fredag 27 februari 2009

OMX - Spänningen stiger...

OMX (633,4) närmar sig ett utbrott ur ellipsformationen och frågan är om det blir upp eller ner... Under gårdagens handel steg index mycket kraftfullt för att toppa ut vid 646 och därmed fastnade uppgången i motståndsintervallet 643-650. Ovanpå det ser vi att cirkelmotståndet dessutom agerade bromskloss, vilket även upprepades under förmiddagens handel. Verkstadssektorn har utvecklats mycket starkt idag, medan bank och läkemedelssektorn har agerat sänken.

På nedsidan har vi två nivåer av betydelse, dels cirkelstödet vid 625, dels triangelgolvet vid 610. Så länge dessa supports förblir intakta är allt frid och fröjd. Men som jag antecknade i föregående inlägg höjs ett varningens finger om index punkterar dessa nivåer då risken är uppenbar med en vidare nedgång ner till 590-595. Stor nervositet kommer då att prägla indexets rörelser.

En försiktig gissning blir att stöden på nedsidan håller idag fredag och avgörandet skjuts till nästa vecka.

torsdag 26 februari 2009

OMX – Inför ett avgörande!

Nervösa veckor väntar oss....
Under de senaste fem månaderna har OMX-index (617,4) skapat en triangelformation där volatiliteten fått en avtagande form. Den gröna fallande topplinjen noteras i 680 och den stigande röda bottenlinjen skär i 610. Ju längre tid index harvar inom triangeln, desto starkare blir utbrottet den dag någon av stöd- eller motståndslinjernn bryts. Man kan därför räkna med att OMX förbereder en större kursrörelse med all sin kraft som byggts upp under hela vintern. En försiktig gissning blir därför en kommande kursrörelse på 80-100 punkter.

Kvällens inlägg innehåller två grafer, ovan en dagsgraf samt nedan en komprimerande 60-minuters graf. På dagsgrafen har jag infogat ett antal ringar i tre olika färger, där syftet är att finna det samband som avser enligt 30-dagarsregeln. Håller vi oss till de röda ringarna, visar ring nr 2 tydligt en lägre topp, vilket är en varningssignal. Samtidigt indikerar de blåa ringarna motsatta signaler, då lågpunkt nr 2 är högre. Närmast bevakar vi den första veckan i mars månad om den andra gröna ringen skall ge oss en högre eller lägre botten (596). En högre notering, helst ovanför stödlinjen, betyder inget annat än fortsatt handel i triangelformationen. Får vi en lägre botten, och då en notering UNDER 592, väntas nedgången gå in i en ny fas.

Jag har utöver de sedvanliga EKG-kurvorna längst ned på grafen, även valt att infoga 20 dagars glidande medelvärde MA(20). Av historien har vi lärt oss att så länge index noteras under detta viktade värde, innebär det svaghet. Likaså när dess lutning faller tillbaka, vilket bekräftats idag onsdag. MA(20) noteras i 648. Såväl MACD och Stochastic faller båda tillbaka och ger oss budskapet att marknaden kommer troligen vara under press ytterligare en tid.

Studerar vi entimmesgrafen kan vi konstatera att OMX-index sedan årsskiftet varit mycket lynnig. Och vi ser ännu inga tecken på ändring på det. Grafen har kompletterats med FishNet, där vi ser att området kring 643-650 är "trassligt" då en större grupp glidande medelvärden hopats där. Om index utsätts för ett uppställ imorgon torsdag, räknar jag med att nivån kan bli föremål för ett test, dock senast kommande fredag. Vi ser samtidigt att den fallande cirkelbågen utgör ett motstånd, vilket även kan försvåra ett försök till genombrott.

På nedsidan bevakar vi först cirkelstödet vid 615, som vid punktering med automatik innebär höjd beredskap huruvida 610 klarar eventuellt kommande säljtryck eller ej. Det kan förmodas att om OMX-index ”smular sönder” triangelformationen, skapas en bottenformation som tveklöst blir än mer hotfull och bräckligare. Som sista utpost på nedsidan återstår därmed 592 som måste hålla om vi skall behålla en positiv inställning till marknadsutvecklingen kommande veckor! I annat fall löper vi risk att se index falla ner till 480 – 500….

onsdag 25 februari 2009

Pearl – Viktig stödnivå bröts!

Den avvaktande utvecklingen övergår i negativ?
Med ett fallande oljepris i bakgrunden, hålls Pearl-aktien tillbaka och den så viktiga stödnivån vid 5,60 kronor punkterades i måndags. Vi fick därmed en omedelbar reaktion genom att aktien under tisdagens handel föll ned till 4,95 kronor som lägst betalt. Idag ser vi en motreaktion upp för att till viss del fylla igen gapet och 5,60 kr kommer fr.o.m. nu bli en motståndsnivå av betydelse vid framtida försök till uppgångar.

Blickar vi tillbaka till perioden 15 dec 2008 fram till 9 jan i år, kan vi konstatera att uppgången blev som mest 120 %. Att vinsthemtagningar sätts in med rekyler på 50% är fullt naturligt, vilket då ger oss 5,40-5,60 kr som viktig bevakningszon. Men det finns en ytterligare bakomvarande oro, nämligen att den sidledes handeln kring 6 kronor har dragit ut på tiden, vilket i sig kan ha genererat en negativ kraft som kan skapa en starkare rekyl ner än vad vi tänkt oss. Det är inte fullt säkert att stödnivån vid 4,80 – 5 kronor blir kommande V-zon, utan vi får därför gardera oss för ytterligare fall. Utgångsläget är ändå den att nivån håller, men det finns ju trots allt fortfarande en underliggande oro som präglat aktiens utveckling. Det jag i första hand tänker på är den förmodade nedbantningen av de pågående ambitiösa projekten grundat på svagt oljepris och magrare kassaflöde. Ett annat orosmoln är senareläggningen av årsbokslutet. När så marknaden serveras reservuppdateringen, kanske vi får glädjas åt en viss återhämtning.

Dagens graf är en komprimerad 60-minuters och vi ser tydligt att aktien harvar på stödnivå efter att har presterat lägre toppar. Den uppåtriktade gråa stödlinjen agerar motstånd, vilket har givit oss ett test under dagens handel. När jag blickar på dagsgrafen uppvisar indikatorerna en fallande trend som kan pågå ytterligare en tid vilket man får tolka som en ytterligare något vikande kursutveckling. Observera att jag tror inte på något ras av kursen, utan marknaden är i behov av information för att hejda nedgången. En tillbakagång till lägre nivåer kan inte tolkas på annat vis än att bottenformationen breddas och alstrar därför ännu mer kraft inför nästa uppgångsfas. Ju längre tidsåtgång, desto större tryck när uppgången väl påbörjas!

I skrivande stund noteras aktien i 5,10 kronor, vilket är 45 % upp sedan uppgången inleddes i december. Även om aktien faller ner till 4,80 – 5 kr eller 4,20 – 4,40 kronor, får vi inte glömma att bottenformationen sedan oktober månad fortfarande innehåller högre bottnar, vilket är mycket positivt på sikt. Åsikterna går isär om aktiens rätta värde på fundamentala grunder, men som marknadsförhållandena utvecklat sig, råder det balans mellan köpare och säljare på dagens låga nivåer. Då vi inte har kvitto på återhämtning av konjunktur eller stigande oljepris, ratas oljesektorn. Det blir därför upp till bolagets ledning att dra igång en positiv trend, antingen genom strukturaffärer, eller visa marknaden en ökad produktion.

onsdag 11 februari 2009

Pearl – fortsatt sidledes handel...

En sista ”dipp” inför en ny uppgång?
Liksom sektorn i övrigt, har intresset för Pearlaktien (5,95 kr) den senaste veckan varit måttlig. Vi såg senast under det gångna veckoslutet ett försök till uppgång, men under tisdagens handel satte vinsthemtagningarna åter in. Eller snarare kan man sammanfatta det med att riskaptiten hos köparna varit mycket låg. Men vi kan även konstatera följande; en rekyl måste till för att få fart på köpintresset igen, vilket vi sett vid flertal tillfällen i januari månad. Så fort rekylen kommer, slår köparna till och driver upp kursen igen!

Oljepriset har heller inte sporrat aktiekursen då priset på Light Crude så sent som ikväll noteras till 6-månaderslägsta på $36! Placerarna tittar hellre på och låter därför spenderbyxorna hänga kvar i garderoben ytterligare en tid. Utöver positiva nyheter från bolaget, är ett stigande oljepris en nog så viktig faktor för att aktien skall vakna till liv på ett övertygande sätt. Den 19 februari lämnas rapport för sista kvartalet 2008 och bör inte innehålla några överraskande positiva siffror, snarare tvärtom. Detta beroende på sämre lönsamhet i och med ett fallande oljepris. Man kan ju fråga sig hur detta i sin tur påverkat de grundläggande ansträngningarna som är av mer intresse, nämligen reservuppdateringarna. Fram till september har det varit fullt ös, men tempot borde av resursmässiga orsaker även det ha nedbantats. Om intäkterna sjunker gäller det ju att vårda kassabehållningen. När oljepriset sedan stiger, kan tempot sedan åter öka! Men detta bör inte vara någon överraskning då många aktieägare har ett långsiktigt ägande i bolaget, vars case är att skapa värden kommande 3 – 5 år.

Sedan inledningen på januari ligger aktien i en negativ trend. Vi ser tydligt på grafen ovan att vi har fallande toppar, vilket är en teknisk svaghet. Formationen ligger sedan prydligt innanför de bägge cirkelbågarna, som utvecklat en vikande trend. Är det högerregeln som gäller för Pearl? Även om aktien uppvisar en teknisk svaghet, är min prognos att den förmodade rekylen inte blir långvarig då jag förväntar mig ett prydligt uppställ av reserverna som kan rätta till det hela när dessa väl offentliggörs.

Den gröna stödlinjen från 12 december, som träffar botten den 5 februari, skär under torsdagens handel i 5,90 kronor. Underskrids nivån tolkar jag det som en risk för ytterligare trist handel kommande dagar som kan mynna ut i en rekyl ner till 5,60 kronor, där aktien vänt upp vid inte mindre än tre tillfällen. Men om nivån brister, vilket mycket väl kan ske, blir det då det gamla 4,80 – 5 kronorsnivån som agerar skyddsnät. Jag kan i detta sammanhang även bekräfta att om aktien håller sig över 5 kronor kommande tre veckor, får jag mycket spännande signaler från veckografen. Om så sker börjar jag andas optimism. Utgår vi ifrån att rekylen stannar vid 5,60 kronor och därefter vänder upp med passering av 6,25 kronor, indikeras en uppgång upp till 8,50 kronor!

Till sist kan nämnas att Lundin Petroleum lämnar rapport dagen innan, den 18 februari, vilket kan ge en viss fingervisning om placerarnas beteendemönster. Det är i sig ganska vanskligt att jämföra de båda bolagen då förutsättningarna inte är direkt lika, men jag är ändå nyfiken på vad ledningen meddelar marknaden för framtidsprognoser. Det jag ser fram emot är hur stor grad av framtidsoptimism som måste råda för att marknaden skall köra upp aktiekursen. Rapportutfallet kan därför ge en fingervisning om hur Pearls aktieägare bör vara förberedda. Ha därför låga förväntningar på Q4-rapporten.

Lupe - "tung i gumpen"?

Fortsatt sidledes harvande men nära ny uppgång?
Lupe (42,40) ligger i en fallande trend sedan årsskiftet och fick ingen draghjälp av beskedet från Luno-projektet samtidigt som aktien på nytt även tyngs p.g.a. återhållsam prisutveckling på brentoljan. Oljebolagen står därför fortfarande på ruta ett och riskaptiten hos placerarna är minst sagt mycket lågt. Men samtidigt kan vi skönja slutfasen av den bottenformation som brenten etablerat i prisspannet 36 – 52 dollar, och alla väntar på startskottet på en kommande uppgång. Vilka faktorer som blir direkt avgörande är svårt att sia om. OPEC:s aviserade produktionsminskningar har än så länge inte bidragit, möjligen hejdat ytterligare nedgångar. Det kan förmodas vara så att den reala ekonomin måste först uppvisa framtidstro med köpsugna konsumenter som väcker den negativa priskurvan.

Tekniskt såg det intressant ut när vi såg Lupeaktien handlas till 44 kronor under inledningen på veckan, men samtidigt ser vi på EKG-kurvorna längst ned på grafen, att aktien då var tekniskt överköpt. På dagsgrafen uppvisar motsvarande indikatorer neutrala signaler, varför vi inte får någon draghjälp därifrån. Dock finns det en öppning om aktien mot veckslutet kan handlas upp till 44 kronor igen. Då kan det bli trevligare med en uppgång upp till det starka motståndet vid 48 kronor.

Mera troligt är att aktien måste få rekylen att värka ut och vi bevakar därför 37 – 39 kronor igen som viktiga supportnivåer. En resa till dit ner innebär inget annat än en ny kraftsamling inför nästa uppgång. För den kommer snart.

Jag medger att det är ingen lätt uppgift att analysera Lupeaktien då kurshistoriken innehåller mycket stor volatilitet. Den ryckiga egenskapen medför att det är svårt att precisera exakta målområden, varför man får inrikta sig på mer schablonmässiga prognoser. Det som är lättare att analysera är dessa småtrender upp och ner och samtidigt bevaka gamla toppar och bottnar. Vi ser just 39 kronor som tänkbar V-zon, men har en ödmjuk hållning till eventuellt övertramp. Den lilla cirkeln som agerat stöd, bröts igår eftermiddag och kvar har vi den fallande cirkelbågen, som vid genombrott betyder köpsignal. Det förutsätts då att vi inte faller under 37 kronor!

En varaktig återhämtning på oljepriset, och då till kurser över $52, bör locka till sig nytt riskvilligt kapital till oljeaktier, och då Lupe i synnerhet. Som målområde, vilket jag tidigare varit inne på, lägger jag ut 60 kronor som ett rimligt alternativ kommande halvår.

tisdag 10 februari 2009

OMX - Upp 15,5% på 5 dagar...

Ska det vidare upp, eller dags för en rekyl?
Med facit på hand kan vi konstatera att bankerna tidigare handlats till mycket rabatterade kurser. Nyemissioner har aviserats av SEB och Nordea för att stärka kapitaltäckningsgraden inför kommande (?) kreditförluster samtidigt som SHB överraskade levererade en stark rapport idag på morgonen. Då sektorn är högt viktat i OMX-index, kunde vi under föregående vecka konstatera att även verkstadssektorn återhämtade sig mycket starkt! Marknaden brottas därför mycket över om värderingarna tidigare i nedgången blivit felaktigt prissatt och att det kanske rent av inte är så negativt? Visst kan man bli pessimist med hänsyn till vår omvärlds utseende påeldat av media, men att kasta in handuken och ge upp, så fungerar inte börsens spelregler. Den har ju en förmåga att överdriva i såväl upp- som nedgångar och med hänsyn till värderingar och rådande framtidstro av bolagschefer, kan vi plötsligt överraskas med nya positiva signaler! Sedan är allt glömt....

Idag rekylerar marknaden och korttidsspekulanterna tar hem sina vinster. Viss rädsla torde även finnas för att president Obamas stimulanspaket inte kan leva upp till marknadens förväntingar. Det torde hejda marknaderna den närmaste tiden. Samtidigt är det viktigt att han lyckas med detta paket eftersom resultatet kommer att prägla attityden av hans framtida ämbete. Oljepriset befinner sig i slutfasen i sin bottenformation och kan utgöra ett viktigt incitament till positivare konjunktursignaler, om än lugnare utveckling. Vi får se om överskotten i de amerikanska oljelagren minskas imorgon onsdag då statistiken levereras. Bevaka $52,50 som utgör ett strategist motstånd för brentoljan!

OMX bröt sig upp ur konsolideringsfasen inom rangen 630 - 645 och toppade ut igår vid 691. På kort sikt är marknaden överköpt, men när vi analyserar dagsgrafen finns det fortfarande utrymme för vidare uppgång i det korta perspektivet. Grafen ovan är "entimmes" och med lite hjälp av vissa trendlinjer etc. ser vi betydelsen av 650-nivån. Så länge vi befinner oss ovanför denna, finns det hopp om fortsatt styrka. Under dagens handel bevakar vi 675-nivån, där vi har en svag cirkelbåge som agerar support. Nu drar vi inte alltför stora växlar av detta då jag tycker att 650-nivån är av mer betydelse.

Dagens analys tar sikte på om vi skall ha en femvågssekvens upp, eller om marknaden beslutar sig för en vanlig "trea". Då dagsgrafen fortfarande upplyser oss om mer plats på ovansidan, är mitt första alternativ en fortsatt uppgång till det väsentligt starkare motståndet inom spannet 705-720.

Slutsatsen blir därför att så länge vi ser OMX handlas över 650-nivån finns det hopp. Når vi 720 ökar riskerna igen för en större rekyl ner. Jag tror jag senarelägger möjligheten och börsens mognad för ett eventuellt genombrott av 720 till längre fram på vårkanten.

lördag 7 februari 2009

XACT Bull contra OMX

”Bullen” fyller 4 år på tisdag!
Som ett komplement till inlägget den 5 februari, lägger jag ut en procentgraf över kursutvecklingen på XACT Bull i jämförelse med OMX30 sedan introduktionen den 11 februari 2005. Detta ger ett perspektiv över hävstångseffekten såväl i positiva som negativa marknadsförhållanden. Årshögsta för 2007 finns angivet på grafen där det svarta linjediagrammet avser OMX och den röda Bull. Det är inte min avsikt att redovisa en mängd detaljerad statistik här, utan den intresserade kan se detta själv i grafen ovan.

För många placerare, stora som små, är det svårt att fånga in den ideala aktien som ger maximal utväxling när kraftiga uppgångar pågår under ett antal månader. Alternativet för den defensive är då annars en bred Sverigefond. Men om utgångspunkten är att man tror på en större återhämtning inleds fr.o.m. i vår, kan istället det vara ett bekvämt val att ínvestera i XACT Bull. Glöm då inte att risken med den inbyggda hävstångseffekten är hög såväl i upp- som nedgång, men så länge den förväntade uppgången varar, kan man ju surfa med upp och därigenom få en mycket god vinstutdelning!

Gör vi t.ex. en summering av veckan som gick, fick vi följande resultatutfall;

OMX +8,6 %
Bull +14,0 %

Börsen befinner sig fortfarande i en bottenformation så länge OMX-index håller sig under 720-nivån. Dess utveckling har varit extremt slagig och kommer nog vara så ytterligare en tid. Men analyserar vi veckografen finns fortfarande inga givna tecken ännu på ett kommande rally. Under de senaste fyra månaderna har uppgångarna varit starka med en topp c:a en vecka in på respektive månad. Det är inte givet att det blir självuppfyllande en femte gång, men rallyt kan mycket väl sparka igång senare under våren och pågå en bit in på hösten. Detta som ett resultat av alla injektioner från olika centralbanker som agerat moteld i den pågående finanskrisen. För den riskvillige som är beredd att ta risken, kan uppgången bli mycket lyckosam, men samtidigt måste man vara medveten om att marknaden mot slutet av 2009 på nytt kan falla tillbaka och skapa nya bottennoteringar under 2010. När signalerna för en uppgång bekräftas, är det min förhoppning att redovisa det här.

fredag 6 februari 2009

OMX - oklart läge...

Blandade signaler, men de positiva dominerar till helgen...
När vi granskar graferna över OMX från månad till timme, kan vi sammanfatta intrycken enligt följande; trenden är ner, men på dags- och timgrafen dyker det upp positiva moment som ej kan bortses. Veckans kraftiga uppgång från lågpunkten i måndags, har resulterat i ett uppställ på 9,7% då marknaden tolkat rapporterna positivt. Kan dessutom president Obama tillgodose marknadens behov i samband med presentationen av stimulanspaketet, blir det ytterligare sporre till stigande kurser. Men glöm bara inte att "by on rumour - sell on fact" gäller. Fortafarande befinner vi oss i en bottenformation och tidpunkten är ännu inte inne för en långvarig uppgång ännu. Fortfarande kan vi bli överraskade av nya häftiga nedgångar, men att vi följer utvecklingen noggrant och bevakar kommande rekyler och granskar nivåerna på kommande bottnar så att de skapar en stigande trend! Det är A och O i den tekniska analysen.
Månads- och veckografen bekräftar en negativ trend, varför man med hänsyn till dess signaler, inte bör vara för hårt exponerad mot marknaden.

Till dagens timgraf har jag infogat en ny cirkel över OMX-index, samt lagt in ett antal ringar som utgör konsolideringsnivåer i respektive trend. Som man kan se ligger dessa mycket ofta på halva vägen. Om index (mot förmodan?) fortsätter upp kommande dagar, skulle detta innebära att vi kan nå ända upp till 685, innan index gör halt. Ett alternativ är 660-nivån, som skapats av decembertriangeln samt fångade en rekyltopp under inledningen på januari månad i år. Jag lutar mig mer åt att uppgången stannar här.

Cirkelstödet arbetar sig upp och noteras till kommande måndag till 630-635, vilket vi bevakar. En punktering innebär inget annat än en förnyad nedgång som kan bli ganska extrem. Då kan vi inte utesluta ett grövre test av 600-nivån igen med allt vad då kan innebära. Stor försiktighet bör därför gälla!

torsdag 5 februari 2009

XACT Bull - Sverigefonden nr 1?

När bottenformationen är klar är det dags för Bullköp!
Banker och försäkringsbolag har samtliga tillgång till Sverigefonder i olika skepnader. En del kopierar OMX-index, andra har tyngdpunkten efter egna analyser och riktlinjer. Det är inte lätt att välja i utbudet hos dessa beroende på hur viktningarna görs och vilka branscher som premieras. Ett smidigt sätt att göra det enkelt för sig inför den sannolika uppgången, är att istället köpa XACT Bull som innehåller samma underlag som OMXS30 men dessutom innehar en hävstång med 50% på underliggande indexrörelser. Ett rally under en enskild dag på 2% medför alltså en uppgång på 3% på Bull. Mindre behagligt blir det när börsen faller, då Bulls egenskaper även inkluderas i negativ riktning. Om man tror att börsen står redo inför en uppgång, kan det därför vara intressant att under de kommande 6-9 månaderna ha Bull i portföljen. Tror vi att OMX kan lyfta t.ex. 33% medför detta en uppgång på dryga 50% för Bullinnehavaren. Jag rekommenderar inte köp nu, utan var och en tar beslut efter egna förutsättningar.

Den tekniska analysen hjälper oss att tolka svängningarna i marknaden och därigenom få besked om vilken trend ett värdepapper befinner sig i. Liksom börsen i stort har Bull fallit tillbaka kraftigt. Det underliggande OMX-index har sedan juli 2007 fallit med 52%, medan Bull tappat knappa 70%. Då vi ser tecken på att bottenformationen ser ut att gå in i ett slutskede, kan det därför vara intressant att redan nu förbereda en positionering för att surfa med upp när börsen återhämtar sig. Startskottet för uppgången har ännu inte infunnit sig, men vi får det bekräftat då kursen på Bull bryter upp igenom 75 kronor.

Dagens graf innehåller en komprimerad 60-min-graf som under vintern skapat en fin skålformation. Sedan årsskiftet har en kraftig rekyl pressat tillbaka kurserna men gav oss samtidigt det positiva beskedet att vi fått en högre botten. Vi ser en teknisk avgörande support i den yttre cirkelbågen vid 68 kronor, vilket även sammanfaller med en horisontell röd linje. Kan kursen på Bull hålla sig kvar i "skålen" kommer det att byggas upp mycket energi inför fortsättningen! Hela bottenformationen har varat i fem månader och vi kan därför tidsmässigt befinna oss i startblocket inför en tids återhämtning. De rapporter som levereras marknaden har i allmänhet varit något bättre än förväntningarna, samtidigt som vi kan konstatera att en mättnad infunnits i alla dessa utförsäljningar. Detta tolkar jag positivt!

En närstudie av Bulls utveckling sedan årsskiftet visar oss att Bull tillfälligtvis är överköpt och att indikatorerna viker av söderut. Detta skall inte överdramatiseras så länge kursen håller sig över 68 kronor. Det underliggande OMX-index skenade 8,7% på två handelsdagar, varför det är fullt naturligt med vinsthemtagningar.

När vi fått signalerna på plats om en kommande uppgång, gör vi vårt bästa för att leverera dessa när bekräftelsen finns där!

onsdag 4 februari 2009

Pearl - momentumtapp...?

Tveksamheter i konsolideringen lockar fram säljare...?
I nära 18 dagar har aktien harvat i sidled och vi ser tydligt att volatiliteten med tiden avtagit. Hur brukar en aktie bete sig efter en närmast linjär kursutveckling? Jag har vid flertal tillfällen påtalat att i de flesta fallen brukar säljarna slutligen ta kommandot och köparna backar då med automatik. Nyhetstorkan från bolaget i kombination med en svag utveckling på oljepriset tryter på tålamodet hos placerarna, varför köparna då tvekar och backar tillbaka...

Närmast har vi rapporten den 19 februari att se fram emot och den ger oss besked om resultatet för Q4 2008. Det är nog ingen hemlighet att vi kan förvänta oss någon överraskande uppsida på resultaträkningen då oljepriset sjönk ända fram till den 21 december. Tungoljan noterades då i $20! Detta är känd historik och marknaden ser hellre framåt! Bolaget har ju ändå fått lite draghjälp med anledning av den nya ledningen med John Festival vid rodret, samt Tyks gamla aktieägare, som till viss del bidragit som kurssupport.
Mer av intresse blir utfallet av pågående ansträngningar av reservuppdateringarna per 2008-12-31. Det som röner ett stort intresse är 1P och 2P-mängdena som vid utgånen av 2007 var totalt c:a 66 milj fat OIP (Oil-In-Place). Då bolaget satsat målmedvetet på att utöka dessa nyckeltal under hela 2008, är det klart intressant vad resultatutfallet blir. Något fastställt datum när siffrorna presenteras är ännu inte känt. Vågar man hoppas på en dubblering av fjolåretss uppgifter?

Tekniskt har noteringen vid 6 kronor till slut kommit in i en mättnadsfas, med risk för att kursutvecklingen övergår till en mindre fallfrukt. Aktien faller troligen tillbaka in i en ny rekyl för att söka en botten, en högre notering än vad vi såg vid årsskiftet! Därifrån kanske uppstår ny köplust hos många placerare som nu sitter på åskådarläktaren. Bevaka 5,60 kronor som har fungerat som support senaste 3-4 veckorna!

Grafen innehåller även volymstaplar som fungerar som utmärkta anhalter där vi historiskt sett kurspauser i upp- och nedtrender. Men det allra viktigaste budskapet till inläggets tillkomst, är de glidande medelvärdena MA(5) och MA(20) som under måndagens handel gav en liten negativ signal. Vi ser en genomförd cross som tekniskt innebär att aktien bekräftar en dämpad utveckling. Jag har därför infogat ett antal ringar där vi tydligt ser tidigare responser av signalens effekter. En rekyl ner till 4,80 - 5 kronor kan därför inte uteslutas. Vad som därefter händer är helt beroende på nyhetsflödet från bolaget kommande månad.

måndag 2 februari 2009

OMX - bröt 610-nivån...

...men skapar tillfälligt "lugn" i spannet 592 - 610?
Denna vecka inleddes med fallande kurser och vi ser i grafen ovan att flera cirkelstöd samt trendlinjer bröts då kursen punkterade 610. Med anledning av detta tvingas vi göra halt med aktieköp då marknaden signalerar ytterligare en tids fallande kursutveckling!

Närmast bevakar vi området vid 592 där vi den 21 och 23 januari fick en dubbelbotten. Betraktar vi formationen lite på distans, har vi en omvänd HS-formation, men denna smulades sönder redan idag då cirkelstödet vid 615 bröts. Nivån 610 har under hela januari visat sig vara betydelsefull då vi sett flera mindre omslag. Bara under föregående vecka skulle det visa sig att den mindre HS-skapelsen fick sin nacklinje på just 610.

Med hjälp av ovanstående fakta kan vi därför redan nu ställa en försiktig prognos om en botten kommande vecka. Detta gör vi genom att använda oss av gångjärnstekniken och mäta rekylens storlek med utgångspunkt av stödnivån vid 592. Gör vi en avräkning från toppen vid 643, använder vi oss av 51 pkter som frånskiljs och får då 541. Räknar vi som alternativ 2 från 643 ned till nacklinjen, erhåller vi istället 33 pkter, som avräknas från 610, vilket då ger oss 577.

Då index föll kraftigt idag på morgonen, kan en motreaktion upp infinna sig och då troligen upp till strax under 610-nivån. Vi får ta ett steg i sänder då inget är givet från timme till timme. Vi får se hur USA uppför sig under den inledande handeln och vilka konsekvenserna sedan blir inför morgondagen.
Avslutningsvis bygger denna prognos på rörelserna kommande 5 - 10 dagar och återspeglar inte den fallande trenden i sin helhet, där jag räknar med möjligen större dyk ner senare i vår innan en uppgång kan påbörjas!

Lupe - svaga signaler...

..men dessa kan inom kort skapa tillfälle till köp!
Provborrningarna i Lunofältet gav ett positivt besked, men som vanligt straffar marknaden alltid Lupeaktien så fort bolaget levererar nyheter. Om kursen befinner sig högt upp eller långt ner på grafen spelar ingen roll. Förväntningarna är höga och man vill ha ett "da capo" av den långa fina uppgången aktien presterade mellan 2001 och 2005. Allt går enligt plan men nyckeltalen måste justeras upp ännu mer innan riskaptiten återkommer. Produktionen ökar i oförminskad takt liksom reserverna, men samtidigt störs kursutvecklingen av ett svagt oljepris.

Vi ser idag att energi-index noteras på 580-nivån, som ur teknisk synvinkel är en mycket viktig nivå. En punktering medför otvivelaktigt en rekyl ner till 540. För Lupe har vi motsvarande nivå vid 40 kronor. Ett starkare och mer oroande signal blir om aktien punkterar 38 kronor, där vi ser flera trendlinjer sammanstråla. På dagsgrafen signaleras en negativ handel kommande vecka, varför vi får ha beredskap för en svag kursutveckling. Brister 38 kronor återfinns nästa support vid 33,30 kronor.

Den svaga utvecklingen medför allt som oftast en motreaktion upp där aktien i princip brukar återta de nedgångar som avverkats. Det sannolika är att oljeprisets utveckling till mycket stor del även kommer att återspeglas i Lupes kursutveckling. Men det kommer nog en dag under våren då vi får se ett gynnsammare klimat för energiaktier, varför jag är ganska säker på att Lupe då kommer glädja många aktieägare. Har dessa hängt med ända ner hit, kan man nog lika bra uthärda kommande bottenformation!

söndag 1 februari 2009

USD och våra räntor

Orkar USD stiga ännu mer, eller är det färdigt?
US-dollarn (8,37)
har sedan 2001 legat i en fallande trend då grundsynen till den amerikanska ekonomin länge ifrågasats. Det låga sparandet i kombination med en skenande statsskuld har tydligt dämpat utländska placerare att investera i amerikanska tillgångar. Och när så bolånekrisen blommade ut under 2008, inleddes ett dollarrally från halvårsskiftet från 6 kronor, som slutligen nådde en topp i nov/dec vid 8,50 kronor. Alla branta uppgångar genererar alltid vinsthemtagningar, vilket också skedde med en botten den 18 dec, ner 1 krona på 9 handelsdagar. Därefter har en återhämtning skett och vi kan förvänta oss en ny attack av 8,50 kr möjligen till kommande vecka.

Därmed skulle vi kunna få en fin dubbeltopp med chans till genombrott upp till ännu högre höjder. Men det beror på instabiliteten i det amerikanska banksystemet eller ej. Ju mer problem med värdering av realtillgångar, ju högre kurs på USD samt de amerikanska obligationerna. Ett fortsatt rally skulle då möjligen driva upp kursen till 9,20 kr som dessutom utgör halslinjen i toppformationen 2000-2002.

På nedsidan har vi den röda vågräta röda linjen som agerar support vid 7,40 kronor. Indikatorerna på dagsgrafen ger utrymme för en fortsatt styrka på USD varför vi kan troligtvis räkna med fortsatta noteringar på höga nivåer, innan toppformationen är färdigbildad. Skall jag sticka ut hakan tror jag att vi får leva med en hög USD åtminstone till kommande vår eller sommar, innan en fallande trend inleds.
Den helblå cirkelsupporten utgör navet i hela formationen och när den en dag bryts, räknar jag med en kraftig nedgång bekräftas och en märkbar turbulens blir högst påtaglig på alla marknader!

Den svenska 10-åringen (3,09) Mot den svenska kronan har USD stigit med ca 40% samtidigt som euron stigit med ca 20%. Detta vittnar om att amerikanska placerare tagit hem mycket kapital från europa och placerat dessa på obligationsmarknaden i USA. Då tillräckligt mycket kapital hamnar i nominella tillgångar som obligationer, ökar värdet på dessa samtidigt som direktavkastningen sjunker. Den svenska 10-åringen har i princip slaviskt följt dess amerikanska motsvarighet.
Då värdet på dessa fullkomligt skenade i höstas, höjs röster för att en ny bubbla är under uppsegling. Så fort det blir instabilt på aktiemarknaderna samt inom fastighetssektorn, återstår inte många "trygga" placeringsalternativ än obligationer, och till viss del även ädelmetaller (guld) och vissa råvaror som relateras till livsmedel. Så länge inflation och ränta är lågt är allt ok, men den dagen kommer när placerarena byter fot och börjar sälja ut. Då kommer nysparandet i obligationer mattas med nedgångar som följd samt ränteuppgångar i kölvattnet. Detta kan i förlängningen späs på ytterligare om ett par år när 40-talisterna går i pension och försäkringsinstituten tvingas sälja ut sina obligationsinnehav.

Stibor (2,04) Den svenska 3-månadersräntan, ligger i en brant nedgång och påverkas direkt när riksbanken ändrar räntefoten. Den kraftiga nedgången från i somras till dags dato, vittnar om angelägenheten att få igång kredithanteringen inom de svenska bankerna, samt få igång hjulen inom det svenska näringslivet. Den deflationistiska trenden kan pågå någon/några månader till, innan vi ser en ny botten. Möjligen kan botten från 2005 vid 1,6% tangeras... Då systemet fått sin injektion och hjulen börjar snurra igen, kan en försiktig högkonjunktur påbörjas med nya räntehöjningar som följd. Skall man våga sig på en gissning tror jag att vi tidigast till sommaren kan se tecken på en återhämtning. Men den blir troligen ganska mager under den inledande fasen.
Stiborräntan utgör referens till våra vanliga bolån med kort bindningstid, och som de flesta av er redan känner till, förmedlar hypoteken lån med påslag av 110-130 punkter.