söndag 29 mars 2009

OMX - branschvis översyn per 090328

Jag brukar i denna blogg mestadels redovisa OMX-indexets rörelser och ge prognos om den förväntade utvecklingen. Många gånger kan man skönja omotiverade svängningar, vilket har sin grund i de underliggande branscherna. När jag i fredags la ut senaste OMX-analysen, föddes tanken om att gräva lite mer på djupet om de bakomvarande faktorerna, vilket har resulterat i en sammanställning enligt nedan. Kommentarerna återfinns i respektive graf, varför läsaren kan välja fritt vilken branschanalys som lockar. Men först måste vi ta reda på de dominerande branscherna som ingår i index och vilken vikt dessa har. De utvalda aktierna i OMXS30 gäller sedan 2009-01-02.

Tablån här till vänster anger de bolag som ingår, deras börsvärde per 090327 samt vilken bransch bolagen är sorterade i. De fem dominerande branscherna innehar ett sammanlagt börsvärde av 1 614 miljarder, eller 89% av OMXS30-indexets totala värde. Dess värdemässiga fördelning har följande rangordning (i milj kr);

Industri....................479 578...26,5%
Finans o Fastighet....400 773...22,1%
Sällanköpsvaror......277 509....15,3%
Informationstekn...250 476….13,8%
Telekom..................206 277...11,4%

Mot bakgrund av ovanstående, kan man möjligen bättre förstå de påverkbara faktorerna som mynnat ut i ett irrationellt beteendemönster för OMX-index under det första kvartalet. Nu är inte avsikten att gräva för mycket på detaljnivå, utan att skapa klarhet efter bästa förmåga huruvida det kommande halvårets utveckling kan tänkas bli samt vilka branscher som kan vara i ropet. Glöm inte att prognoserna är en strikt teknisk bedömning, varför jag lämnar kommenterar i varje graf om dess potentiella möjligheter kommande månader.

Mitt ställningstagande är att börserna över sommaren kommer att gynnas då banksystemet fått finansiell support från de olika centralbankerna. Marknaderna inväntar nu positiva signaler från konsumenterna om ett positivare beteendemönster som påvisar att realekonomin inte sargats i allt för stor skala. Om så sker kommer vi få en viss dragning uppåt, men att den torde vara begränsad såväl pris- som tidsmässigt. Jag har en inre övertygelse om att vi i ett senare skede, möjligen fram på höstkanten, kommer in i en ny fas av bankkrisen som skickar riskaptiten ner till nollpunkten. Av den anledningen bör aktiespararna inta en försiktig hållning efter den förväntade återhämtningen. Många kommer att leva med den tron att man behärskar aktiernas beteendemönster med stort risktagande i sina placeringar. Om man inte hanterar risknivån förståndigt, kan man lätt bli uppäten av de stora förluster som kommer. Ju längre ner vi kommer på kursgrafen, desto svårare kommer det att därefter bli att skapa tillväxt på sitt investerade kapital, då aktiviteten på de låga nivåerna kommer att bli mycket avvaktande med mycket små kursrörelser som följd. Mitt budskap är därför det, att man måste hantera marknaden med mycket stor försiktighet kommande 12-18 månaderna. Undvik långa positioner med belåning! Bevaka utvecklingen mycket noggrant.

Industri - vecko- och dagsgrafer




Finans


Informa-tionstek-nologi


Telekom


Energi

3 kommentarer:

Björn sa...

Tack H&B
Dina generösa och välgjorda analyser är av enormt värde, inte minst för såna som mig, som tar sina första stapplande steg i TA.

Totalamatören sa...

Hej H&B!! Har ganska nyligen börjat intressera mig för aktier, optioner mm. Har du några nya funderingar kring oljepriset/oljeaktierna på Stockholmsbörsen? (nyare än 15/3 alltså)
Tack för en mycket intressant och trevlig blogg!!
MVH
Totalamatören

Hausse och Baisse sa...

Till Björn och Totalamatören...

Tack för kul respons!
Använd TA som ett hjälpmedel och INTE styrmedel, så blir det ett gott resultat. Som nybörjare ser man inte fallgroparna så lätt. Jobba metodiskt och se och lär!

Jag filar faktiskt på ett oljeinlägg som jag lägger ut på bloggen senare i eftermiddag!

mvh
H&B