onsdag 4 februari 2009

Pearl - momentumtapp...?

Tveksamheter i konsolideringen lockar fram säljare...?
I nära 18 dagar har aktien harvat i sidled och vi ser tydligt att volatiliteten med tiden avtagit. Hur brukar en aktie bete sig efter en närmast linjär kursutveckling? Jag har vid flertal tillfällen påtalat att i de flesta fallen brukar säljarna slutligen ta kommandot och köparna backar då med automatik. Nyhetstorkan från bolaget i kombination med en svag utveckling på oljepriset tryter på tålamodet hos placerarna, varför köparna då tvekar och backar tillbaka...

Närmast har vi rapporten den 19 februari att se fram emot och den ger oss besked om resultatet för Q4 2008. Det är nog ingen hemlighet att vi kan förvänta oss någon överraskande uppsida på resultaträkningen då oljepriset sjönk ända fram till den 21 december. Tungoljan noterades då i $20! Detta är känd historik och marknaden ser hellre framåt! Bolaget har ju ändå fått lite draghjälp med anledning av den nya ledningen med John Festival vid rodret, samt Tyks gamla aktieägare, som till viss del bidragit som kurssupport.
Mer av intresse blir utfallet av pågående ansträngningar av reservuppdateringarna per 2008-12-31. Det som röner ett stort intresse är 1P och 2P-mängdena som vid utgånen av 2007 var totalt c:a 66 milj fat OIP (Oil-In-Place). Då bolaget satsat målmedvetet på att utöka dessa nyckeltal under hela 2008, är det klart intressant vad resultatutfallet blir. Något fastställt datum när siffrorna presenteras är ännu inte känt. Vågar man hoppas på en dubblering av fjolåretss uppgifter?

Tekniskt har noteringen vid 6 kronor till slut kommit in i en mättnadsfas, med risk för att kursutvecklingen övergår till en mindre fallfrukt. Aktien faller troligen tillbaka in i en ny rekyl för att söka en botten, en högre notering än vad vi såg vid årsskiftet! Därifrån kanske uppstår ny köplust hos många placerare som nu sitter på åskådarläktaren. Bevaka 5,60 kronor som har fungerat som support senaste 3-4 veckorna!

Grafen innehåller även volymstaplar som fungerar som utmärkta anhalter där vi historiskt sett kurspauser i upp- och nedtrender. Men det allra viktigaste budskapet till inläggets tillkomst, är de glidande medelvärdena MA(5) och MA(20) som under måndagens handel gav en liten negativ signal. Vi ser en genomförd cross som tekniskt innebär att aktien bekräftar en dämpad utveckling. Jag har därför infogat ett antal ringar där vi tydligt ser tidigare responser av signalens effekter. En rekyl ner till 4,80 - 5 kronor kan därför inte uteslutas. Vad som därefter händer är helt beroende på nyhetsflödet från bolaget kommande månad.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kanonbra blogg!

Vilken nivå borde man börja köpa in sig succesivt på tror du? Kan det vara smart att köpa lite nu eller ska vi ned längre?

/Anders

Hausse och Baisse sa...

Hej Anders!

Kul att du gillar bloggen!
Med utgångspunkt av det nedpressade oljepriset i kombination med lågkonjunktur, bankkris i en deflationistisk miljö, tror jag att man inte skall ha för bråttom med att gå in tungt. Jag förordar stötvisa köp över tiden då aktien har en benägenhet att slå kraftigt upp och ner. Struktuella affärer kommer troligen framöver och kan driva kursen 100-200% över en natt, men vi vet inte när. Konceptet är intressant och lyckas bolaget öka 1P och 2P i en framtid till sammanlagt 500 milj fat, blir det bra, mycket bra. Jag anser att man inriktar sig på en placering som varar 3-5 år framöver då den globala återhämtningen kommer att ta tid!

Välkommen åter och sprid gärna bloggen till vänner och bekanta!

/H&B