onsdag 11 mars 2009

OMX – Bankerna eldar på index!

Men är uppgången hållbar?
OMX (650,6)
fick full fart upp under tisdagens handel med en uppgång på 5,70%, dels som en reaktion på att det var tekniskt översålt, dels med stöd av utländska finansaktier som skenade. Rent fundamentalt har det egentligen inte skett någon ändring på förutsättningarna, utan vi misstänker nog den påtagliga nervositeten bland placerare som blankat just bankaktier, och som igår snabbt stängde sina positioner. Finansindex gick upp 10,7% och drog även med sig exportföretagens aktier. USD försvagades som en naturlig reaktion och har därmed backat drygt 40 öre från förra veckans toppnoteringar runt 9,30 kronor. Men är faran över? Tveksamt…..

Så länge som OMX-index befinner sig i bottenformationen, hörs röster om att en motreaktion på den långa nedgången står för dörren. Och så länge marknaden inte serveras ny information utöver kända problem, kan index mycket väl iscensätta en återhämtning. Men min tro är att det dröjer ytterligare en tid innan börserna på tekniska grunder är mogna.

OMX-index träffade sin botten vid 593 i måndags och har idag onsdag vid 09,20-tiden stigit upp till 654, en nätt uppgång på 10,2%… I uppgången passerades det starka motståndsintervallet 640-647 på FishNetgrafen. Vi ser även att cirkelmotståndet vid 640 bröts och därmed signalerar fortsatt styrka. Det troliga är att vi får ett par smårekyler som i förlängningen kan bromsa index och därmed kommer in i en lugnare fas. Kommande motståndsnivåer av betydelse blir intervallet 660-670 om 650 inte kan hålla emot.

På nedsidan har vi support vid 640, där cirkelbågen agerar vakt. Allt beror ju på tidsfaktorn när rekylen sätter in då stödet är fallande, men jag kan även tänka mig 632 i extremfall senast under torsdagens handel. Perioden 9 - 16 mars blir intressant att bevaka om vi relaterar till 30-dagarsregeln då vi såg OMX toppa ut vid 690-nivån den 10 februari. Orkar index inte upp dit kommande 5-7 handelsdagar, har vi åter en förnyad svaghet att vänta oss.

Sammantaget har vi tidigare sett liknande rallyn i nov, dec och feb på 85-95 punkter med efterföljande rekyler på 20-40 punkter, varför jag räknar med liknande reaktion även denna gång. I extremfall kan index backa tillbaka ner till 610-nivån, bara för att harmonisera den uppbyggda HS-formationen, så att den ”monteras” färdigt. På den vänstra skuldran ser vi tre bottnar, på den högra kan vi ana endast en. När så tidsåtgången är klar, vet vi av historien att HS-formationer i en fallande trend oftast i förlängningen innebär fortsatt nedgång. En djärv slutsats kanske, men vad motiverade gårdagens kraftiga uppgång? Så länge råvarupriserna hålls tillbaka och privatkonsumtionen inte ökar, betyder inget annat än att återhämtningen framskjuts ytterligare en tid, möjligen till april/maj månad.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken nivå vill du se brytat för att gå in i fonder på lång sikt är det 722 ?

Anonym sa...

Tror du vi kommer ner till 640 igen med tanke på USA ser ut idag !

Hausse och Baisse sa...

Hej!

Kortsiktigt har USA med stöd av "lönsammare" banker, till viss mån fått tillbaka riskaptiten då vi såg den starka avslutningen. De asiatiska börsena tog över stafettpinnen idag på morgonen och kommer nog elda på OMX-index.

Man kan ställa en prognos på strikt tekniska grunder, men det hela underlättas väsentligt om de fundamentala faktorerna kan invägas. Jag tror USA kommer tillbaka, men att OMX behöver mer tid på sig. Jag tar upp mina bakomvarande tankar i bloggen till helgen.

Närmast har vi 690-93 som blir ett jobbigt hinder. Når vi dit har OMX isf stigit med 100 pkter sedan i måndags, eller 16,8%...

Jag tror det lugnar ner sig till nästa vecka.