fredag 6 februari 2009

OMX - oklart läge...

Blandade signaler, men de positiva dominerar till helgen...
När vi granskar graferna över OMX från månad till timme, kan vi sammanfatta intrycken enligt följande; trenden är ner, men på dags- och timgrafen dyker det upp positiva moment som ej kan bortses. Veckans kraftiga uppgång från lågpunkten i måndags, har resulterat i ett uppställ på 9,7% då marknaden tolkat rapporterna positivt. Kan dessutom president Obama tillgodose marknadens behov i samband med presentationen av stimulanspaketet, blir det ytterligare sporre till stigande kurser. Men glöm bara inte att "by on rumour - sell on fact" gäller. Fortafarande befinner vi oss i en bottenformation och tidpunkten är ännu inte inne för en långvarig uppgång ännu. Fortfarande kan vi bli överraskade av nya häftiga nedgångar, men att vi följer utvecklingen noggrant och bevakar kommande rekyler och granskar nivåerna på kommande bottnar så att de skapar en stigande trend! Det är A och O i den tekniska analysen.
Månads- och veckografen bekräftar en negativ trend, varför man med hänsyn till dess signaler, inte bör vara för hårt exponerad mot marknaden.

Till dagens timgraf har jag infogat en ny cirkel över OMX-index, samt lagt in ett antal ringar som utgör konsolideringsnivåer i respektive trend. Som man kan se ligger dessa mycket ofta på halva vägen. Om index (mot förmodan?) fortsätter upp kommande dagar, skulle detta innebära att vi kan nå ända upp till 685, innan index gör halt. Ett alternativ är 660-nivån, som skapats av decembertriangeln samt fångade en rekyltopp under inledningen på januari månad i år. Jag lutar mig mer åt att uppgången stannar här.

Cirkelstödet arbetar sig upp och noteras till kommande måndag till 630-635, vilket vi bevakar. En punktering innebär inget annat än en förnyad nedgång som kan bli ganska extrem. Då kan vi inte utesluta ett grövre test av 600-nivån igen med allt vad då kan innebära. Stor försiktighet bör därför gälla!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är OMX index uppe på 690 som högs idag måndag.

Vad tror TA siaren? Ska vi fortsätta uppåt och lägga finanskrisen bakom oss eller kommer det ett nytt test av 600 nivån och ett förmodat tapp under denna? Enligt jordanfonden ska vi ner ytterliggare -42% 2009.

Hausse och Baisse sa...

Hej A_a!

Så länge vi är under 720-nivån är "krisen" i kurssättningen inte över. Visst kommer fler rekyler i vår, det tror jag, men tror på en "gladare" börs till sommaren och hösten. OMX kan mycket väl stiga upp till 840, kanske ännu högre... När uppgången väl börjat är det lättare att göra en mer trovärdig beräkning. Vi väntar på signalerna som förhoppningsvis kommer under våren, dvs förbi 720!

Jag vill helst INTE se OMX understiga 640 som kommer att bli en viktig nivå fr.o.m. nu. Underskrids den blir det nog som du skriver ett nytt test av 600-nivån...

Ja, JF är ganska baissad och personligen tror jag inte på ett så negativt börsår. Jag tror att alla dessa stimulanser vi ser ger ett tillfälligt lugn på börserna kommande 6-9 månaderna men tror därefter på ett svagare 2010.

Det är alltid svårt att spå 1 à 2 år framåt med en svag realekonomi, då allt har ju med kommande valuta- och ränteutveckling att göra samt vilken påverkan det får på BNP-tillväxten runt omkring oss... Det är lätt att vara negativ som världsbilden ser ut, men tilltagande inflation längre fram medför alltid högre prissättning med stigande kurser som följd.

Vi får se hur det utvecklas och därför ta ett steg i sänder...