onsdag 4 mars 2009

OMX - Kort återhämtning?

Först fylls "gapet" igen, sedan åter ner... ?
Den första varningssignalen om fortsatt svaghet infann sig då OMX-index (604) sent i måndags föll ur cirkeln vid 625. Igår tisdag fick vi ytterligare ett kvitto på svaghet då triangelgolvet gav vika vid 615. Den klena utvecklingen beror till stor del på en global svag utveckling inom banksektorn.

Idag på morgonen ser vi en återhämtning på de asiatiska börserna samtidigt som SEB låtit meddela emissionsvillkoren. Nu ligger korten på bordet och möjligen kan detta hejda ytterligare nedgångar inför dagens handel och därmed får vi en tillfällig motreaktion upp. Nivåer som kan hejda upprekylen blir 615 och 625.

En annan viktig iaktagelse blir om vi skall ha en lägre botten enligt 30-dagarsregeln. Den 2 februari noterades OMX i 596 och därför blir det extra spännande om nivån håller veckan ut. Just spannet 590-596 är av mycket stor betydelse då en punktering nedåt kommer att skapa en extrem utveckling med stora utförsäljningar som följd. Hela konsolideringen vilar därför på en mycket skör tråd...

Det som talar för en positiv utveckling är en fortsatt stark USD, som gynnar vår exportindustri. Just USD noteras nu på tillfälligt höga nivåer där en rekyl kan inledas från 9,25 kronor. Om så sker kan det få en dämpande effekt på OMX:s utveckling under en kort period.

Jag räknar med att OMX kommer att harva vidare på dessa tillbakapressade nivåer kommande 5-7 handelsdagar innan jag möjligen kan se tecken på en urbottning av den senaste veckans rekyl.



2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur agerar du i nuläget? Är det bara ett kort bankrally eller blir det en längre uppgång tror du?

/Anders

Hausse och Baisse sa...

Hej Anders!
Det kan förhålla sig så att vi befinner oss i slutfasen i den pågående bottenformationen. Är dock mycket osäker på om gårdagens branta uppgång är hållbar då volymen inte övertygade mig. Det troliga är att vi får nya rekyler och sedan inleder det förväntade Bear-Market-Rally som kanske skall pågå i 4-6 månader from april/maj...
/H&B