torsdag 26 februari 2009

OMX – Inför ett avgörande!

Nervösa veckor väntar oss....
Under de senaste fem månaderna har OMX-index (617,4) skapat en triangelformation där volatiliteten fått en avtagande form. Den gröna fallande topplinjen noteras i 680 och den stigande röda bottenlinjen skär i 610. Ju längre tid index harvar inom triangeln, desto starkare blir utbrottet den dag någon av stöd- eller motståndslinjernn bryts. Man kan därför räkna med att OMX förbereder en större kursrörelse med all sin kraft som byggts upp under hela vintern. En försiktig gissning blir därför en kommande kursrörelse på 80-100 punkter.

Kvällens inlägg innehåller två grafer, ovan en dagsgraf samt nedan en komprimerande 60-minuters graf. På dagsgrafen har jag infogat ett antal ringar i tre olika färger, där syftet är att finna det samband som avser enligt 30-dagarsregeln. Håller vi oss till de röda ringarna, visar ring nr 2 tydligt en lägre topp, vilket är en varningssignal. Samtidigt indikerar de blåa ringarna motsatta signaler, då lågpunkt nr 2 är högre. Närmast bevakar vi den första veckan i mars månad om den andra gröna ringen skall ge oss en högre eller lägre botten (596). En högre notering, helst ovanför stödlinjen, betyder inget annat än fortsatt handel i triangelformationen. Får vi en lägre botten, och då en notering UNDER 592, väntas nedgången gå in i en ny fas.

Jag har utöver de sedvanliga EKG-kurvorna längst ned på grafen, även valt att infoga 20 dagars glidande medelvärde MA(20). Av historien har vi lärt oss att så länge index noteras under detta viktade värde, innebär det svaghet. Likaså när dess lutning faller tillbaka, vilket bekräftats idag onsdag. MA(20) noteras i 648. Såväl MACD och Stochastic faller båda tillbaka och ger oss budskapet att marknaden kommer troligen vara under press ytterligare en tid.

Studerar vi entimmesgrafen kan vi konstatera att OMX-index sedan årsskiftet varit mycket lynnig. Och vi ser ännu inga tecken på ändring på det. Grafen har kompletterats med FishNet, där vi ser att området kring 643-650 är "trassligt" då en större grupp glidande medelvärden hopats där. Om index utsätts för ett uppställ imorgon torsdag, räknar jag med att nivån kan bli föremål för ett test, dock senast kommande fredag. Vi ser samtidigt att den fallande cirkelbågen utgör ett motstånd, vilket även kan försvåra ett försök till genombrott.

På nedsidan bevakar vi först cirkelstödet vid 615, som vid punktering med automatik innebär höjd beredskap huruvida 610 klarar eventuellt kommande säljtryck eller ej. Det kan förmodas att om OMX-index ”smular sönder” triangelformationen, skapas en bottenformation som tveklöst blir än mer hotfull och bräckligare. Som sista utpost på nedsidan återstår därmed 592 som måste hålla om vi skall behålla en positiv inställning till marknadsutvecklingen kommande veckor! I annat fall löper vi risk att se index falla ner till 480 – 500….

Inga kommentarer: