tisdag 10 februari 2009

OMX - Upp 15,5% på 5 dagar...

Ska det vidare upp, eller dags för en rekyl?
Med facit på hand kan vi konstatera att bankerna tidigare handlats till mycket rabatterade kurser. Nyemissioner har aviserats av SEB och Nordea för att stärka kapitaltäckningsgraden inför kommande (?) kreditförluster samtidigt som SHB överraskade levererade en stark rapport idag på morgonen. Då sektorn är högt viktat i OMX-index, kunde vi under föregående vecka konstatera att även verkstadssektorn återhämtade sig mycket starkt! Marknaden brottas därför mycket över om värderingarna tidigare i nedgången blivit felaktigt prissatt och att det kanske rent av inte är så negativt? Visst kan man bli pessimist med hänsyn till vår omvärlds utseende påeldat av media, men att kasta in handuken och ge upp, så fungerar inte börsens spelregler. Den har ju en förmåga att överdriva i såväl upp- som nedgångar och med hänsyn till värderingar och rådande framtidstro av bolagschefer, kan vi plötsligt överraskas med nya positiva signaler! Sedan är allt glömt....

Idag rekylerar marknaden och korttidsspekulanterna tar hem sina vinster. Viss rädsla torde även finnas för att president Obamas stimulanspaket inte kan leva upp till marknadens förväntingar. Det torde hejda marknaderna den närmaste tiden. Samtidigt är det viktigt att han lyckas med detta paket eftersom resultatet kommer att prägla attityden av hans framtida ämbete. Oljepriset befinner sig i slutfasen i sin bottenformation och kan utgöra ett viktigt incitament till positivare konjunktursignaler, om än lugnare utveckling. Vi får se om överskotten i de amerikanska oljelagren minskas imorgon onsdag då statistiken levereras. Bevaka $52,50 som utgör ett strategist motstånd för brentoljan!

OMX bröt sig upp ur konsolideringsfasen inom rangen 630 - 645 och toppade ut igår vid 691. På kort sikt är marknaden överköpt, men när vi analyserar dagsgrafen finns det fortfarande utrymme för vidare uppgång i det korta perspektivet. Grafen ovan är "entimmes" och med lite hjälp av vissa trendlinjer etc. ser vi betydelsen av 650-nivån. Så länge vi befinner oss ovanför denna, finns det hopp om fortsatt styrka. Under dagens handel bevakar vi 675-nivån, där vi har en svag cirkelbåge som agerar support. Nu drar vi inte alltför stora växlar av detta då jag tycker att 650-nivån är av mer betydelse.

Dagens analys tar sikte på om vi skall ha en femvågssekvens upp, eller om marknaden beslutar sig för en vanlig "trea". Då dagsgrafen fortfarande upplyser oss om mer plats på ovansidan, är mitt första alternativ en fortsatt uppgång till det väsentligt starkare motståndet inom spannet 705-720.

Slutsatsen blir därför att så länge vi ser OMX handlas över 650-nivån finns det hopp. Når vi 720 ökar riskerna igen för en större rekyl ner. Jag tror jag senarelägger möjligheten och börsens mognad för ett eventuellt genombrott av 720 till längre fram på vårkanten.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har sett att du använder dig mycket av cirkelstöd och cirkelmotstånd. Hur pass tungt väger det i TA egentligen? Ju fler som använder sig av TA, desto bättre blir det. Det är självuppfyllande. Jag har int sett nästan några andra TA som nämner cirklar.

Tack för trevlig läsning!

/Anders

Hausse och Baisse sa...

Hej Anders och tack för ditt inlägg!

Två saker,

Jag tror inte att TA kan kan bli självuppfyllande till 100%. Vi får glädja oss om prognoserna innehåller 75-80% sannolikhet. Det spelar ingen roll om alla tillämpar TA, de påverkbara faktorerna ligger trots allt utanför graferna. Vi kan bara tolka trender och strategiska nivåer som är av betydelse i beteendemönstret.

Cirklarna är en kul grej som jag började praktisera i höstas som ett komplement till sedvanliga trendlinjer. Det har visat sig fungera alldeles utmärkt och känner mig ganska ensam om att öppet använda mig av detta som ett verktyg. Nu inför stängningen bröts ju 675 så vi får se om 665 eller 650-nivån kan hejda nedgången!

mvh
H&B

Anonym sa...

Tack för en bra analys som vanligt. Vad tror du om oljepriset rent tekniskt framöver? Jag har hört att att ett utbrott väntas snart då priset har konsoliderats den senaste tiden men att det är svårt att veta om utbrottet kommer innebära upp- eller nedgång. Vilka stödnivåer söderöver för WTI-oljan finns?

Tack för en trevlig blogg!

Hausse och Baisse sa...

Hej Henrik!

Kul att du tog upp frågan om oljepriset då jag sneglat mer och mer på det den senaste veckan. Fanns en teknisk möjlig uppgång nyligen, men föll tillbaka igår då stimulanspaketet levererades. Idag på e.m. kommer ny lagerstatistik från USA och det skall bli inrtessant och se om överskottet minskar eller ej...
Tror på en rekyl och avvaktande kursutveckling till senare i vår innan uppgången börjar. Skall göra en analys med prognos kommande vecka!

/H&B