torsdag 5 februari 2009

XACT Bull - Sverigefonden nr 1?

När bottenformationen är klar är det dags för Bullköp!
Banker och försäkringsbolag har samtliga tillgång till Sverigefonder i olika skepnader. En del kopierar OMX-index, andra har tyngdpunkten efter egna analyser och riktlinjer. Det är inte lätt att välja i utbudet hos dessa beroende på hur viktningarna görs och vilka branscher som premieras. Ett smidigt sätt att göra det enkelt för sig inför den sannolika uppgången, är att istället köpa XACT Bull som innehåller samma underlag som OMXS30 men dessutom innehar en hävstång med 50% på underliggande indexrörelser. Ett rally under en enskild dag på 2% medför alltså en uppgång på 3% på Bull. Mindre behagligt blir det när börsen faller, då Bulls egenskaper även inkluderas i negativ riktning. Om man tror att börsen står redo inför en uppgång, kan det därför vara intressant att under de kommande 6-9 månaderna ha Bull i portföljen. Tror vi att OMX kan lyfta t.ex. 33% medför detta en uppgång på dryga 50% för Bullinnehavaren. Jag rekommenderar inte köp nu, utan var och en tar beslut efter egna förutsättningar.

Den tekniska analysen hjälper oss att tolka svängningarna i marknaden och därigenom få besked om vilken trend ett värdepapper befinner sig i. Liksom börsen i stort har Bull fallit tillbaka kraftigt. Det underliggande OMX-index har sedan juli 2007 fallit med 52%, medan Bull tappat knappa 70%. Då vi ser tecken på att bottenformationen ser ut att gå in i ett slutskede, kan det därför vara intressant att redan nu förbereda en positionering för att surfa med upp när börsen återhämtar sig. Startskottet för uppgången har ännu inte infunnit sig, men vi får det bekräftat då kursen på Bull bryter upp igenom 75 kronor.

Dagens graf innehåller en komprimerad 60-min-graf som under vintern skapat en fin skålformation. Sedan årsskiftet har en kraftig rekyl pressat tillbaka kurserna men gav oss samtidigt det positiva beskedet att vi fått en högre botten. Vi ser en teknisk avgörande support i den yttre cirkelbågen vid 68 kronor, vilket även sammanfaller med en horisontell röd linje. Kan kursen på Bull hålla sig kvar i "skålen" kommer det att byggas upp mycket energi inför fortsättningen! Hela bottenformationen har varat i fem månader och vi kan därför tidsmässigt befinna oss i startblocket inför en tids återhämtning. De rapporter som levereras marknaden har i allmänhet varit något bättre än förväntningarna, samtidigt som vi kan konstatera att en mättnad infunnits i alla dessa utförsäljningar. Detta tolkar jag positivt!

En närstudie av Bulls utveckling sedan årsskiftet visar oss att Bull tillfälligtvis är överköpt och att indikatorerna viker av söderut. Detta skall inte överdramatiseras så länge kursen håller sig över 68 kronor. Det underliggande OMX-index skenade 8,7% på två handelsdagar, varför det är fullt naturligt med vinsthemtagningar.

När vi fått signalerna på plats om en kommande uppgång, gör vi vårt bästa för att leverera dessa när bekräftelsen finns där!

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Tror vi att OMX kan lyfta t.ex. 33% medför detta en uppgång på 50% för Bullinnehavaren."

Stämmer inte riktigt, eftersom Xact Bull har en DAGLIG hävstång på 1,5. Hävstången över tid är inte 1,5ggr.


Xact har ett dokument som förklarar det hela. Kolla längst ner på sidan vanliga frågor.
http://www.xact.se/Vanligafragor.htm

Hausse och Baisse sa...

Tack Anonym för kommentaren!

Jag är medveten om hävstångseffekten över tiden och har därför tillagt ordet "drygt" för att då närma mig korrekt utfall.

Jag vänder mig i första hand till oinvigda läsare som tidigare inte är så bekant med denna produkt. Men jag tackar dig för synpunkten. Rätt skall vara rätt.

/H&B

SparaKlokt sa...

Hej,

Jag har följt XACT Bull ett tag nu, men är väldigt osäker på om jag skall ha den eller Avanza Zero. Jag skall nämligen placer 20000kr varje månad i Avanza Zero under hela 2010 och frågan är om jag skall välja Bull istället?

Hausse och Baisse sa...

Hej SparaKlokt!
Jag tror att man skall utgå ifrån hur riskbenägen man är som person. Avanzamodellen är ok och bör framledes öka något bättre än index. Bull kan man ju ha som en extra katapultt eller krydda i en uppåtriktad trend.

Den djärve kör allt i Bull, den försiktige väljer Zero, medan den "kloke" kör både och...? Eller varför inte 1/3 i Bull och 2/3 i Zero? Men sedan gäller det att sälj iväg när nästa cykeltopp på börsen kommer. Det är givetvis svårare...

Hoppas på en god utdelning!

H&B