tisdag 17 mars 2009

USD – Kronan stärks!

USD kommer in i en lugnare period?
Så sent som i juli 2008 kunde vi inhandla USD till 5,92 kronor. Men med tilltagande bolånkris i USA, sökte sig kapitalet till den amerikanska obligationsmarknaden, och när marknaden sedan i höstas insåg att Europas finansiella institutioner skulle drabbas än hårdare än USA:s (?) ökade valutaströmningarna till USD, som steg till 8,50 kronor i månadsskiftet nov/dec. När sedan finansstormarna bedarrade fick vi en kort period med vinsthemtagningar och USD föll mot den svenska kronan på endast 2 veckor ner till dryga 7,50 kronor.

Den 16 februari såg vi hur motståndsnivån vid 8,53 kronor passerades och USD klättrade mycket snabbt upp till 9,30 kronor den 5 mars varefter rekylen satte in. På endast 6 handelsdagar föll dollarn med 80 öre för att igår 16 mars noteras i 8,50 kronor som lägsta betalkurs.

Det intressanta med den starka USD har visat sig även vara en styrka för de svenska exportbolagens aktier, som hävdat sig väl kursmässigt i jämförelse med de betydligt svagare utländska börserna. Under den senaste veckans kraftiga kronförstärkning vore det logiska med en tillbakagång av dessa, men istället har OMX-index visat på styrka och ligger plus 2% sedan årsskiftet. USD noteras för motsvarande period med en uppgång på 8%.

Vad händer nu?

Det troliga är att USA kommer in i en lugnare period med försiktigt positiva signaler, medan vi i Europa får brottas vidare med problemen då det finns en inbyggd fördröjning på eländet.
Det bör poängteras att utrikeshandeln sett ur svenska ögon fallit ned på sparlåga. Många större exportföretag har sett sin utlandsförsäljning tvärnitat med den effekten att handeln med den svenska kronan blivit extra tunn. Det har gjort den sårbar och därmed mycket volatil. Många exportföretag har sett såväl euron som USD stiga brant och avvaktat med att ta hem pengarna till en mer ”lämplig” tidpunkt när kronan bedömts som extremt svag. Och det kan misstänkas att viss hemtagning kan ha skett nu under de senaste två veckorna. Återstår därför att se om USD skall stiga igen och då på vilka grunder. Nya banker som fallerar i Europa, eller får vi bevittna devalveringar bland de baltiska staterna?

Långsiktigt finns signaler om en vidare uppgång av USD mot SEK till intervallet 9,80 – 10,30 kronor!

Inga kommentarer: