hemtagningar på oljeaktierna?
USD skenade från första veckan i februari för att toppa ut den 5 mars vid 9,30 kronor, där en större rekyl tog överhanden. Nivån vid 8 kronor bromsade nedgången och kursen vände där klack rakt upp för ett nytt test av 8,53 kronor. Denna volatila utveckling gav givetvis direkt utslag på brentoljan, som varit tillbakapressat p.g.a. dollarns styrka. När så rekylen på USD sattes in, lyfte oljepriset med 20% på kort tid för att tangera de tidigare topparna vid $52. De underliggande oljebolagens aktier lät inte vänta på sig, utan rycktes med upp och frågan är vad som händer härnäst?

Jag lämnar lite kommentarer på respektive graf över vad vi kan förvänta oss för utveckling kommande veckor.

Lundin Petroleum

Pearl Exploration

söndag 29 mars 2009

OMX - branschvis översyn per 090328

Jag brukar i denna blogg mestadels redovisa OMX-indexets rörelser och ge prognos om den förväntade utvecklingen. Många gånger kan man skönja omotiverade svängningar, vilket har sin grund i de underliggande branscherna. När jag i fredags la ut senaste OMX-analysen, föddes tanken om att gräva lite mer på djupet om de bakomvarande faktorerna, vilket har resulterat i en sammanställning enligt nedan. Kommentarerna återfinns i respektive graf, varför läsaren kan välja fritt vilken branschanalys som lockar. Men först måste vi ta reda på de dominerande branscherna som ingår i index och vilken vikt dessa har. De utvalda aktierna i OMXS30 gäller sedan 2009-01-02.

Tablån här till vänster anger de bolag som ingår, deras börsvärde per 090327 samt vilken bransch bolagen är sorterade i. De fem dominerande branscherna innehar ett sammanlagt börsvärde av 1 614 miljarder, eller 89% av OMXS30-indexets totala värde. Dess värdemässiga fördelning har följande rangordning (i milj kr);

Industri....................479 578...26,5%
Finans o Fastighet....400 773...22,1%
Sällanköpsvaror......277 509....15,3%
Informationstekn...250 476….13,8%
Telekom..................206 277...11,4%

Mot bakgrund av ovanstående, kan man möjligen bättre förstå de påverkbara faktorerna som mynnat ut i ett irrationellt beteendemönster för OMX-index under det första kvartalet. Nu är inte avsikten att gräva för mycket på detaljnivå, utan att skapa klarhet efter bästa förmåga huruvida det kommande halvårets utveckling kan tänkas bli samt vilka branscher som kan vara i ropet. Glöm inte att prognoserna är en strikt teknisk bedömning, varför jag lämnar kommenterar i varje graf om dess potentiella möjligheter kommande månader.

Mitt ställningstagande är att börserna över sommaren kommer att gynnas då banksystemet fått finansiell support från de olika centralbankerna. Marknaderna inväntar nu positiva signaler från konsumenterna om ett positivare beteendemönster som påvisar att realekonomin inte sargats i allt för stor skala. Om så sker kommer vi få en viss dragning uppåt, men att den torde vara begränsad såväl pris- som tidsmässigt. Jag har en inre övertygelse om att vi i ett senare skede, möjligen fram på höstkanten, kommer in i en ny fas av bankkrisen som skickar riskaptiten ner till nollpunkten. Av den anledningen bör aktiespararna inta en försiktig hållning efter den förväntade återhämtningen. Många kommer att leva med den tron att man behärskar aktiernas beteendemönster med stort risktagande i sina placeringar. Om man inte hanterar risknivån förståndigt, kan man lätt bli uppäten av de stora förluster som kommer. Ju längre ner vi kommer på kursgrafen, desto svårare kommer det att därefter bli att skapa tillväxt på sitt investerade kapital, då aktiviteten på de låga nivåerna kommer att bli mycket avvaktande med mycket små kursrörelser som följd. Mitt budskap är därför det, att man måste hantera marknaden med mycket stor försiktighet kommande 12-18 månaderna. Undvik långa positioner med belåning! Bevaka utvecklingen mycket noggrant.

Industri - vecko- och dagsgrafer




Finans


Informa-tionstek-nologi


Telekom


Energi

fredag 27 mars 2009

OMX - Kraftsamlande rekyl väntas

Bottenformationen breddas och samlar kraft inför uppång?
Med draghjälp från USA har banksektorn den senaste tiden stigit kraftigt. Så här i efterhand får man nog konstatera att tajmingen beträffande nyemissionerna till de ledande bankerna kunde inte bli bättre. OMX-index (667) har mestadels harvat i sidled där vi sett en kraftig kronförstärkning som i viss mån hämmat exportindustrin, där även läkemedel och infoteknologi fallit tillbaka. Många institutioner verkställer branschvisa omplaceringar, vilket ger oss en växelvisa effekter, men att vi därigenom kan ge oss en fingervisning om vilka branscher som kommer att vara i ropet längre fram. Jag återkommer till helgen med en analys över de tongivande som har en stor inverkan på OMX. Sammantaget befinner sig nu flera branschindex på överköpta nivåer varför en kraftsamlande rekyl väntas. Det bör påpekas i detta sammanhang att jag ser inga större hot med den förväntade rekylen då vi börjar kunna se positiva rörelser i formationen som kan mynna ut i en uppgång inom kort.

Dagsgrafen ovan har jag valt att infoga 20 dagars bollingerband, där MA(20) efter torsdagens handel befinner sig på 648. Nivån utgör support kortsiktigt, men jag räknar med att nivån till nästa vecka kommer att få vidkännas en punktering. Vi ser samtidigt hur Stochastichkurvan längst ned på grafen tappar momentum, vilket bekräftar i viss mån överköpt status på index.

Om vi detaljstuderar index på de mindre graferna, ser vi först och främst att bottenformationen förblivit intakt. Topp- och bottenlinjerna ger oss en vinkel, vars utbrott en dag kommer att ge oss en stor schuss i någon riktning. Jag har valt att infoga några cirklar i mindre format för att påvisa hur viktig 630-nivån kommer att bli till nästa vecka. Under fredagens handel väntas en mindre uppgång med stor tveksamhet. Många placerare sitter inne med stora vinster som därför väntas realiseras då marknaden mestadels präglats av korttraders. Var därför observant om OMX förmår bryta upp över 670-nivån...

tisdag 17 mars 2009

OMX - Uppgången närmar sig?

Påskveckan kan bli startskottet för en ny uppgång...
Ofta när vi analyserar trender och vågor, finner vi konsolideringar, eller kurspauser, som med stor träffsäkerhet placeras halvvägs. Detta inte enbart i antal kronor utan även om vi beaktar tidsaspekten. Vi kan ta t.ex. en enskild aktie och bryta ned mönstret från månader till minutgrafer och med hjälp av dessa kurspauser på enkla grunder kunna identifiera ett kommande målområde.

Marknadsförhållandena känns ljusare idag, även om det finns rester av hot hängades över oss, men mot bakgrund av ovanstående resonemang, tog jag mig friheten att göra en enkel beräkning om när vi på matematiska grunder kan ringa in startögonblicket för den efterlängtade uppgången. Observera att detta är ett enkelt knep bland många andra metoder, men väljer att lägga ut den på bloggen som en utmanande alternativ prognos.

Tekniken bygger på att jag räknar antalet dagar från den första lågpunkten i oktober och försöker identifiera en mittpunkt, och sedan därifrån beräkna återstående tid i antalet dagar. "Bulls eye" har jag därför valt att ringa in på januaribotten och fann att ögat träffade 26 januari. Det hade då avverkat 59 handelsdagar från oktoberbotten, närmare bestämt den 27:e.

Från dagens datum (090317) återstår det därför 13 handelsdagar innan vi på grafens högra sida kan ringa in tänkt dag för "bolsklut", vilket blir den 6 april. Då har vi 59 handelsdagar på båda sidorna om Bulls eye. Detta sammanfaller då med påskveckan och som kuriosa i sammanhanget har vi fullmåne under skärtorsdagen som kanske kan bidra med extra näring?

Om ovanstående scenarie faller på plats med den påföljden att OMX bryter upp igenom 720, lämnas en efterlängtad köpsignal som över sommaren/förhösten möjligen kan nå upp till 820 - 840. Uppgången kommer att bli ryckig och troligen präglas av nya framtidshopp tills....

USD – Kronan stärks!

USD kommer in i en lugnare period?
Så sent som i juli 2008 kunde vi inhandla USD till 5,92 kronor. Men med tilltagande bolånkris i USA, sökte sig kapitalet till den amerikanska obligationsmarknaden, och när marknaden sedan i höstas insåg att Europas finansiella institutioner skulle drabbas än hårdare än USA:s (?) ökade valutaströmningarna till USD, som steg till 8,50 kronor i månadsskiftet nov/dec. När sedan finansstormarna bedarrade fick vi en kort period med vinsthemtagningar och USD föll mot den svenska kronan på endast 2 veckor ner till dryga 7,50 kronor.

Den 16 februari såg vi hur motståndsnivån vid 8,53 kronor passerades och USD klättrade mycket snabbt upp till 9,30 kronor den 5 mars varefter rekylen satte in. På endast 6 handelsdagar föll dollarn med 80 öre för att igår 16 mars noteras i 8,50 kronor som lägsta betalkurs.

Det intressanta med den starka USD har visat sig även vara en styrka för de svenska exportbolagens aktier, som hävdat sig väl kursmässigt i jämförelse med de betydligt svagare utländska börserna. Under den senaste veckans kraftiga kronförstärkning vore det logiska med en tillbakagång av dessa, men istället har OMX-index visat på styrka och ligger plus 2% sedan årsskiftet. USD noteras för motsvarande period med en uppgång på 8%.

Vad händer nu?

Det troliga är att USA kommer in i en lugnare period med försiktigt positiva signaler, medan vi i Europa får brottas vidare med problemen då det finns en inbyggd fördröjning på eländet.
Det bör poängteras att utrikeshandeln sett ur svenska ögon fallit ned på sparlåga. Många större exportföretag har sett sin utlandsförsäljning tvärnitat med den effekten att handeln med den svenska kronan blivit extra tunn. Det har gjort den sårbar och därmed mycket volatil. Många exportföretag har sett såväl euron som USD stiga brant och avvaktat med att ta hem pengarna till en mer ”lämplig” tidpunkt när kronan bedömts som extremt svag. Och det kan misstänkas att viss hemtagning kan ha skett nu under de senaste två veckorna. Återstår därför att se om USD skall stiga igen och då på vilka grunder. Nya banker som fallerar i Europa, eller får vi bevittna devalveringar bland de baltiska staterna?

Långsiktigt finns signaler om en vidare uppgång av USD mot SEK till intervallet 9,80 – 10,30 kronor!

måndag 16 mars 2009

OMX – Ytterligare konsolidering…?

675 - 690 kan bli en tuff nivå att bryta igenom...
Veckan som gick visade på en imponerande styrka då bank- och verkstadssektorn återhämtade sig kraftigt. Vi noterade en botten förra måndagen vid 593 för att anteckna den högsta noteringen under fredagens handel vid 685, en uppgång på 15,5%. Liknande kraftfulla uppgångar har vi sett tidigare i den pågående bottenformationen, men då har dessa i regel endast pågått i 2–4 dagar. Närmast bevakar vi kommande topp och ställer den i jämförelse med februaritopparna. Tangerar vi dessa vid 685-690 under kommande vecka, kan tveksamheterna åter avspegla sig i kursutvecklingen med en förnyad rekyl som följd. Mer om det längre ner.

Jag har valt att lägga in en serie grafer för att få bättre perspektiv över den gångna händelseutvecklingen. Ju mer vi detaljstuderar nedgången, desto mer väcks misstankar om en snar vändning upp. I nedgången 2000 – 2003 fick vi en kraftig reaktion upp efter 18 månaders nedgång, där OMX-index lyfte 45% innan den sista nedgångsfasen sattes in. I nuläget har vi presterat 19 månaders plågsam nedgång men bottenformationen kan också bli den plattform vi behöver inför kommande Bear-Market-Rally (BMR). OMX-index kan dock harva vidare inom rangen 700 – 600 ytterligare ett antal veckor innan signalen når oss som tänder stubinen för en uppgång. En uppgång som kan pågå 4-5 månader upp till något av cirkelmotstånden som infogats i ovanstående graf.


På dagsgrafen ovan ser vi triangelformationen vars topplinje för kommande vecka skär i 690. Golvlinjen återfinns vid 610, och de stora flertalet indikatorer visar oss en överköpt index där en rekyl kan ta överhanden kommande dagar. Support av betydelse blir 640-650, men vi har även MA(20) att tillgå. Vilket i skrivande stund återfinns vid 636.

På den komprimerade 60-minutersgrafen har jag infogat en cirkel som kommer att vara av stor betydelse från onsdag kl. 13,00 fram till torsdag kl. 13,00 då vi kan avläsa 640-650 som supportnivå och tidsintervall.
Studerar vi istället den fallande cirkelbågen som relateras till de 4 topparna sedan november 2008, kan vi avläsa viss ”trubbel” för OMX:s ambitioner till genombrott, nämligen vid 673-675. Det ska bli mycket intressant att bevaka inledningen på denna vecka om vi får ett genombrott av nämnda nivå eller ej.

Sammantaget har vi haft en stark utveckling på OMX-index under 2009, mycket beroende på kronförsvagningen. Under föregående vecka fick vi en rekyl på USD på c:a 8%, men detta har ännu inte givit något avtryck på kursgrafen i form av en nedrekyl. Bankernas snabba nyemissioner vittnar om de bakomvarande problemen och väcker i viss mån misstankar om underliggande hotbild. Detta kan mycket väl återspeglas av problemen i Ukraina med smittorisk till de baltiska staterna. Detta kan mycket väl dämpa OMX möjligheter tillgenombrott av 720 redan nu, och därför skjuts ett nytt försök på framtiden, möjligen under andra halvan av april alternativt början på maj månad.

söndag 15 mars 2009

Oljan – Fortsatt konsolidering?

Brentoljan har sedan november 2008 månad harvat i sidled i en bottenformation som i sin uppbyggnad kan pågå ytterligare en tid framöver. De konjunkturella faktorer som vi behöver för en ny uppgång, lyser än så länge med sin frånvaro. Det nedbantade tempot i såväl producent- som konsumentled försvårar möjligheterna till att vända trenden. T.ex. har statistik från USA visat oss på stora överskott av olja under hela februari månad, varför det kan dra ut på tiden innan vi ser att efterfrågan överstiger produktionen på ett övertygande vis. Och det är precis det vi väntar på, eftersom detta i så fall skulle kunna få igång aktiemarknaderna i form av ett Bear-Market-Rally!

Grafen till vänster innehåller ett antal intressanta punkter som bör bevakas till kommande veckas handel. Dels har vi en fallande topplinje som under inledningen på veckan skär i $45,50. Dessutom ser vi en mindre triangelformation, där taklinjen noteras till samma kurs. På veckografen återfinns även MA(20) strax under $46, varför min slutsats blir att nivån kan bli tuff att passera redan nu. Detta är givetvis en teknisk tolkning, men bekräftar bara en avvaktande hållning till oljebolagens aktier. Möjligheterna till ett köp kommer nog senare i vår och det finns inget annat att göra än att vänta tills signalen finns där, d.v.s. när priset på brentoljan passerar $51,50! Den nivån kommer vid passering definitivt bli den utlösande faktorn till något större.

Då databasen inte innehåller fredagens slutnotering på $44,64, är det kanske lite för tidigt att dra alltför snabba slutsatser om cirkelstödet brutits eller ej. Men vi är farligt nära en säljsignal, men det torde vara bekräftat om kursen harvar vidare runt $44 under måndagens handel. Återstår att se marknadens respons och dom från OPEC:s möte kommer att tolkas negativt eller ej. Om så sker blir triangelgolvet ett första stöd som återfinns vid $41,75.

En nog så viktig referensram i sammanhanget är 30-dagarsregeln och om vi skall få en högre topp eller inte. Den 10 februari noterades oljepriset i $48 och passerar inte kursen under kommande vecka nämnda nivå, får vi därmed ytterligare negativa signaler med möjlig nedgång ner till $39-40. Detta får då till följd att bottenformationen behöver mer tid i anspråk innan vi kan lämna den bakom oss.


fredag 13 mars 2009

Pearl i fallande trend…?

Men senare i vår kommer oljepriset lyfta kursen...
Den 25 februari gjordes den senaste prognosen där jag varnade för en sannolik nedgång. Det vi ser på grafen i samband med årsskiftesuppgången, är en klassisk paus halva vägen upp i spannet 4,40 – 5,50 kr. Detta sker mycket ofta i samband med nya trender som inleds upp eller ner. Vi ser fenomenet upprepas på andra aktier på såväl månads-, vecko-, dags och 60-minuters-grafer, varför beteendemönstret får betraktas som mycket tillförlitligt. Med detta i bakhuvudet kan vi ställas inför en upprepning av processen i den nu pågående fallande trenden. Det är givetvis inte helt givet, men oddsen talar mycket för att det kommer att bli självuppfyllande. Då först 5,60 kr brast och sedan även 5 kr, måste vi rikta in oss på att ännu lägre noteringar innan en sista urbottning kan ske. En botten där vi helst vill se en högre notering än de vi såg i höstas! På min önskelista finns då en avtagande volatilitet, där omsättningen mattas än mer och aktien i princip får en ”tråkstämpel”. Då får vi synnerligen goda tekniska signaler på att någonting är i görningen!

Betraktar vi kursrörelserna bara under mars månad, ser vi att aktien handlats inom rangen 4,40 – 5,20 kr, vilket man kan tolka som en tillfällig paus i nedtrenden. Om detta stämmer, får vi en bekräftelse på det om aktien faller tillbaka från dagens 4,80 kronor och sedan till nästa vecka underskrider 4,40 kronor. Det prisobjektiv vi då kan ringa in blir då kring 3,50-3,70 kronor. Detta kan komma att ske redan till kommande månadsskifte mars/april.


Sett ur ett större perspektiv blir en förnyad bottenformation mycket intressant på sikt för Pearlaktien. Ju längre tid det tar att färdigställa och montera denna, desto mer kraftsamling byggs upp, vilket borgar för en mycket intressant uppgång när den väl påbörjas. Vi måste komma ihåg att bolaget brottas tillfälligt med rabatterat oljepris samtidigt som den nya ledningen har växlat ner takten på verksamheten på sparlåga, vilket till stor del redan torde vara inprisat på aktiekursen. Men det finns hoppfulla tecken att realekonomin åter börjar komma i balans, varför ökad konsumtion bidrar till en ny uppgång av oljepriset under senvåren. Jag är därför mycket hoppfull till sommarens utveckling

onsdag 11 mars 2009

OMX – Bankerna eldar på index!

Men är uppgången hållbar?
OMX (650,6)
fick full fart upp under tisdagens handel med en uppgång på 5,70%, dels som en reaktion på att det var tekniskt översålt, dels med stöd av utländska finansaktier som skenade. Rent fundamentalt har det egentligen inte skett någon ändring på förutsättningarna, utan vi misstänker nog den påtagliga nervositeten bland placerare som blankat just bankaktier, och som igår snabbt stängde sina positioner. Finansindex gick upp 10,7% och drog även med sig exportföretagens aktier. USD försvagades som en naturlig reaktion och har därmed backat drygt 40 öre från förra veckans toppnoteringar runt 9,30 kronor. Men är faran över? Tveksamt…..

Så länge som OMX-index befinner sig i bottenformationen, hörs röster om att en motreaktion på den långa nedgången står för dörren. Och så länge marknaden inte serveras ny information utöver kända problem, kan index mycket väl iscensätta en återhämtning. Men min tro är att det dröjer ytterligare en tid innan börserna på tekniska grunder är mogna.

OMX-index träffade sin botten vid 593 i måndags och har idag onsdag vid 09,20-tiden stigit upp till 654, en nätt uppgång på 10,2%… I uppgången passerades det starka motståndsintervallet 640-647 på FishNetgrafen. Vi ser även att cirkelmotståndet vid 640 bröts och därmed signalerar fortsatt styrka. Det troliga är att vi får ett par smårekyler som i förlängningen kan bromsa index och därmed kommer in i en lugnare fas. Kommande motståndsnivåer av betydelse blir intervallet 660-670 om 650 inte kan hålla emot.

På nedsidan har vi support vid 640, där cirkelbågen agerar vakt. Allt beror ju på tidsfaktorn när rekylen sätter in då stödet är fallande, men jag kan även tänka mig 632 i extremfall senast under torsdagens handel. Perioden 9 - 16 mars blir intressant att bevaka om vi relaterar till 30-dagarsregeln då vi såg OMX toppa ut vid 690-nivån den 10 februari. Orkar index inte upp dit kommande 5-7 handelsdagar, har vi åter en förnyad svaghet att vänta oss.

Sammantaget har vi tidigare sett liknande rallyn i nov, dec och feb på 85-95 punkter med efterföljande rekyler på 20-40 punkter, varför jag räknar med liknande reaktion även denna gång. I extremfall kan index backa tillbaka ner till 610-nivån, bara för att harmonisera den uppbyggda HS-formationen, så att den ”monteras” färdigt. På den vänstra skuldran ser vi tre bottnar, på den högra kan vi ana endast en. När så tidsåtgången är klar, vet vi av historien att HS-formationer i en fallande trend oftast i förlängningen innebär fortsatt nedgång. En djärv slutsats kanske, men vad motiverade gårdagens kraftiga uppgång? Så länge råvarupriserna hålls tillbaka och privatkonsumtionen inte ökar, betyder inget annat än att återhämtningen framskjuts ytterligare en tid, möjligen till april/maj månad.

onsdag 4 mars 2009

OMX - Kort återhämtning?

Först fylls "gapet" igen, sedan åter ner... ?
Den första varningssignalen om fortsatt svaghet infann sig då OMX-index (604) sent i måndags föll ur cirkeln vid 625. Igår tisdag fick vi ytterligare ett kvitto på svaghet då triangelgolvet gav vika vid 615. Den klena utvecklingen beror till stor del på en global svag utveckling inom banksektorn.

Idag på morgonen ser vi en återhämtning på de asiatiska börserna samtidigt som SEB låtit meddela emissionsvillkoren. Nu ligger korten på bordet och möjligen kan detta hejda ytterligare nedgångar inför dagens handel och därmed får vi en tillfällig motreaktion upp. Nivåer som kan hejda upprekylen blir 615 och 625.

En annan viktig iaktagelse blir om vi skall ha en lägre botten enligt 30-dagarsregeln. Den 2 februari noterades OMX i 596 och därför blir det extra spännande om nivån håller veckan ut. Just spannet 590-596 är av mycket stor betydelse då en punktering nedåt kommer att skapa en extrem utveckling med stora utförsäljningar som följd. Hela konsolideringen vilar därför på en mycket skör tråd...

Det som talar för en positiv utveckling är en fortsatt stark USD, som gynnar vår exportindustri. Just USD noteras nu på tillfälligt höga nivåer där en rekyl kan inledas från 9,25 kronor. Om så sker kan det få en dämpande effekt på OMX:s utveckling under en kort period.

Jag räknar med att OMX kommer att harva vidare på dessa tillbakapressade nivåer kommande 5-7 handelsdagar innan jag möjligen kan se tecken på en urbottning av den senaste veckans rekyl.



tisdag 3 mars 2009

Bankerna -"Kvartetten" som sprängdes!

Otroliga 629 miljarder i förlorat börsvärde på två år…!
Under de två år som gått har de svenska bankerna fått vidkännas rejäla nedgångar på lite olika grunder. I grafen ovan ser vi tydligt hur marknaden klassificerat två grupperingar, där SHB och Nordea får betraktas som de starka korten av de fyra. Att SWE och ENS backat c:a 90% har sin förklaring i och med deras kreditexponeringen mot de baltiska staterna. Att problemen varit kända sedan en lång tid kunde vi redan se i deras kursutveckling under det sista kvartalet av 2007. Under de senaste veckorna har hotbilden förstärkts ytterligare då Ukraina förklarats som ”bankrutt”. Att detta sedan kan möjligen smitta av sig till de kringliggande staterna i regionen förefaller därför vara fullt möjligt.

De övriga två, Nordea och SHB, har båda valt en annan strategi där Nordea sticker ut med en stor låneexponering mot Riskkapitalsektorn. Ännu har vi inte sett några kreditförluster blomma ut i någon större omfattning, men det finns en uppenbar risk att detta kan komma i ett senare skede, i synnerhet om lågkonjunkturen drar ut på tiden. SHB har i sedvanlig stil, valt att arbeta på klassisk manér som en traditionell bank och därmed haft lite av en "tråkig" stämpel. Men det har visat sig vara ett klokt val!

Vi har en nyemission bakom oss i SWE, där aktieägarna torde vara ganska besvikan och uppgivna. Det emitterade beloppet har mer än halverats och det verkar utsiktslöst ut innan en vändning kommer. ENS kommer enligt utsago, presentera en nyemission imorgon onsdag, och då aktien fallit tillbaka ner till 31 kronor, måste emissionskursen rabatteras ordentligt för att attrahera nytt riskvilligt kapital från aktieägarna.

Sammantaget kan man fråga sig om vi sett slutet på den två år långa nedgången, eller ej. Om börsen kommer in i en lugnare fas kommande halvår, kan det finns goda utsikter till en tillfällig återhämtning. Men som läget ser ut tror jag inte att krisen inom sektorn är över än på långa vägar. Vi kan förvänta oss fortsatta problem inom vissa branscher inom företagssektorn, men att privatmarknaden denna gång förskonas. Det realistiska är att i kölvattnet efter den första chocken vi nu passerat, kommer krisen in i en ny fas till hösten eller nästa vinter där nya ras leder till möjligt förstatligande för någon eller några banker. Den risken finns….. Ökad arbetslöshet, ytterligare avmattning med lägre konsumtion, tendens till inflation och högre räntor är bara ett par faktorer som kommer försvåra banksektorns möjligheter till ny god era i gammal stil!

måndag 2 mars 2009

Oslobörsen i fortsatt nedgång...?

Men färdigbildar snart sin bottenformation?
Oslobörsen har liksom oljepriset fallit tungt och kan kommande veckor göra halt i nedgången. Bottenformationen påminner i stora drag om oljeprisets utveckling och i jämförelse med det svenska OMX-index, är Oslobörsen betydligt mer volatil, där vi bara i nedgången sett stora svängningar då kurspauser inträffat. Detta är en marknad främst för placerare med lite "starkare" nerver.

Oslobörsens Oslo All Share (OSE 249) tangerade sin A-T-H för andra gången redan den 23 maj 2008 vid 605, för att därifrån inleda sin ”nätta” nedgång på 63% på endast sex månader ned till lågpunkten vid 222 den 20 nov 2008. Nedgången blev ett resultat av en enorm uppgång uppblåst av ett skenande oljepris som påbörjades den 23 jan 2003 från 113 och därmed avkastade Oslobörsen under sina fem år med otroliga 435% . I jämförelse mäktade det svenska OMX30 under motsvarande period ”endast” med 207% …..

Då oljepriset uppvisade ambitioner till återhämtning under inledningen på 2009, gav detta omedelbara resultat på Oslobörsen. Men från USA fick vi ikväll ytterligare nya svaga signaler från oljesektorn, som därför föll på bred front. Detta kunde vi ana redan tidigare under måndagens handel och vi ser tydliga förtecken på den svaga MACD-kurvan, som viker tillbaka från 0-linjen. Detta kan vara ett incitament till en fortsatt svag utveckling där OSE-index kan falla ner till 200-nivån, innan en återhämtning på nytt kan äga rum.

I veckografen till vänster ser vi tydligt formationen med kurspauser i uppgången vid 200 och 400. I nedgången fick index ingen support att tala om vid 400-nivån, utan först strax ovanför 200-supporten insåg marknaden dess vikt, varvid fyndköparna klev in och stöttade aktiekurserna. Nu bevakar vi närmast 230-nivån, som mer distinkt markeras som viktig utpost på nedsidan. En punktering bekräftar en vidare nedgång till 200-nivån, där vi kan förvänta oss nya försök till motreaktion.

För den riskbenägne kan det vara intressant med en indexfond för att surfa på kommande återhämtning på den norska börsen. Det troliga är att det kan dröja ytterligare en tid, möjligen till april/maj månad innan uppgången påbörjas. Rytmiskt skuggar den norska börsen brentoljans utveckling, där allt talar för en reaktion under senvåren. För den extremt riskvillige finns en norsk upplaga av XACT Derivat Bull att tillgå. Dess underliggande index är OBX och hävstången i detta instrument är dubbelt upp mot det underliggande indexet. Jag vill påtala om risken att placera kapital i detta instrument, men samtidigt erbjuds en fantastisk tillväxt om man satsar på uppgång som infrias. Som exempel ger en 2%-ig uppgång på OBX dubbla avkastningen på ”bullen”, d.v.s. 4% på det investerade kapitalet!

Om vi tror på en fin återhämtning på den norska börsen från t.ex. 200-nivån upp till 300, kan vi antaga för enkelhetens skull en daglig uppgång på 2% i 20 dagar utan rekyler. Index stiger då med 50%. EXACT Derivat Bull ökar då dagligen med 4%, vilket teoretiskt då innebär en prognostiserad tillväxt på 119% under dessa 20 dagar….

För den som vill surfa på en återhämtningen i detta instrument på den norska marknaden, måste därför vara medveten om volatiliteten och därför använda sig av en begränsad mängd kapital med hänsyn till risken.

söndag 1 mars 2009

Valutans betydelse

I oktober 2008 när finanskrisen stod i full blom, inleddes en försvagning av svenska kronan mot de allra flesta valutorna. Trots att det endast var 16 år sedan vi själva drabbades, blev vi åter påminda om vad för stor kreditgivning från banksystemet kan få för konsekvenser

Många har frågat sig varför finanskrisen genererat så skiftande slag på aktiekurserna. För skoj skull har jag därför valt att göra en beräkning över ledande index i USA och Europa och gjort en beräkning i såväl lokal valuta som den svenska kronan och då jämfört med OMX-index. I ovanstående bild får vi kanske därför en förklaring över varför just den svenska börsen inte fallit så mycket under inledningen på 2009. Den svenska kronan har ju störtdykt och för utländska placerare blir ju kurserna därför på de kvalitativa bolagen extra rabatterade, varför vi får ett ökat utländskt köpintresse.

Kommer detta att hålla i sig, eller ser vi ett slut på kronförsvagningen? Svaret på den frågan beror på två faktorer, dels att exportindustrin ökar försäljningen igen i antal enheter, dels vad Riksbanken kan förväntas besluta om kommande ränteändringar. Lilla Sverige är ju sårbart då vi är i så hög grad beroende av vår utrikeshandel. Om man leker med tanken att ett par 1000 exportinriktade företag inte tar hem sina försäljningslikvider, blir flödesanalysen skev och missvisande. Varför skall pengarna tas hem om kronan försvagas? Då är det väl bättre att vänta tills kronan stabiliserats!

Den amerikanska dollarn bröt upp igenom motståndet vid 8,53 kronor och reaktionen uteblev inte. Med kraft såg vi kursen stiga brant för att under fredagens handel handlades till 9 kronor. Vi kan med stor säkerhet förvänta oss ytterligare uppgångar fram till sommaren. Närmast har vi 9,25 kronor att bevaka, men även 9,80 kronor, som relateras till gamla rekyltoppar i nedgången under 2002. Bara för att spetsa till det ytterligare, brukar kraftiga trender innehålla kurspauser halva vägen. Om detta stämmer denna gång kan vi därför ha i bakhuvudet att USD mycket väl kan fortsätta sin uppgång med ytterligare 12% upp till 10,20 kronor. Sedan i somras har vi ju haft 50% uppgång varför den förväntade uppgången får i sammanhanget betraktas som försumbar sett i ett större perspektiv.

Euron har haft en betydligt mer stabil utveckling mot den svenska kronan än vad USD uppvisat, vilket framgår av vidstående graf. Vi ser konsolideringen från 2002 fram till 2008 som är klassisk såtillvida att den är kraftsamlande. Då 9,60 kronor bröts frigjordes alla krafter och kursen fullkomligen skenade. Vi såg kursen stänga i 11,38 kronor i fredags och vi kan förvänta oss nya rekordnoteringar under våren. Även om Euron haft en lugnare utveckling än USD, räknar jag med att kursen kan fortsätta upp till 12,50 kronor innan det lugnar ner sig.

Som prognosen ser ut idag, kommer den svaga kronan att bestå fram till sommaren. När så USD inleder sin nedgång, kommer troligtvis pendeln att svänga tillbaka med försiktiga räntehöjningar under hösten och den deflationistiska trenden övergår i en försiktig inflationistisk uppgång. En dollarförsvagning kommer då mynna ut i prisuppgång i alla dollarelaterade tillgångar såsom råvaror och livsmedelsprodukter. På sikt kanske detta innebär att vi importerar inflation från utlandet då arbetslösheten förväntas vara på fortsatt höga nivåer samtidigt som tillväxten harvar på låga nivåer. Detta skulle i så fall betyda att den svenska kronan kommer att vara svag flera år framöver....