måndag 16 mars 2009

OMX – Ytterligare konsolidering…?

675 - 690 kan bli en tuff nivå att bryta igenom...
Veckan som gick visade på en imponerande styrka då bank- och verkstadssektorn återhämtade sig kraftigt. Vi noterade en botten förra måndagen vid 593 för att anteckna den högsta noteringen under fredagens handel vid 685, en uppgång på 15,5%. Liknande kraftfulla uppgångar har vi sett tidigare i den pågående bottenformationen, men då har dessa i regel endast pågått i 2–4 dagar. Närmast bevakar vi kommande topp och ställer den i jämförelse med februaritopparna. Tangerar vi dessa vid 685-690 under kommande vecka, kan tveksamheterna åter avspegla sig i kursutvecklingen med en förnyad rekyl som följd. Mer om det längre ner.

Jag har valt att lägga in en serie grafer för att få bättre perspektiv över den gångna händelseutvecklingen. Ju mer vi detaljstuderar nedgången, desto mer väcks misstankar om en snar vändning upp. I nedgången 2000 – 2003 fick vi en kraftig reaktion upp efter 18 månaders nedgång, där OMX-index lyfte 45% innan den sista nedgångsfasen sattes in. I nuläget har vi presterat 19 månaders plågsam nedgång men bottenformationen kan också bli den plattform vi behöver inför kommande Bear-Market-Rally (BMR). OMX-index kan dock harva vidare inom rangen 700 – 600 ytterligare ett antal veckor innan signalen når oss som tänder stubinen för en uppgång. En uppgång som kan pågå 4-5 månader upp till något av cirkelmotstånden som infogats i ovanstående graf.


På dagsgrafen ovan ser vi triangelformationen vars topplinje för kommande vecka skär i 690. Golvlinjen återfinns vid 610, och de stora flertalet indikatorer visar oss en överköpt index där en rekyl kan ta överhanden kommande dagar. Support av betydelse blir 640-650, men vi har även MA(20) att tillgå. Vilket i skrivande stund återfinns vid 636.

På den komprimerade 60-minutersgrafen har jag infogat en cirkel som kommer att vara av stor betydelse från onsdag kl. 13,00 fram till torsdag kl. 13,00 då vi kan avläsa 640-650 som supportnivå och tidsintervall.
Studerar vi istället den fallande cirkelbågen som relateras till de 4 topparna sedan november 2008, kan vi avläsa viss ”trubbel” för OMX:s ambitioner till genombrott, nämligen vid 673-675. Det ska bli mycket intressant att bevaka inledningen på denna vecka om vi får ett genombrott av nämnda nivå eller ej.

Sammantaget har vi haft en stark utveckling på OMX-index under 2009, mycket beroende på kronförsvagningen. Under föregående vecka fick vi en rekyl på USD på c:a 8%, men detta har ännu inte givit något avtryck på kursgrafen i form av en nedrekyl. Bankernas snabba nyemissioner vittnar om de bakomvarande problemen och väcker i viss mån misstankar om underliggande hotbild. Detta kan mycket väl återspeglas av problemen i Ukraina med smittorisk till de baltiska staterna. Detta kan mycket väl dämpa OMX möjligheter tillgenombrott av 720 redan nu, och därför skjuts ett nytt försök på framtiden, möjligen under andra halvan av april alternativt början på maj månad.

Inga kommentarer: