Men färdigbildar snart sin bottenformation?
Oslobörsen har liksom oljepriset fallit tungt och kan kommande veckor göra halt i nedgången. Bottenformationen påminner i stora drag om oljeprisets utveckling och i jämförelse med det svenska OMX-index, är Oslobörsen betydligt mer volatil, där vi bara i nedgången sett stora svängningar då kurspauser inträffat. Detta är en marknad främst för placerare med lite "starkare" nerver.
Oslobörsens
Oslo All Share (OSE 249) tangerade sin A-T-H för andra gången redan den 23 maj 2008 vid 605, för att därifrån inleda sin ”nätta” nedgång på 63% på endast sex månader ned till lågpunkten vid 222 den 20 nov 2008. Nedgången blev ett resultat av en enorm uppgång uppblåst av ett skenande oljepris som påbörjades den 23 jan 2003 från 113 och därmed avkastade Oslobörsen under sina fem år med otroliga 435% . I jämförelse mäktade det svenska OMX30 under motsvarande period ”endast” med 207% …..
Då oljepriset uppvisade ambitioner till återhämtning under inledningen på 2009, gav detta omedelbara resultat på Oslobörsen. Men från USA fick vi ikväll ytterligare nya svaga signaler från oljesektorn, som därför föll på bred front. Detta kunde vi ana redan tidigare under måndagens handel och vi ser tydliga förtecken på den svaga MACD-kurvan, som viker tillbaka från 0-linjen. Detta kan vara ett incitament till en fortsatt svag utveckling där OSE-index kan falla ner till 200-nivån, innan en återhämtning på nytt kan äga rum.
I
veckografen till vänster ser vi tydligt formationen med kurspauser i uppgången vid 200 och 400. I nedgången fick index ingen support att tala om vid 400-nivån, utan först strax ovanför 200-supporten insåg marknaden dess vikt, varvid fyndköparna klev in och stöttade aktiekurserna. Nu bevakar vi närmast 230-nivån, som mer distinkt markeras som viktig utpost på nedsidan. En punktering bekräftar en vidare nedgång till 200-nivån, där vi kan förvänta oss nya försök till motreaktion.
För den riskbenägne kan det vara intressant med en indexfond för att surfa på kommande återhämtning på den norska börsen. Det troliga är att det kan dröja ytterligare en tid, möjligen till april/maj månad innan uppgången påbörjas. Rytmiskt skuggar den norska börsen brentoljans utveckling, där allt talar för en reaktion under senvåren. För den extremt riskvillige finns en norsk upplaga av
XACT Derivat Bull att tillgå. Dess underliggande index är OBX och hävstången i detta instrument är dubbelt upp mot det underliggande indexet. Jag vill påtala om risken att placera kapital i detta instrument, men samtidigt erbjuds en fantastisk tillväxt om man satsar på uppgång som infrias. Som exempel ger en 2%-ig uppgång på OBX dubbla avkastningen på ”bullen”, d.v.s. 4% på det investerade kapitalet!
Om vi tror på en fin återhämtning på den norska börsen från t.ex. 200-nivån upp till 300, kan vi antaga för enkelhetens skull en daglig uppgång på 2% i 20 dagar utan rekyler. Index stiger då med 50%. EXACT Derivat Bull ökar då dagligen med 4%, vilket teoretiskt då innebär en prognostiserad tillväxt på 119% under dessa 20 dagar….
För den som vill surfa på en återhämtningen i detta instrument på den norska marknaden, måste därför vara medveten om volatiliteten och därför använda sig av en begränsad mängd kapital med hänsyn till risken.