söndag 15 mars 2009

Oljan – Fortsatt konsolidering?

Brentoljan har sedan november 2008 månad harvat i sidled i en bottenformation som i sin uppbyggnad kan pågå ytterligare en tid framöver. De konjunkturella faktorer som vi behöver för en ny uppgång, lyser än så länge med sin frånvaro. Det nedbantade tempot i såväl producent- som konsumentled försvårar möjligheterna till att vända trenden. T.ex. har statistik från USA visat oss på stora överskott av olja under hela februari månad, varför det kan dra ut på tiden innan vi ser att efterfrågan överstiger produktionen på ett övertygande vis. Och det är precis det vi väntar på, eftersom detta i så fall skulle kunna få igång aktiemarknaderna i form av ett Bear-Market-Rally!

Grafen till vänster innehåller ett antal intressanta punkter som bör bevakas till kommande veckas handel. Dels har vi en fallande topplinje som under inledningen på veckan skär i $45,50. Dessutom ser vi en mindre triangelformation, där taklinjen noteras till samma kurs. På veckografen återfinns även MA(20) strax under $46, varför min slutsats blir att nivån kan bli tuff att passera redan nu. Detta är givetvis en teknisk tolkning, men bekräftar bara en avvaktande hållning till oljebolagens aktier. Möjligheterna till ett köp kommer nog senare i vår och det finns inget annat att göra än att vänta tills signalen finns där, d.v.s. när priset på brentoljan passerar $51,50! Den nivån kommer vid passering definitivt bli den utlösande faktorn till något större.

Då databasen inte innehåller fredagens slutnotering på $44,64, är det kanske lite för tidigt att dra alltför snabba slutsatser om cirkelstödet brutits eller ej. Men vi är farligt nära en säljsignal, men det torde vara bekräftat om kursen harvar vidare runt $44 under måndagens handel. Återstår att se marknadens respons och dom från OPEC:s möte kommer att tolkas negativt eller ej. Om så sker blir triangelgolvet ett första stöd som återfinns vid $41,75.

En nog så viktig referensram i sammanhanget är 30-dagarsregeln och om vi skall få en högre topp eller inte. Den 10 februari noterades oljepriset i $48 och passerar inte kursen under kommande vecka nämnda nivå, får vi därmed ytterligare negativa signaler med möjlig nedgång ner till $39-40. Detta får då till följd att bottenformationen behöver mer tid i anspråk innan vi kan lämna den bakom oss.


1 kommentar:

Anonym sa...

Gillar dina senaste inlägg! Ska blir irktigt intressant att följa oljan och pärlan den närmast kommande tiden.

/anders