tisdag 3 mars 2009

Bankerna -"Kvartetten" som sprängdes!

Otroliga 629 miljarder i förlorat börsvärde på två år…!
Under de två år som gått har de svenska bankerna fått vidkännas rejäla nedgångar på lite olika grunder. I grafen ovan ser vi tydligt hur marknaden klassificerat två grupperingar, där SHB och Nordea får betraktas som de starka korten av de fyra. Att SWE och ENS backat c:a 90% har sin förklaring i och med deras kreditexponeringen mot de baltiska staterna. Att problemen varit kända sedan en lång tid kunde vi redan se i deras kursutveckling under det sista kvartalet av 2007. Under de senaste veckorna har hotbilden förstärkts ytterligare då Ukraina förklarats som ”bankrutt”. Att detta sedan kan möjligen smitta av sig till de kringliggande staterna i regionen förefaller därför vara fullt möjligt.

De övriga två, Nordea och SHB, har båda valt en annan strategi där Nordea sticker ut med en stor låneexponering mot Riskkapitalsektorn. Ännu har vi inte sett några kreditförluster blomma ut i någon större omfattning, men det finns en uppenbar risk att detta kan komma i ett senare skede, i synnerhet om lågkonjunkturen drar ut på tiden. SHB har i sedvanlig stil, valt att arbeta på klassisk manér som en traditionell bank och därmed haft lite av en "tråkig" stämpel. Men det har visat sig vara ett klokt val!

Vi har en nyemission bakom oss i SWE, där aktieägarna torde vara ganska besvikan och uppgivna. Det emitterade beloppet har mer än halverats och det verkar utsiktslöst ut innan en vändning kommer. ENS kommer enligt utsago, presentera en nyemission imorgon onsdag, och då aktien fallit tillbaka ner till 31 kronor, måste emissionskursen rabatteras ordentligt för att attrahera nytt riskvilligt kapital från aktieägarna.

Sammantaget kan man fråga sig om vi sett slutet på den två år långa nedgången, eller ej. Om börsen kommer in i en lugnare fas kommande halvår, kan det finns goda utsikter till en tillfällig återhämtning. Men som läget ser ut tror jag inte att krisen inom sektorn är över än på långa vägar. Vi kan förvänta oss fortsatta problem inom vissa branscher inom företagssektorn, men att privatmarknaden denna gång förskonas. Det realistiska är att i kölvattnet efter den första chocken vi nu passerat, kommer krisen in i en ny fas till hösten eller nästa vinter där nya ras leder till möjligt förstatligande för någon eller några banker. Den risken finns….. Ökad arbetslöshet, ytterligare avmattning med lägre konsumtion, tendens till inflation och högre räntor är bara ett par faktorer som kommer försvåra banksektorns möjligheter till ny god era i gammal stil!

Inga kommentarer: